Istrijani su oduvijek bili naoružani do zuba

0
Mario Ferlin u svom muzeju (foto: Hello Istria)
Mario Ferlin u svom muzeju (foto: Hello Istria)

- Znate da su nekad Istrijani bili naoružani do zuba? Da, teško je to povjerovati, ali ja vam iz mog iskustva mogu reći da jesu. Doduše, nikada to nisu isticali, niti su se time hvalili. Ali gotovo svaka familija imala je kući neki komad oružja, pušku ili pištolj. Nisu to govorili, nije se to znalo jer je nošenje oružja u Istru uvijek bilo zabranjeno, ali su zato to oružje skrivali gdje god su stigli. Tako danas možete stare pištolje ili puške naći zazidane u zidovima starih kuća, štala, na gredama, u malti, u krovu. Svugdje gdje se nije moglo naći. Oružje su smjeli imati samo oni koji su bili bliski vladajućim strukturama za vrijeme Venecije, Austrije, Italije pa Jugoslavije, priča strastveni ljubitelj starog oružja Mario Ferlin iz Svetvinčenta, donosi portal Hello Istria.

Upravo tamo, pored velebnog srednjovjekovnog kaštela Morosini-Grimani, nalazi se njegov mali intimni muzej starog oružja iz perioda od 1400. do 1870-tih godina, odnosno, kako nam sam kaže, do gotovog metka. Dio je to njegove goleme zbirke, koju čini oko 150 raznih predmeta od pušaka, pištolja, kubura, topa, noževa, municije, vrećica za držanje municije, i drugih predmeta koju skuplja već godinama, piše Hello Istria.

-Ovdje je izložen samo dio tih predmeta, ali ja i dalje skupljam i zbirka se nastavlja. Sve je počelo još prije 30 godina iz hobija. Umjesto klasične starine počeo sam skupljati staro oružje. Krenulo je od jednog starog revolvera i 1889. kojeg sam dobio na poklon. Bio mi je velika novost i odmah sam se zaljubio u njega. A i uvijek me „rajcala“ priča da u Istri nije bilo oružja. Uvijek je bila ta priča da su Istrijani nenaoružani, a onda sam počeo nalaziti sve te silne predmete koji kažu da smo kao i svi drugi. Doduše, naše je staro oružje primjerice za razliku od slovenskog ruzinavo, jer smo ga uvijek morali negdje skrivati, priča nam kroz smijeh ovaj kolekcionar, donosi Hello Istria.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa