Ispovijest Porečana koji je vrijeđao Plenkovića: Idem u zatvor ako treba!

0
Marko Starčić (foto: 24sata)
Marko Starčić (foto: 24sata)

HDZ lopovi. Lopine!, uzviknuo je u srijedu poslijepodne prema premijeru Andreju Plenkoviću 18-godišnji Marko Starčić iz Poreča i zbog toga ekspresno “zaradio” prekršajnu prijavu, piše 24sata.

Nije ovo prvi put da policija reagira štiteći Plenkovića, ali se ranije navodno radilo o ozbiljnim prijetnjama preko društvenih mreža. Starčić je samo jednom uzviknuo, pa pravnike iznenađuje ovakvo treniranje policijske strogoće. Marko Starčić nam je ispričao da je prema premijeru i ljudima oko njega povikao sasvim slučajno. Kaže da nije niti znao da je premijer u posjetu Poreču, a “okidač” za povike su spoznaje da se sve više mladih iseljava iz Hrvatske.

'Idem u zatvor ako treba'

- Tog popodneva dolazio sam na posao na rivu ispred zgrade porečke općine.Slučajno sam 10-ak metara dalje ugledao premijera Plenkovića da izlazi iz naše općine. Kad sam ga ugledao, u trenu mi je došlo da mu jednostavno nešto moram reći. Pao mi je mrak na oči zbog njihovih postupaka prema narodu općenito. Razljutilo me to što mi prijatelji u potrazi za boljim životom odlaze iz države u Njemačku i Irsku tražiti posao. Ovih dana prijatelj mi je rekao da se iseljava u Irsku i nisam mogao izdržati da mu nešto ne kažem. U tom trenutku morao sam viknuti što jače da me čuje. Povikao sam: ‘HDZ lopovi. Lopine’. Znam ja da to njega što sam izgovorio ne interesira, ali ne bih bio na miru da to nisam izrekao. Odmah su mi prišla dva čovjeka s policijskim značkama, kojih je bilo posvuda. Zamolili su me da moram biti tih i da ne smijem ništa vikati niti dobacivati. Pitao sam ih da li žele moju osobnu, ali rekli su mi da je sve u redu i da nema potrebe za tim. Ubrzo su se svi razišli sa svojim crnim limuzinama i već sat kasnije policija me tražila. Porečki policajci su mi na radno mjesto donijeli obavijest o počinjenom prekršaju. Pitao sam policajca da mi pojasni što taj papir znači, ali kazao mi je da nema vremena za to i otišao – priča Marko.

- Odazvat ću se rado sudu, ali ako me kazne bilo kakvom novčanom kaznom, neću platiti niti kunu zbog ovoga, pa makar morao i u zatvor - kaže Marko.

Premijer Andrej Plenković je o slučaju samo kratko rekao: “Zakon se treba provoditi”.

Policija je potvrdila prijavu protiv 18-godišnjaka koji je na Obali maršala Tita u srijedu. Kažu, narušavao je javni red i mir.

- Vikom je narušavao javni red i mir, čime je prekršio odredbe Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, pa protiv njega slijedi optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu – kazala je za 24sata Suzana Sokač.

No zagrebačkog odvjetnika Marija Medaka začuđuje postupak policije i detaljno pobija njihovu argumetnaciju. Kaže da se postavlja pitanje stavlja li se mladiću na teret što je vikao na javnome mjestu ili sadržaj izgovorenog?

- Članak 13. Zakona o prekršajima, po kojem ga terete, sankcionira tučnjavu, svađu i viku. Međutim, ne sankcionira sadržaj vike i izgovorene riječi. Ne želim vjerovati da živimo u državi u kojoj se postupak pokreće po tom članku zbog sadržaja uzvikivanja jer bi to bilo u suprotnosti s Ustavom, koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja, a sloboda izražavanja misli obuhvaća slobodu govora – kaže Medak.

Ističe da se, ako se dotičnog želi kazniti samo zbog vikanja na javnom skupu, postavlja pitanje što bi bilo da je netko uzviknuo: “Volim HDZ”.

A što da je vikao 'Volim HDZ'?

- Ako je zbog vike, trebaju li se onda stanovnici drugih gradova koje premijer posjeću plašiti izvikivanja “Volim HDZ” - slikovit je odvjetnik.

Napominje se i da se zviždanje za koje terete mladića ne spominje kao prekršaj. Marko inače uopće nije zviždao nego je to učinio njegov prijatelj.

- Ako nekoga gone zbog zvižduka, hoće li sljedeći put prekršajno prijaviti one koji zvižde Houdekovu ‘HDZ zna’? Ako se netko našao uvrijeđen sadržajem izgovorenog od strane mladića, trebao ga je privatno tužiti, a ne da policija reagira – zaključuje Medak.

Zanimljivo je da je u svibnju u Splitu nekolicina građana također vikala Plenkovićevoj delegaciji: “Lopovi!” Tad je bilo predizborno vrijeme, HDZ se borio za pobjedu u Splitu i nitko nije prijavljen. Policija se u lipnju jako angažirala zbog vrijeđanja političara i službenih osoba u komentarima i na ulici. Priveden je mladić A. J., koji je navodno poslao ozbiljne prijetnje Plenkoviću. U nizu posjeta policije u tzv. Facebook uhićenjima, možda je najbizarniji onaj Tereziji Matokić (57) jer je u komentaru teksta o deložaciji opsovala policijsku odoru. Prijeti joj kazna od 200 do 800 kuna ili 30 dana zatvora.    

'Opet bih povikao. Samo još glasnije'

Marko Starčić kaže nam da je morao reagirati i uzviknuti Plenkoviću da su u HDZ-u lopovi jer ga boli nepravda.

- Ljuti me to da ja od 18 godina moram reagirati na to da nešto ne valja u državi iz koje mladi ljudi bježe. Mislio sam da živimo u demokratskoj državi, ali po ovome što se meni desilo samo zbog povika ‘HDZ lopovi’, što ću na sud zbog toga, mislim da smo daleko i sve dalje od demokracije. Ovo je treniranje strogoće nad narodom. Da sutra imam istu priliku, učinio bih isto i pritom bih bio još glasniji samo zbog mojih prijatelja i mladih koji napuštaju zemlju – pojašnjava mladi Porečanin Marko razloge povika prema premijeru, piše 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa