Predstavljen bogat program Europskog tjedna mobilnosti u Puli

0
Aleksandar Stojanović, Elena Puh Belci i Giordano Škuflić
Aleksandar Stojanović, Elena Puh Belci i Giordano Škuflić

Pod sloganom „Dijeljenjem dobivate više“ Pula se po dvanaesti put uzastopno pridružuje mnogim europskim gradovima u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti koji se održava od 16. do 22. rujna. „Cilj manifestacije je poboljšanje održivog urbanog prometa i učiniti ga učinkovitijim. Program je iznimno bogat i namijenjen svim generacijama naših sugrađana. Aktivnosti će biti besplatne, odnosno pojedine ponuđene po promotivnim cijenama, a preko radio postaja ponudit će se čak 175 nagrada. Pozivam sve naše sugrađana da se u što većem broju odazovu aktivnostima u kojima će sigurno svatko pronaći ponešto za sebe, te ćemo svi zajedno doprinijeli zdravijem načinu života, ekologiji i zaštiti okoliša “ kazala je uvodno zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci te se zahvalila svim partnerima na suradnji i organizaciji Europskog tjedna mobilnosti.

Prilikom predstavljanja programa u Komunalnoj palači 13. rujna Giordano Škuflić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu izrazio je zadovoljstvo što je svake godine odaziv građana sve veći što samo govori o značaju i potrebi organiziranje ove manifestacija koja ima višestruke koristi za cijelu zajednicu i potiče građane da, zajedno s Gradom Pulom i uključenim partnerima, aktivno sudjeluju i doprinose održivom razvoju.

Naime, potrebno je da društvo današnjice bude što više ekološki osviješteno kako bi se stvorilo zdravije životno okruženje sa smanjenom emisijom štetnih plinova i ostalih oblika zagađenja. Istraživanja pokazuju da prihvaćanje zajedničke mobilnosti ima pozitivan utjecaj na gradove, a da bi urbana mobilnost bila ekološki što osvještenija, nužno je smanjiti korištenje motornih vozila u korist aktivnih modela kretanja, kao što su pješačenje i vožnja bicikla te korištenje javnog prijevoza.

Grad Pula, zajedno s partnerima, pripremio je niz različitih aktivnosti za sve dobne skupine građana u nastojanju da ih realizacijom kroz Europski tjedan mobilnosti, usvoje kao stalan odabir na putu održivog razvoja.  Kao što je gore spomenuto, sudjelovanje u svim aktivnostima je besplatno ili po promotivnim cijenama.  Putem lokalnih radio postaja bit će moguće osvojiti 175 nagrada: kardiološki i neurološki pregledi, vožnja panoramskim autobusom Pula City Tour, planinarski izlet na Korita i na Velebit,  ulaznice za Aquarium Pula i Adrenalinski park Pula, beskontaktne kartice u vrijednosti od 50 i 100 kuna za vožnju autobusima Pulaprometa, navela je voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša Loris Mošnja te iznijela cjelokupni program aktivnosti.

U organizaciji manifestacije sudjeluje 20 partnera, a u svojoj domeni, na današnjoj konferenciji za medije, programe su predstavili iz HAK Auto kluba Pula – Rovinja tajnik Marčelo Mohorović, ispred Medicinske škole predavač Snježana Svitlić Budisavljević, ispred Policijske uprave istarske voditeljica Odjela prevencije Alica Rosić Jakupovićte ravnatelj Zavod za javno zdravstvo IŽ Aleksandar Stojanović. Uz njih partneri manifestacije su i JU Natura Histrica, Speleološka udruga Pula, liječnici specijalisti Dalibor Cukon i Mario Grbin, Planinarska društva „Glas Istre“ i „Elektroistra“, Adventure Park Pula, Pula City Tour, Aquarium Pula, Pulapromet, Društvo distrofičara Istre, Krupp , obrt SePe,  Udruga slijepih Istarske županije, Zajednica tehničke kulture Pula i obrt Chrissart.

Iako se službeno Europski tjedan mobilnosti  održava od 16. do 22. rujna program započinje već u petak 15. rujna kada će povodom  subotnjeg Dana zaštite ozonskog sloja   na lokaciji mjerne postaje Fižela na Stoji učenicima osnovnih škola biti održano predavanje o važnosti i načinima mjerenja kakvoće zraka.

Potom je od 16. do 22. rujna, uz već navedene aktivnosti u sklopu nagradnog fonda, organizirano i mjerenje krvnog tlaka, šećera i indeksa tjelesne mase, vožnja „zip line“-om preko kanjona na Verudeli, pješačenje i vježbe u prirodi - liječnici specijalisti pješače s KRUPP-ovcima i svim ostalim zainteresiranim građanima, edukativne šetnje školske djece park šumama Šijana i Busoler, biciklističko razgledavanje štinjanskih utvrda, promotivni sajam cvijeća „Giardino“, izlaganje vozila za osobe sa smanjenom pokretljivošću, sigurno s biciklom u prometu i polaganje za vožnju biciklom „Sigurno na dva kotača“, obnova „zelenog fonda“ grada Pule, obilježavanje Dana bez automobila na Lungomareu, vožnja Lungomareom na tandem biciklima za slabovidne i slijepe osobe.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa