originalno objašnjenje

U Istri nije bilo požara jer jedemo životinju na kojoj je jahao Isus

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Otkako se iz Istre proširio glas da je ljetos na jelovniku nekoliko restorana osvanulo meso istarskog magarca, u gastronomskim krugovima i javnosti ne stišavaju se rasprave i moraliziranje o konzumaciji tog mesa. Jednoj od njih svjedočili smo početkom lipnja kada je u zagrebačkom Cheese baru organizirana proslava 30. godišnjice rada istarskog vinara Ravalica uz gulaš od pulića (mlado magare) s njokima. Vlasnik Dado Tašner, uz dirigentsku kuhaču Renea Bakalovića, pripremio je ukusan gulaš koji je oduševio okupljene, ali ne baš sve, piše Jutarnji.

Vaš novinar na degustaciju je doveo rapskog ribara Tonija, kod kojeg je sama pomisao na konzumaciju magarećeg mesa izazvala veliko negodovanje. Razrogačenih očiju, Toni je odbio i primirisati tanjuru, a nekima od okupljenih posprdno je dobacivao: “Tovara jedete, kako vas nije sramota!” Slični prosvjedi osvanuli su nedavno kada je na međumrežnoj Facebook stranici Dnevna doza Dalmatinca objavljena slika rovinjskog restorana u kojem se nudi meso istarskog magarca s njokima za 150 kuna po porciji, značajno ispred tune, koja stoji 120 kuna, ili janjetine po 130 kuna. “Di ćeš brata tovara jest, Isus je na njemu jahao. Tovar je sveta životinja”, jedan je od zanimljivijih komentara, donosi Jutarnji.

Odlazimo prvo u Istru, gdje je u Edukacijsko-gastronomskom centru Istre Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) nedavno održana prva radionica pripremanja jela od mesa istarskog magarca. Dočekali su nas Edmondo Šuran, voditelj centra za ruralno poduzetništvo AZRRI-ja, i Gordan Šubara, voditelj centra za održivi razvoj u okviru iste agencije. Obojica doktori veterine, svoje bogato terensko iskustvo u spašavanju boškarina sada primjenjuju u planu za magarca. - U tijeku je probna proizvodnja kobasice od mesa magarca. Proizvodi od mesa autohtonih pasmina, pa tako i od mesa istarskog magarca, ovakvim načinom proizvodnje u vrlo malim serijama pripadaju u sam vrh kvalitete ponude, kaže Šuran. Gordan Šubara nastavlja kako je i u ovom planu funkcija AZZRI-ja da pomogne poljoprivrednicima i uzgajivačima stoke tamo gdje je njihova najslabija točka. Dakle, pomoći će im tako što će stvoriti tržište za meso, otkupiti ga i po malo većoj cijeni, ali i pomoći da se zbrinu kategorije grla koje nemaju veliku tržišnu vrijednost zbog starosti ili bolesti, piše Jutarnji.

- Dugoročni nam je cilj da sačuvamo ljude u ruralnim područjima jer oni čuvaju naš životni prostor i bioraznolikost. Čuvamo i autohtonu pasminu, a ona svojim djelovanjem na terenu čuva nas od požara - kaže Šubara, dajući jedan od boljih odgovora na pitanje zašto u Istri ove godine nije bilo požara. Naravno, nije bilo jer je češće padala kiša nego u Dalmaciji, koja je “osaharila” nakon pet mjeseci suše. I nisu samo magarci ti koji pomažu vatrogascima. Nema puno neobrađene zemlje, a tu su i boškarini, pa i ovce, za koje, kao i za koze, imaju sličan plan, piše Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa