Puljanin Ivan Zidar radi burger od starog recepta za špaletu giravolta

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Puljanin Ivan Zidar nije po struci kuhar, ali kuhanje mu je nepresušna strast, energija koja ga pokreće u stvaranju. On je naime grafički i web dizajner, fotograf. Ali kada ju je odlučio promijeniti, napravio je to kako bi udovoljio sebi. A trenutno je sva njegova kreativna energija okrenuta k burgeru, u njegovom slučaju o burgeru Mason, brendu, franšizi koju je razvio za pulski pub Shipyard. Potom su ga preuzeli beach barovi po u Istri, da bi se taj brend dalje širio u Zadar, a uskoro će ga predstaviti na Zagreb Burger Festivalu na Strossmayerovu trgu. Ondje će Zidar pripremiti ni više ni manje nego burger od junetine i istarske špalete, piše Jutarnji.

- Ideja je bila replicirati nešto staro istarsko. Riječ je o receptu koji sam razvio na bazi našeg tradicionalnog istarskog recepta koji je pomalo zaboravljen - špaleta giravolta. Nekada se špaleta za Uskrs rezala jer je bila tanja od pršuta i onako svježa se pripremala na maslinovom ulju i s bijelim vinom. Danas sam poneki restorani to nude, a ja bih tu tradiciju uveo u burger. Zato će moje pecivo biti umočeno u bijelo vino, a burger će biti sačinjen od mljevene špalete i junetine. Dakle, dobiješ to isto na tanjuru, ali u obliku burgera, donosi Jutarnji.

Bit će to jedan od gourmet burgera u našoj ponudi uz primjerice burger od pačjih prsa i guščje paštete koji neće biti svakodnevni, priča nam ovaj strastveni kuhar koji se osmišljavanjem burgera Mason, u prijevodu za francuskog Zidar, bavio dosta dugo - šest mjeseci, donosi Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa