Bila je fatalna istarska balerina za kojom su patili i prinčevi

0
Foto: 24sata
Foto: 24sata

Malo tko nije čuo za Giselle, jedan od najvećih baleta svih vremena, čiji je tvorac, Jules Perrot, umro prije 125 godina. Ime Julesa Perrota, plesača, koreografa i učitelja baleta ušlo je u anale ove umjetnosti, među one najvažnije. Bio je glavni baletni majstor Ruskog carskog baleta u St. Petersburgu, a slikar Edgar Degas upravo je njegove balerine često uzimao kao inspiraciju za svoja remek djela, piše 24sata.

No ono što nije toliko poznat podatak je da je Perrotu inspiracija za balet Giselle bila lijepa Carlotta Grisi, naše gore list, balerina rođena u istarskoj Vižinadi. Ona je koreografu bila ne samo muza, nego i životna družica. Balet Giselle napisao je francuski pisac Théophile Gautier, a Jules Perrot postavio je koreografiju. Sve je to učinjeno samo zbog Carlotte Grisi koju su oba ova muškarca obožavala, svaki na svoj način. Carlottu su često predstavljali kao gospođu Perrot, iako se ona i Jules nisu nikad formalno vjenčali. Perrot i lijepa Carlotta na kraju su se razišli, u trenutku kad su oboje bili angažiran u St. Petersburgu. Ona je 1854. godine odlučila otići u Varšavu i tamo nastaviti plesati balet. No ušla je u novu romantičnu vezu s princom Leonom Radziwillom. Ostala je trudna, a princ ju je uvjerio da joj je najbolje ostaviti balet, donosi 24sata.

Vižinada, pitoreskno mjesto s jednim od najljepših pogleda u Istri, bilo je 1819. godine, kad je Carlotta rođena, pod Austro-ugarskom. Svijet je Carlotta ugledala u staroj palači obitelji Griani, sagrađenoj za vrijeme cara Franje II. Priča kaže da se buduća balerina rodila u istom krevetu u kojem je car spavao kad je bio u posjeti ovim krajevima. Nedavno je na glavnom trgu u Vižinadi upriličena i baletna predstava u spomen Carlotti Grisi pod nazivom "Hommage a Carlotta Grisi" u kojoj su nastupile polaznice trećeg međunarodnog baletnog kampa. Organizator kampa je baletna škola iz Umaga koja nosi ime Carlotte Grisi, piše 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa