Istranka u Zagrebu otvorila obrt za dnevno čuvanje djece

0
Sonja Sabol u društvu Milana Bandića
Sonja Sabol u društvu Milana Bandića

Ljeto je pri kraju, škola je počela, obaveze kreću, a najmlađima vrtić otvara svoja vrata. Početkom rujna u vrtićima se formiraju nove grupe što i nije neka novost, no ipak ono što je nas zaintrigiralo je novi vrtić, odnosno obrt za čuvanje djece „Zvjezdice“, koji je od svog osnutka prije godinu dana vrlo brzo odjeknuo u gradu Zagrebu, te svakim danom postaje sve poznatiji. Priča je nama još zanimljivija ako je vlasnica obrta Istranka Sonja Sabol o kojoj smo već imali prilike pisati. "Treba poticati mlade, njihove ideje mogu biti briljantne ukoliko vjeruju u sebe“, kaže Sonja i dodaje.

Na čuvanju po satu i djeca poznatih roditelja

„Od ideje, plana do razvoja i osnutka trebalo nam je godinu i pol dana, što vremenski zahtjeva puno volje, strpljenja i novaca. Nije nimalo lako jer je papirologija velika i zahtjevna. Mama je ta koja mi je puno pomogla vezano za sve. Kada krećete u bilo koji posao i njegov razvitak, važno je ostati hrabar i znati da vas nitko i ništa ne može zaustavit u vašem naumu, pa makar to bila i birokracija itd. Obrt je vrlo lijepo i moderno uređen što je naravno pridonijelo tome da se u njega upišu i djeca poznatih i imućnijih roditelja. Od poznatih sportaša navest ću rukometnog vratara Mirka Alilovića čiji sinovi dok su Hrvatskoj polaze vrtić odnosno obrt za čuvanje "Zvjezdice". Vrtić je fleksibilan što omogućava roditeljima i čuvanje po satu te je tako i sin saborskog zastupnika Ivana Vilibora Sinčića. Zanimanje "dadilje " je trenutno friško s obzirom da je svega 44 registriranih obrta za čuvanje djece u Hrvatskoj. Najviše ih je u Zagrebu no polako se šire i po ostalim obrtima.“

Zanimalo nas je što je najvažnije u poslu dadilje, na što je naša sugovornica istakla kako je riječ o djeci i odgovornom poslu, te kako je profesionalnost presudna.

„Briga o djeci je općenito sama po sebi zahtjevna no opreza nikada dosta. Trudimo se djecu što više učiti jer ih kasnije čeka škola i strožiji sistem. Veoma mi je važno da djeca odlaze kući s osmijehom na licu i da se rado vraćaju s istim osmijehom natrag u vrtić iduće jutro. Bitno mi je da dobro radim svoj posao jer radim ono što volim te sam privatno i poslovno veliki perfekcionista.

Rad sa mladima je njihov korak naprijed i ulog za poštivanje vrijednosti rada prema onome što vole i za što imaju afiniteta i sposobnost. Obrt je tek otvoren godinu dana no pokazao se kao dobar plan i ideja kako pokrenut nešto u što je uključen sam razvoj djece.“

Kućna atmosfera u vrtiću daje djeci osjećaj slobode

Inače, osim što je vlasnik obrta za čuvanje djece "Zvjezdice", Sonja je apsolventica na fakultetu protestanske teologije "Matija Vlačić Ilirik". Na pitanje da li smatra da će obrti postati zamjena vrtićima, vjeruje da hoće, ponajviše zato jer manja skupina djece čini bolju kvalitetu i brigu.

„Tete mogu brže i efikasnije raditi svoj posao. Stresan je posao zbog brige o djeci koja nisu vaša. Vi ste njima doslovno sve dok su tamo tih par sati. Oni nakon toga odlaze doma sretni i razigrani, no dvije tete u grupi od 20-30 djece odlaze doma umorne.

* Što vas motivira u radu s djecom te koje su prednosti i mane vašeg posla s obzirom da ste vlasnik obrta i ujedno radite u njemu?
Ono što me najviše motivira, ne samo u radu na poslu, već i općenito jest to kada vidim sretno i opušteno dijete. Zatim kada njihove strahove pretvorim u sreću. U vrtiću vlada kućna atmosfera i to je njima super jer imaju slobode, ne osjećaju se ugroženima, nisu po strani i mogu izraziti sebe na jedinstven način, bilo to kroz crtanje, pisanje, ples, razgovor, pa čak i glupostima koje im kad - tad dozvolimo da rade...  Pridonijeti njihovom razvoju i odrastanju poseban je užitak. Prava životna zadaća, misija ispunjena. Mane, hm... ako ste mislili da ću reći prematanje pelena i vrištanje djece, prevarili ste se. Svaki dan mi je u glavi misao "Bože, samo da su živi i zdravi ." Deset sati čuvati nečije dijete je velika briga i stres. Djeca su živahna po prirodi, to je sve trenutak. Kada prvo dijete dođe ujutro u vrtić, mobitel se stavlja na stranu i više ništa ne postoji osim vi i oni! 

* Primijetili smo da ste zaista hrabri i uporni. Koji su vaši daljnji planovi?
- Uporna sam na majku, a ona na svog tatu Štefa, legendu Dinama Stjepana Lamze. Naime, drugi obrt je već u planu te krećemo u realizaciju. Prvi glasi na moje ime, a drugi će glasiti na moju majku. Mislim da je to zaista dobra kombinacija. Ipak, još uvijek učim od nje. (Ivan Ban)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa