Položeni vijenci povodom 73. obljetnice potonuća parobroda San Marco

0

Povodom 73. obljetnice potonuća parobroda San Marco 9. rujna delegacija Grada Umaga okupila se ispred spomen ploče u Savudriji kako bi položila vijence i zapalila svijeće u sjećanje na svoje tragično preminule sugrađanke i sugrađane.

Uz gradonačelnika Bassanesea, svečanosti su prisustvovali i njegovi zamjenici, članovi umaškog Gradskog vijeća i Mjesnog odbora Savudrija, svećenik  Benjamin Petrović, predstavnici Zajednice Talijana, predstavnici Udruge Famiglia Umaghese, članovi Udruge antifašističkih boraca, Udruge 154. brigade te Udruge HVIDRA, kao i rodbina žrtava.

„S osjećajem pijeteta i dubokog poštovanja prisjećamo se naših dragih sugrađana koji su ubijeni samo zato jer su se nalazili na pogrešnom mjestu, u pogrešno vrijeme. Tog nesretnog 9. rujna 1944. godine, parobrod »San Marco« krenuo je uobičajenom rutom, pritom ne sluteći da će ubrzo nakon isplovljavanja iz Savudrijske luke saveznički avioni paljbom i bombama potopiti brod. Parobrod je u svega par minuta postao zajednička grobnica nedužnih civila i tridesetak njemačkih vojnika, apsurd u kojemu je svako opravdanje besmisleno. U spomen svim sugrađankama i sugrađanima, sa pijetetom i u znak sjećanja na tragičan događaj, Grad Umag svake godine na današnji dan održava komemoraciju. Uz poklon svim žrtvama, neka im je vječna slava!" istaknuo je Bassanese u svom obraćanju.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa