Glavičić s Flegom o odvodnji      

Pronađeno rješenje koje će zadovoljiti sve uključene strane         

0
Sastanak u Maloj vijećnici Grada Labina
Sastanak u Maloj vijećnici Grada Labina

Istarski župan Valter Flego sa svojim suradnicima posjetio je 30. kolovoza Labin. Prije obilaska radova na obnovi sportske dvorane srednje škole, Flego je u prostorijama Grada Labina održao sastanak s gradonačelnikom Valterom Glavičićem i predstavnicima gradske uprave.

Župan Flego je uputio čestitke novoizabranom vodstvu Grada te izjavio kako mu je izrazito drago što se vide rezultati rada nove gradske uprave kroz prva tri mjeseca njihovog mandata.

„Drago mi je da sa Labinom, kao Županija, imamo sjajnu suradnju te da će se ta suradnja nastaviti u projektima u kojima možemo pomoći. Labinština je poznata po slozi, dakako, kao i čitava Istra, ali Labin prednjači, te je po tome prepoznatljiv. Znam da je gradonačelnik svjestan svih izazova i duboko sam uvjeren da će biti pravi lider u svim situacijama koje slijede“, izjavio je Valter Flego.

Zajednički sustav odvodnje s Rašom

Gradonačelnik Valter Glavičić dotaknuo se teme koja je zadnjih mjeseci najaktualnija i o kojoj se mnogo pričalo. Tema oko sustava odvodnje koja uključuje osim Grada Labina i ostale jedinice lokalne samouprave na Labinštini. Njegovim riječima, Grad Labin ne bježi od problema te se pokušava iznaći rješenje za nastalu situaciju, a samim time  izgraditi sustav odvodnje Labinštine koji je teško dostižan bez sredstava iz europskih fondova.

Projekt koji je zapeo izlaskom Raše iz zajedničkog projekta u fazi je pronalaska zajedničkog rješenja koje je prihvatljivo za sve uključene strane.

„Prošli tjedan, sastankom u sjedištu Hrvatskih voda, pronađeno je idejno rješenje koje bi zadovoljilo sve uključene strane. Sljedeći tjedan stručnjaci iz Hrvatskih voda dolaze sa razrađenim materijalima koji će uključivati ovu soluciju rješavanja problematike odvodnje. Plan je da se između 18. i 25. rujna održe tematske sjednice Gradskog i Općinskog vijeća Labina i Raše na kojima će biti prezentirane sve mogućnosti. Ukoliko ovo rješenje bude prihvaćeno sa obje strane, nadam se da ćemo do kraja rujna imati gotovu studiju izvodljivosti, te se time vraćamo u propisane rokove za realizaciju ovog  velikog projekta.“

Naime, najavljena mogućnost prihvatljiva svima značila bi pomicanje postojećeg pročistača na Starcima nekoliko stotina metara te njegova upotreba u projektu odvodnje. Ovim dodatnim zahvatom povećava se ukupna cijena projekta koju bi trebala preuzeti Općina Raša.

„Nadamo se da će duh zajedništva prevladati, te da ćemo izgraditi ovaj sustav čija vrijednost od 300 milijuna kuna je teško dostižna lokalnoj zajednici bez europskih novaca“, izjavio je Valter Glavičić

Ubrzo kreće izgradnja trgovačkog centra Spar

Razgovaralo se i o gospodarstvu Grada Labina, koje je, složili su se svi prisutni, jedna lijepa priča koja traje i dalje. Najavljena su otvorenja novih tvornica u Industrijskoj zoni Vinež poput Euronewpacka, Bibitecha, dobro poznate tvrtke Danieli Systec koja sljedeće godine kreće u izgradnju još jedne hale. Ubrzo kreće izgradnja i trgovačkog centra Spar, a Valamar kroz otvorenje Kinder hotela, koji je jedan od samo tri takva u Hrvatskoj, zaposlit će još 150 novih ljudi.

Zamjenik gradonačelnika Zoran Rajković rekao je kako je turistička sezona po svim obilježjima, bolja nego prošle godine. Bez obzira na to što je mjesec svibanj obilježen radovima na hotelima, ove se godine ranije stiglo do brojke od milijun noćenja.

Osvrnuo se i na buđenje turizma u Starom gradu Labinu u kojem se uz nedavno otvoreni pansion Mirakul,u skoro vrijeme otvaraju hostel te jedan difuzni objekat. Samim otvaranjem novih objekata dolazi i do veće kvalitete istih.

Vrtići i besplatni udžbenici

Federika Mohorović Čekada predstavila je projekt nadogradnje vrtića Gloria koji je u fazi izdavanja građevinske dozvole. Dogradnja vrtića planirana je do kraja kalendarske godine kada bi svoje mjesto u vrtiću dobila sva prijavljena djeca sa područja Grada Labina. Noviteti koje je najavila uključuju i e-upise te objave rezultata upisa na službenim web stranicama. Objavila je kako je odobren projekt obnove centralnog vrtića Pjerina Verbanac kao i osnovne škole u naselju Kature.

Besplatni udžbenici koje je Grad Labin ove godine osigurao za učenike osnovnih škola od 1. do 4. razreda stigli su u Labin te će se njihova podjela izvršiti u petak.

Modernizacija školstva uključivat će i upotreba pametnih ploča koje se već koriste u dvije učionice matične škole Ivo Lola Ribar, a sljedeće godine planira se nabavka istih i u OŠ Matije Vlačića.

Najavljeno je i aktivno uključivanje obje osnovne škole u STEM revoluciju. Naime, prošle godine u osnovnoj školi Ivo Lola ribar započelo se sa ovim projektom, te bi se od sljedeće godine kroz izvannastavne aktivnosti i educiranjem još jednog profesora započelo i u OŠ Matija Vlačić.

„Silicijska dolina“ i u Labinu?

Sljedeći tjedan, gradonačelnik Glavičić će uz predstavnike lokalnih IT tvrtki koje su primjer za služenje modernim tehnologijama, posjetiti Osijek koji je razvio tkz. „Hrvatsku Silicijsku dolinu“. Vrhunski primjer suradnje lokalne zajednice i privatnog sektora, a upravo to želi se potaknuti i u Labinu.

Predstavljen je rad gradske uprave na privlačenju sredstava iz europskih fondova. Prezentirani su odobreni projekti u 2017. godini poput energetske obnove škole i vrtića te projekata u kojima Grad Labin sudjeluje u cilju inovativnih pristupa integraciji rudarskog nasljeđa u turističke svrhe. jedan od tih projekata je Projekt Rudar, čiji je cilj revitalizacija rudarske baštine. Za investiciju u sklopu projekta Grad Labin planira prijaviti sanaciju i revitalizaciju Šohta. Okvirni budžet za investiciju iznosi 500.000,00 eura. Prisutni su zaključili kako će zajedničkom suradnjom Istarske županije i Grada Labina nastaviti sa povlačenjem sredstava iz EU fondova.

Brendiranje cakavice

Grad Labin nastavlja sa brandiranjem cakavice, tj. zaštitom svoje kulturne baštine, cakavice, jednog od najprepoznatljivijih obilježja grada Labina. Promocija kreće i po školama kako bi najmlađi Labinjani bili potaknuti na korištenje cakavice, a samim time i promociju svoje baštine.

Na samom kraju sastanka prezentiran je i prijedlog ustrojavanja parka skulputura Dubrova za koji se smatra najboljim rješenjem da zbog skupog održavanja postane dio Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Tako bi bez osnivanja novih ustanova mogao bolje funkcionirati te zadržati svoju autonomiju i prepoznatljivost.

Energetska obnova OŠ Ivana Batelića u Raši   

Nakon završetka sastanka, prisutni su obišli gradilište Srednje škole Mate Blažina, čiji je osnivač Istarska županija, te gradilište budućeg sportskog centra Franko Mileta. Dvije najveće kapitalne investicije Županije na području obrazovanja odnose se upravo na područje Labinštine, a zajedno vrijede preko 11 milijuna kuna. Naime, osim obnove škole Mate Blažine, uskoro kreće i energetska obnova OŠ Ivana Batelića u Raši.

"Naš je cilj imati moderne škole te omogućiti djeci i mladima vrhunske uvjete za nastavu i sport kao preduvjet zdravog razvoja Labinštine. U posljednje četiri godine u tu je svrhu uloženo u školsku infrastrukturu preko 15,3 milijuna kuna, i to u sve škole na ovom području. U narednom razdoblju predstoji nam opremanje novo-obnovljenih škola koje će onda imati sve potrebne sadržaje i prostore, a s Gradom ćemo nastaviti surađivati i na zajedničkim europskim projektima", zaključio je istarski župan.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa