Slovenski ribari: Prijetnja policijom nikamo ne vodi

0
Foto: Večernji list
Foto: Večernji list

Najava slovenskog premijera Mire Cerara da će, bude li potrebno, slovenska policija patrolnim gliserima pratiti slovenske ribare u spornom dijelu Piranskog zaljeva, nije baš naišla na odobravanje ni u Zagrebu ni u Bruxellesu, a ni među slovenskim ribarima u Piranu, piše Večernji list.

Jednostrani potez

U Zagrebu, u najvišim političkim krugovima, prevladava stav da hrvatska policija u Piranskom zaljevu radi “sve što je radila posljednjih 27 godina”, da je i hrvatska policija ondje s ribarima “samo što mi to ne dižemo na tu potenciju”, na kakvoj je Cerarova izjava, te da Hrvatska sve čini kako bi se izbjegao scenarij bliskih susreta policijskih brodova dviju država.

– Zato od prvog dana i govorimo da treba izbjegavati jednostrane poteze, a ovo bi bio jednostran potez – kaže jedan hrvatski dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman.

U Bruxellesu, upućeni sugovornici iz diplomatskih krugova prenose bojazan da bi takvi jednostrani potezi, koji mogu dovesti do ruba sigurnosnih incidenata između dviju država članica EU, bili najgori mogući razvoj događaja u ovakvoj situaciji. Bruxelles se i dalje nada da u dijalogu Ljubljane i Zagreba može biti pronađeno rješenje za implementaciju arbitražne presude ili za bilateralni dogovor koji bi imao sve sastojke arbitražne presude, ali bi omogućio objema strana da sačuvaju obraz.

A u Piranu, predstavnik tamošnjih ribara Zlatko Novogradec za jučerašnje Delo komentira Cerarovu najavu riječima da “očito, naš premijer voli bajke”.

– Slovenija nema toliko policijskih patrolnih brodova da može noću štititi naše mreže. A hrvatska bi policija mogla odgovoriti jednakom mjerom – kaže Novogradec i pita se gdje je slovenska policija bila kad su, kako kaže, “Hrvati uništavali mreže” Slovencima. Novogradec dodaje da se slovenski ribari sada ne usude ribariti preko polovice zaljeva.

Premijer Cerar je, inače, u četvrtak izjavio da Slovenija od dana objave arbitražne presude kontrolira većinu zaljeva i poduzima odgovarajuće mjere protiv hrvatskih ribara koji krše liniju koju Slovenci (i arbitraža, koju Hrvatska ne priznaje) smatraju graničnom.

Izbjeći incidente

– Zasad je samo riječ o blažim mjerama u obliku upozorenja budući da Slovenija ne želi incidentne situacije dok traje dijalog s Hrvatskom – rekao je u četvrtak premijer Cerar. No, i hrvatska policija štiti hrvatski suverenitet do polovice zaljeva i upozorava ribare i druge brodove čim prekrše tu liniju sredine i uđu u teritorijalne vode koje Hrvatska i dalje smatra svojima.

Mogućnost da Slovenija odluči slati svoje policajce da plove uz slovenske ribare koji bi izazvali reakciju hrvatske policije ne bi dobro završila za Slovence jer, prema dostupnim podacima, oni ondje imaju dva-tri patrolna policijska broda, dok ih Hrvatska na tom području, ne računajući policijske brodove na Kvarneru i južnije u Dalmaciji, ima desetak.


Jedan hrvatski policijski brod nedavno je, baš u vrijeme posjeta premijera Andreja Plenkovića Savudriji, promijenio svoj stalni vez, koji je dotad bio u luci Novigrad, a sada je u luci Savudrija, piše Večernji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa