Dvomilijunto noćenje Umag ostvario dva tjedna ranije nego lani

0
Bojan Aljinović, Vili Bassanese i Milovan Popović
Bojan Aljinović, Vili Bassanese i Milovan Popović

Destinacija Umag već se godinama može pohvaliti ostvarivanjem sve boljih turističkih rezultata. A ove godine dvomilijunto noćenje „stiže“ u Umag već 19. kolovoza, gotovo dva tjedna ranije nego li protekle godine. Zavidan rezultat turističkog prometa doveo je Umag u top pet najboljih turističkih destinacija u Hrvatskoj.

Na području Turističke zajednice Umag u razdoblju 1. siječnja – 20. kolvoza evidentirano je 371 tisuća dolazaka i 2,025 milijuna noćenja, što je porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 13 posto u dolascima te za čak 14 posto u noćenjima. A, obzirom na ostvarenje dvomilijuntog noćenja 12 dana prije nego li lani, može se sa sigurnošću utvrditi kako nas očekuje još jedna rekordna turistička godina.

Ukoliko uzmemo u obzir predsezonu, ove godine je u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja ostvareno 174 tisuće dolazaka i 672 tisuće noćenja, što je porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 23 postou dolascima te za čak 25 posto u noćenjima.

Što se tiče ukupnog broja smještajnih kapaciteta, isti se nije bitno mijenjao u zadnjih devet godina, ali se intenzivno radilo na podizanju kvalitete smještajnih objekata, što Umag visoko rangira na ljestvici destinacija s najvećim udjelom objekata s četiri i pet zvjezdica u Hrvatskoj. Istraturist je u Umagu uložio više od 130 milijuna kuna u smještajne kapacitete, a ulaganja se odnose na potpunu rekonstrukciju hotela Sol Sipar što je ujedno i najveća investicija, kao i novouređenu plažu hotela Meliã Coral te drugo. Kapacitet hotela Sol Sipar na Punti u konačnici je povećan za 50-tak soba, a ujedno je ovaj hotel ušao u grupu hotela s četiri zvjezdica, čime se dodatno podigla kvaliteta ponude hotelskih objekata na području Umaga.

„U Istraturistovim objektima u srpnju je ostvareno 618.061 noćenja, što je za 10 posto bolje u odnosu na prošlu godinu. U kumulativu od siječnja do kraja srpnja u Istraturistovim objektima ostvareno je milijun i 185 tisuće i 833 noćenja, odnosno 16 posto bolji rezultat u odnosu na prošlu godinu. Očekujemo također vrlo dobre rezultate u kolovozu, kao i odličnu posezonu. Izvrsne rezultate dugujemo, između ostalog, brojnim zabavnim manifestacijama, sportskim sadržajima i vrhunskoj eno gastronomiji“, istaknuo je direktor Sektora prodaje Istraturista Bojan Aljinović.

Grad Umag kontinuirano se razvija i raste. Osim što se iz godine u godinu pretvara u sve ugodnije i ljepše mjesto za život, Umag predstavlja i destinaciju koju sve veći broj turista bira za svoj odmor. Razlog tome su svakako visoka razina uređenosti grada, od hortikulture, plaža, prometnica pa sve do bogate kulturno-zabavne ponude te vrhunskih ugostiteljskih objekata. No, Umag nije samo mjesto izvanredne ponude za smještaj i ukusnu hranu, kvalitetno vino i ulje, već Umag, koji ponosno nosi prestižnu titulu Europskog grada sporta 2018., nudi i niz mogućnosti aktivnog odmora. Osim individualaca koji svaki dan imaju priliku birati kojim će se od brojnih sportova baviti tijekom svog odmora, tako i sve brojnije organizirane grupe, klubovi i savezi Umag percipiraju kao neizbježnu destinaciju za svoje pripreme i prvenstva.

Umag

U ovom području svakako moramo izdvojiti međunarodne biciklističke utrke „Trofej Umaga“,  „Istarsko proljeće“,  „Tour of Croatia“, domaćinstvo Svjetskog juniorskog karate prvenstva, na kojem je ove godine sudjelovalo preko 2.500 sudionika iz 69 zemalja svijeta. Nadalje, na zimske pripreme pristiglo je preko 350 nogometnih ekipa iz cijeloga svijeta, što je vidljivo u rekordnim rezultatima predsezone. Od velikih i za Umag strateški važnih sportskih manifestacija, nikako ne smijemo propustiti spomenuti ATP Croatia Open, koji je ove godine u novom „ruhu“ pod okriljem imena „ATP Plava laguna Croatia Open“ proslavio svoje 28 izdanje.

„Konstantan rast noćenja u periodima pred i postsezone, kao i u glavnoj sezoni, dokazuje da je moguće kombinirati različite ciljne skupine turista u istoj destinaciji, ne etiketirajući je kao destinaciju za isključivo jednu vrstu turista. Uspjeh možemo zahvaliti pažljivom promišljanju pri organizaciji manifestacija u periodima van glavne sezone“, izjavio je direktor Turističke zajednice grada Umaga Milovan Popović.

Pored mnogobrojnih sportskih manifestacija, organizirane su i manifestacije kulturnog te zabavnog karaktera. Posebno istaknuto mjesto zauzima prvo izdanje Sea Star Festivala, koji je u četiri dana na šest pozornica u Stella Marisu okupio preko 50 tisuća posjetitelja koji su pratili nastupe svjetski i regionalno poznatih glazbenika. Upravo je Festival zaslužan što je u periodu njegova održavanja boravilo čak 50 posto više gostiju u odnosu na isti period proteklih godina. Valja svakako istaknuti niz koncerata u okviru programa „Umago classica“ i „Umago Ethno&Jazz“ za ljetnu publiku istančanog ukusa.

„Ponosan sam što se Umag iz godine u godinu ističe kao uređena, privlačna i sigurna destinacija za odmor naših gostiju. Sve veći broj dolazaka domaćih i stranih turista dokazuje kako se rad i trud u izgradnji sve bolje suradnje i stvaranja sinergije Grada Umaga s ostalim sudionicima u razvoju turizma Umaga kao destinacije, više nego isplati. Kao jedinica lokalne samouprave, promišljanjem, strateškim planiranjem i ulaganjem u infrastrukturu stvorili smo uvjete da nam se turizam „ne dogodi“, već da turizmom odgovorno upravljamo. Razvojem osnovne infrastrukture, od prometnica, plinofikacije, kanalizacijskog i vodozaštitnog sustava te sustava oborinske odvodnje, osigurali smo kvalitetu boravka koja je, uz opću sigurnost, komparativna prednost Grada Umaga“, naglasio je gradonačelnik Vili Bassanese.

Svakako se može zaključiti kako je rast broja dolazaka i noćenja rezultat poduzetih aktivnosti koje se isključivo događaju u Umagu, a koje su usmjerene na podizanje kvalitete infrastrukture, kvalitete smještaja i usluga, kao i pojačane promocije i prodaje. Drugim riječima, konačni je uspjeh rezultat sustavnog promišljanja razvoja turizma u Umagu uz, naravno, kvalitetno upravljanje destinacijom.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa