Miletić poručio Plenkoviću:

Ne mislite valjda da Istra nije dovoljno hrvatska?

21
Foto: Arhiva
Foto: Arhiva

Boris Miletić reagirao je u ime IDS-a na izjavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, koji je na sjednici Vlade održanoj 24. kolovoza poručio da će „darovanje pulske Ville Idole Crkvi pridonijeti jačanju hrvatskog identiteta Istre.“.

„Kao prvo, želim podsjetiti premijera da je Istra sastavni dio  Hrvatske i da samim time bitno doprinosi cjelokupnom hrvatskom imidžu i identitetu. Spomenut ću ovdje samo ogroman doprinos istarskih branitelja u Domovinskom ratu, doprinos Istre ukupnom hrvatskom gospodarstvu te činjenicu da su građani Istre najuredniji platitelji poreza u državi. Pozitivan doprinos Istre imidžu Hrvatske, bilo da se radi o izvrsnosti u turizmu ili promoviranju naprednih demokratskih vrijednosti, je nemjerljiv! To je za nas patriotizam.  Nacionalističke parole nisu.

Kao drugo, iskreno se nadam da premijer Plenković nije htio sugerirati kako 'Istra nije dovoljno hrvatska'. Potenciranje takvog nacionalističkog diskursa uvreda je za sve građane regije koja počiva na otvorenosti,  multikulturalnosti, raznolikosti i toleranciji. Takva retorika izravno negira sve vrijednosti ujedinjene Europe i šalje uznemirujuću poruku svim građanima, a pogotovo pripadnicima naših nacionalnih manjina.

Apeliram na premijera da izbjegava retoriku nacionalizma i isključivosti te da se umjesto toga, zajedno sa svojom Vladom, potrudi da  ključne odrednice istarskog identiteta, poput otvorenosti, uključivosti i suživota, konačno zažive u cijeloj Hrvatskoj!“, kazao je Boris Miletić, predsjednik IDS-a.

Najnovije vijesti