Podno čarobnih mlinova u uvali Blaz mrijeste se cipli i brancini

0
Foto: Hello Istria
Foto: Hello Istria

Ne tako davno, samo stotinjak godina unazad, rakljanske žene svako su se jutro budile prije svojih muževa i sinova, spuštale se puteljkom dva kilometra do obližnje uvale Blaz, kako bi kućama prije nego se svi ustanu dopremile pitku vodu. Sve je moralo biti spremno za jutarnju higijenu radnika prije njihova odlaska na posao, ali i za doručak, a kasnije i ručak. Nosile bi vrijedne rakljanske žene s Blaza i vodu za blago. Izvorište je to koje je ne samo Rakljancima, već i Krničanima, ali i svim mjestima u okolici, poput Rebići, Hrboki, Belavići i drugih značilo život. Osim što je za njih predstavljalo izvorište pitke vode, ovdje su žene prale robu, dovodile su se ovce na pranje, a bila je tu i velika mlinica sa stambenom zgradom, gdje su se mljeli pšenica i kukuruz za čitavo ovo područje, piše Barbara Ban na stranici Hello Istria.

Danas kao spomen tom vremenu, koje je svojedobno zorno opisao i poznati rakljanski književnik Mate Balota u svom romanu “Tijesna zemlja”, u ovoj tihoj robinzonskoj uvali stoje samo ruševine. Voda i dalje teče, iako više nema pšenice, žita ni kukuruza, tovara, vozi i težaka, niti žrvnjeva koji su do kraja Drugog svjetskog rata danonoćno mljeli ljetinu. Ostale su samo urušene zgrade dva mlina i kuće bez krovova gdje je nekada živjela obitelj koja je vodila čitavo ovo imanje. Do njega se nekad vozima moglo doći starim putem od Raklja, ispod velike šterne koji je danas toliko zarastao da mogu proći samo pješaci. Danas mu je lako prići s barbanske strane, točnije iz sela Rebići, od kuda uska asfaltirana cesta vodi direktno u uvalu Blaz, piše Hello Istria.

Prije desetak godina mlinovi su bili gotovo u potpunosti obrasli u draču pa se od ove vrijedne graditeljske i prirodne baštine nije moglo vidjeti gotovo ništa. Danas je srećom situacija bitno drugačija. Svatko tko poželi vidjeli malo magije u Raškom kanalu slobodno može prići mlinovima koji se nalaze na samoj morskoj obali. Samo od uvale Blaz mora produžiti puteljkom prema mlinovima, koji se vide na kraju uvale čim se autom dođe na Blaz. Nitko neće ostati imun na čaroliju izvora koji vrludaju zaraslim pritocima do starih mlinova, pa otječu u muljevitu vodu ove uvalice gdje se mrijeste cipli i brancini, donosi Hello Istria

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa