Trg Portarata u znaku sigurnosti u prometu

0

U sklopu bogatog programa Europskog tjedna mobilnosti 20. rujna na Trgu Portarata prezentirane su aktivnosti koje doprinose sigurnosti u prometu te su prezentirana vozila za osobe sa smanjenom pokretljivošću. U organizaciji  Zajednice tehničke kulture Pula i  Hrvatskog auto kluba Pula –Rovinj (HAK) održana je prezentacija i demonstracija „Sigurno biciklom u prometu“ i „Polaganje za vožnju biciklom“ za niže razrede pulskih osnovnih škola. Uz navedeno na info punktu Policijske uprave istarske (Odjel prevencije, Policijska postaja Pula i Postaja prometne policije Pula) prezentiran je rad policije kroz zdrav način kretanja (biciklistička ophodnja) te preventivni rad na ispravnom i sigurnom kretanju sudionika u prometu, posebice sigurnom kretanju pješaka i biciklista.

Društvo distrofičara Istre izložilo je pak modele vozila za osobe sa smanjenom pokretljivošću  prilikom čega su svi zainteresirani građani mogli saznati više o kvaliteti, tehničkim karakteristikama i mogućnostima koja vozila  pružaju kao pomagala u gradskoj vožnji.

Sajam cvijeća na Giardinima

Od 20. do 23. rujna u sklopu Europskog tjedna mobilnosti na Giardinima se tradicionalno održava Sajam cvijeća u organizaciji Chrissart-a. Predstavljaju se hrvatski proizvođači biljnog materijala s vlastitom proizvodnjom, uz bogatu ponudu cvijeća i ukrasnog bilja za jesensku sadnju.Sajam je otvoren od 9 do 18 sati.

Za svakoga ponešto

Pod sloganom „Dijeljenjem dobivate više“ Pula se po dvanaesti put uzastopno pridružila mnogim europskim gradovima u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti koji se održava od 16. do 22. rujna. Cilj manifestacije je poboljšanje održivog urbanog prometa i učiniti ga učinkovitijim.  Program je iznimno bogat i namijenjen svim generacijama građana. Aktivnosti su besplatne, odnosno pojedine ponuđene po promotivnim cijenama, a preko radio postaja nude se čak 175 nagrada.

Do sada je u sklopu programa Europskog tjedna mobilnosti na lokaciji mjerne postaje Fižela na Stoji, a povodom Dana zaštite ozonskog sloja, održano predavanje stručnjaka Zavoda za javno zdravstvo IŽ o važnosti i načinima mjerenja kakvoće zraka za učenike osnovnih škola. Nadalje, kao i prethodnih godina građani su imali  prilike besplatno izmjeriti krvni tlak i šećer u krvi te indeks tjelesne mase, a koje će se zbog velikog interes  ponoviti i u subotu, 23. rujna, od 9 do 12 sati na pulskoj Tržnici. Aktivnost, u suradnji s Gradom Pula, Tržnicom Pula i  Udrugom dijabetičara Istre  omogućuje  Medicinska škola Pula.

Brojni rekreativci s KRUPP-ovcima i liječnicima specijalistima pješačili su i vježbali u prirodi, a bila je to prilika i za stručne zdravstvene savjete. U prirodi su uživali i građani koji su s Planinarskim društvom  „Glas Istre“ pješačili uređenom stazom na Korita, kao i svi koji su biciklima razgledali Štinjanske utvrde u organizaciji  obrta SePe.

Tijekom cijeloga tjedna odražavanja manifestacije građani se mogu po promotivnim cijenama voziti panoramskim autobusom Pula City Tour, posjetiti Aquariumu Pula te Adventure adrenalinski park. Besplatne ulaznice za navedene aktivnosti moguće osvojiti i putem lokalnih radio postaja kao i besplatne beskontaktne kartice Pulaprometa s ciljem poticanja korištenja javnog gradskog prijevoza za doprinos održivom urbanom prometu.

Kako edukcija polazi od malih nogu dio programa jesu i edukativne šetnje školske djece Park šumama Šijana i Busoler u suradnji s Javnom ustanovom Natura Histrica.

Dnevne aktivnosti koje predstoje

Do kraja tjednog programa dio aktivnosti bit će sadnja više stabala u zoni Društvenog centra Rojc kojim će se poboljšati mikro klimatski uvjeti i označiti početak jesenske obnove zelenog fonda Grada. Ukoliko vremenski uvjeti budu povoljni sadnja će se izvršiti u četvrtak, 21. rujna. Dan kasnije, 22. rujna, obilježit će se „Dan bez automobila“ zatvaranjem za promet Ulice Lungomare (od tenis terena do kupališta Mornar) u vremenu od 6.30 do 15.30 sati.  U tom periodu, u suradnji s Udrugom slijepih Istarske županije, za slabovidne i slijepe osobe bit će organizirana šetnja kao i omogućeno slobodno korištenje za vožnju biciklima, rolama, trčanje i slične aktivnosti u prirodi. Subota, 23. rujna, u znaku je planinarenja - cjelodnevni  izlet na Velebit po Premužićevoj stazi u suradnji s Planinarskim društvom „Elektroistra“  Pula. Besplatan izlet bit će omogućen dobitnicima nagrade putem radio postaja.

Iako program službeno traje do 22. rujna, pojedine aktivnosti planirane su i dulje upravo kako bi zaposleni građani mogli sudjelovati u njima. U tom smislu navedimo da se program nastavlja, ujedno i zatvara 24. rujna i to besplatnom vožnjom zip lineom preko Kanjona na Verudeli, u vremenu od 10 do 17 sati. Organizator je Speleološka udruga Pula.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa