11. Giostra

Poreč se ovog vikenda vraća u prošlost

0
Giostrina povorka ulicama Poreča
Giostrina povorka ulicama Poreča

Povorkom kroz gradske ulice i predstavljanjem festivalskih grupa u oreču je 8. rujna svečano otvorena jedanaesta Giostra. Dvjestotinjak kostimiranih sudionika slilo se na Peškeru, gdje su ih dočekali brojni domaći i strani posjetitelji. Čast da proglasi festival otvorenim pripala je zamjeniku porečkog gradonačelnika Eliu Štifaniću. U programu otvorenja predstavili su se sudionici Festivala – porečko Društvo prijatelja Giostre s plemićkim i pučkim plesovima, zabavljačice i plesačice iz udruge USB Poreč, jahačice iz Lipicanske barokne raskoši sa svojim konjima te dobošari i mačevaoci iz udruge Associazione Giostra della Rocca i Compagnia del Lupo Passante iz Italije, a program je zaključen prigodnim  vatrometom.

Na središnjem gradskom trgu već je u petak ujutro otvoren sajam povijesnog naziva „Fiera franca triduana“, na kojemu brojni izlagači svakodnevno do 22 sata nude široku paletu raznovrsnih, autohtonih i tradicionalnih proizvoda počevši od meda, maslinovog ulja, voća i marmelada, mesnih proizvoda do prirodne kozmetike i proizvoda od ljekovitog bilja, suvenira i predmeta za uspomenu. Uz njih je postavljen sajam antikviteta i starina s ukupno petnaest izlagača i antikvara u organizaciji Hrvatske udruge kolekcionara kulturne baštine iz Rijeke. Osim toga, od petka do nedjelje u lapidarijumu Zavičajnog muzeja Poreštine posjetitelji će moći uživati u posebnoj gastronomskoj ponudi jela i pića, inspiriranih razdobljem baroka, nabaviti festivalski suvenir ili fotografirati se u posebnom ambijentu najveće porečke barokne palače.  

Subotnji jutarnji program nakratko je prekinuo pljusak, ali se plesni, glazbeni i zabavni program nastavlja prema programu. Tijekom nedjelje u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima održat će u kojemu će nastupiti svi festivalski sudionici, pa će se na Trgu slobode moći pogledati plesovi, točke s konjima i druge zabavne točke, nastupat će mačevaoci, dobošari, ulični zabavljači, a bit će organizirano i stručno kostimirano vodstvo po starogradskoj jezgri… Posjetitelji će također moći svjedočiti oživljenoj povijesti baroknih plemićkih i pučkih prostora, a za najmlađe će biti organizirane edukativne radionice i igraonice. Istodobno, posjetitelje Giostre u sklopu svog srednjovjekovnog tematskog parka animirat će i zabavljati članovi Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta.

Središnji će se događaj, viteško nadmetanje ili Giostra, održati danas, 9. rujna, s početkom u 20 sati na trkalištu u uvali Peškera. Događaj je rekonstruiran prema zahtjevnim pravilima turnira kakav se u Poreču održavao 1745. godine. Na turniru će sudjelovati 12 konjanika, uglavnom profesionalaca iz istarskih konjičkih klubova te nekoliko konjanika-amatera iz Društva prijatelja Giostre, koji će se boriti za par kremenjača. Publika će biti podijeljena u četiri kontrade, od kojih će svaka biti obilježena svojim imenom i bojom, a za svaku će kontradu nastupati tri konjanika.

Organizatori su središnju temu Gioste ove godine posvetili tekstilima, pa će ista prožimati velik broj sadržaja na festivalu, od sajma do dramske predstave, a bit će organizirani i posebni punktovi posvećeni taktilnom doživljaju posjetitelja. Tako će na Trgu slobode posjetitelji moći susresti krojača u salonu, ali i pučanke za tkalačkim stanom ili zaposlene ručnim radovima – šivanjem, pletenjem, vezenjem, kukičanjem…

U nedjelju popodne na Trgu slobode s početkom u 18 sati počinje koncert Franka Krajcara i Indivie, a navečer u 20 sati u porečkom kazalištu dvadesetak članova Društva prijatelja Giostre postavit će dramsku predstavu “El sarto assasin”, čiji je redatelj Gaetano Benčić. Kroz dramatičnu priču o ubojstvu krojača provlači se ujedno tema tekstila, kao središnja tema Festivala. Predstava će se odigrati na hrvatskom jeziku, čakavskom dijalektu i inačici mletačkog dijalekta.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa