pula

Država zaradila pola milijuna od kazni za drogu na Outlooku

5
Tvrđava u Štinjanu
Tvrđava u Štinjanu

Za vrijeme trajanja glazbenog festivala Outlook, koji se nakon otvaranja u Areni održavao na  području Štinjana do 11. rujna, policajci PU istarske poduzeli su niz aktivnosti u cilju suzbijanja zlouporabe droga i drugih oblika protupravnog ponašanja.

U navedenom razdoblju, postupali su prema ukupno 173 osobe koje su zatečene u posjedu droge, pri čemu su 172 osobe zatečene u počinjenju prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, dok je jedan 24-godišnji državljanin Velike Britanije osumnjičen za počinjenje kaznenog djela neovlaštena proizvodnja i promet drogama.

U počinjenju prekršaja, odnosno u posjedovanju droge za vlastitu uporabu, zatečena su 103 državljana Velike Britanije, 11 Francuza, 9 Nijemaca, 8 Belgijanaca 6 Austrijanca, 5 Iraca, 5 državljana Novog Zelanda, 4 Australca, 3 Nizozemca, 3 Rumunja, 3 državljana SAD-a, 2 Japanca te po jedan državljanin Hrvatske, Italije, Slovenije, Švicarske, Portugala, Mađarske, Slovačke, Danske, Latvije i Poljske.

Postupanjem policije pronađene su i oduzete sljedeće količine i vrste droga (ukupno i kaznena djela i prekršaji): 186.7 grama marihuane te 39.4 grama mješavine marihuane i duhana (joint), 45.1 gram i 4 kapsule droge MDMA, 38.1 gram ketamina, 27 grama kokaina, 18.7 grama hašiša, 16.9 grama halucinogenih gljiva, 4.7 grama amfetamina, 154.75 komada i 7.4 grama Ecstasya, 100 komada tableta Diazepam, 8 komada tableta Xanax i 3 komada LSD-a. Sveukupni novčani iznos naplaćenih kazni iznosi 516.666,16 kuna.

Policajci su za vrijeme trajanja festivala poduzimali i odgovarajuće mjere u suradnji s djelatnicima carinske uprave pa su tako zatekli jednog hrvatskog državljanina u obavljanju neregistrirane djelatnosti prijevoza putnika te četiri osobe koje su posjetiteljima festivala nudile na prodaju ampule i balone s plinom, koji djeluju kao stimulans i omamljujuće sredstvo. U počinjenju prekršaja iz carinske domene zatečeni su 33-godišnji državljanin Velike Britanije, 25-godišnji državljanin Irske i dvojica hrvatskih državljana u dobi od 61 i 19 godina te je od njih oduzeto 616 ampula i 129 balona ispunjenih plinom, kao i 5 tzv. šejkera (pištolja za šlag).

Najnovije vijesti