mr. davor mišković

Koje su prednosti studiranja na Politehnici Pula

0
Davor Mišković: Studenti provode mnogo više vremena na praksi u poduzećima i tvornicama. Politehniku je do sada završilo nešto više od 500 studenata, svi oni rade i to većinom u istarskim tvrtkama“
Davor Mišković: Studenti provode mnogo više vremena na praksi u poduzećima i tvornicama. Politehniku je do sada završilo nešto više od 500 studenata, svi oni rade i to većinom u istarskim tvrtkama“

S mr. Davorom Miškovićem, dekanom Politehnike Pula, razgovarali smo o toj visokoj tehničko-poslovnoj školi iz Pule.

* Politehnika Pula je stručni studij, pa našim čitateljima najprije pojasnite što je to stručni studij i po čemu se razlikuje od sveučilišnih studija?
- Vrlo je bitno prije upisa na visoku školu ili fakultet, znati razliku između sveučilišnog i stručnog studija. To je definirano zakonom, a svodi se na sljedeće: sveučilišni studij se isključivo provodi na sveučilištu, a stručni studij se provodi na veleučilištu ili visokoj školi. Sveučilišni studij osposobljava studente za obavljanje poslova u znanosti i visokom obrazovanju, u poslovnom svijetu, javnom sektoru i društvu općenito te ih osposobljava za razvoj i primjenu znanstvenih i stručnih dostignuća.

On obuhvaća tri razine, a to su preddiplomski, diplomski i poslijediplomski studiji. Preddiplomski studij u pravilu traje tri ili četiri godine i nakon njega osoba stječe akademski naziv sveučilišni prvostupnik (baccalaureus), odnosno sveučilišna prvostupnica (baccalaurea) uz naznaku struke. Nakon preddiplomskog studija student može ući na tržište rada ili nastaviti svoje obrazovanje na diplomskom studiju. Nakon završenog diplomskog studija stječe se akademski naziv magistar, odnosno magistra uz naznaku struke, a posljednja razina sveučilišnog studija je poslijediplomski studij. On u pravilu traje tri godine i nakon njega osoba stječe akademski naziv doktora znanosti odnosno doktora umjetnosti.

STRUČNI PRVOSTUPNIK

Za razliku od sveučilišnog studija, stručni studij obuhvaća dvije razine, a to su stručni studij i specijalistički diplomski stručni studij. Nakon završetka stručnog studija stječe se naziv stručni prvostupnik (baccalaureus), odnosno stručna prvostupnica (baccalaurea), uz naznaku struke. Student nakon ove razine može nastaviti studirati na specijalističkom diplomskom stručnom studiju ili diplomskom sveučilišnom studiju ili ući na tržište rada.

Ovdje su navedene činjenice koje proizlaze iz zakona, a osnovna je karakteristika stručnih studija da moraju „proizvesti“ osobu koja je odmah osposobljena za rad, sa vrlo konkretnim praktičnim znanjima, a neopterećena mnogim teoretskim znanjima potrebnim isključivo u znanstvenom radu. Potreba za ovakvim studijima nastala je u industrijski razvijenim zemljama (Politehnika je preuzela program njemačke „FachhochschuleFurtwangen“), koje trebaju visokostručnu radnu snagu osposobljenu za konkretan posao. U tom smislu Politehnika i nastavlja svoj razvoj, te je upravo i sudionik u europskom projektu dualnog obrazovanja, kojim se još više jača suradnja sa gospodarstvom, a studenti provode mnogo više vremena na praksi u poduzećima i tvornicama, u kojima će se vrlo vjerojatno i zaposliti.

* Može li se s diplomom Politehnike nastaviti školovanje na nekom sveučilišnom studiju kako bi polaznik stekao stupanj magistra?
- S diplomom Politehnike, dakle nakon završenog trogodišnjeg preddiplomskog studija, može se nastaviti školovanje na sveučilišnom studiju, što je do sada već nekoliko studenata i učinilo, a posebno nam je drago da su se i na tim studijima (npr. Strojarstvo u Rijeci) pokazali vrlo uspješnim. Trenutno imamo slučaj da se naš student  Edi Matijević, koji je diplomirao početkom srpnja, uspješno upisao na Elektroniku na Sveučilištu Aalborg u Danskoj, tako da možemo reći da su s diplomom Politehnike zaista otvorene sve mogućnosti.

NOVI PROGRAM - STUDIJ MEHATRONIKE

* Od jeseni uvodite i studij mehatronike. O čemu je točno riječ?
- U novoj akademskoj godini započinjemo (nastava počinje 2. listopada) s novim studijskim programom, a to je: Mehatronika, za koju smo se odlučili vjerujući da se radi o trenutno najperspektivnijem smjeru u tehnici, koji otvara mogućnosti zapošljavanja u najširem spektru tvrtki koje se bave brodskom ili auto industrijom, automatizacijom bilo koje vrste, robotikom i sl. Studij će se izvoditi kao redovni, u trajanju od 3 godine (6 semestara), a po završetku polaznici će steći 180 ECTS-a, i postati stručni prvostupnik (baccalaureus) inženjer mehatronike.

Pokretanje studijskog programa utemeljeno je na Sporazumu o suradnji sa stručnim, znanstvenim, istraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima, između Politehnike Pula i  Tehničkog veleučilišta Zagreb iz travnja 2016. godine. Sam studij Mehatronike je interdisciplinarni studij koji predstavlja spoj mehanike i elektronike. Studij integrira znanja iz mehanike, elektrotehnike i informatike, a usmjeren je na nove tehnologije, energetsku učinkovitost i proizvodnju.

Studenti nakon diplomiranja dobivaju polivalentna znanja s opsežnim i širokim spektrom primjene. Osposobljeni su za interakciju sa stručnjacima iz različitih područja, konstrukciju i projektiranje, proračun i automatizaciju različitih tehničkih procesa, izradu programskih rješenja za vođenje tehničkih procesa u mehatronici kao i za planiranje proizvodnje i optimizaciju resursa, te za suvremeni pristup održavanju i osiguravanju kvalitete.

SURADNJA S ISTARSKIM TVRTKAMA

* Kako surađujete s tvrtkama, posebno iz Istre, koje kadrove potrebuju od onih koje obrazujete?
- Politehniku je do sada završilo nešto više od 500 studenata, svi oni rade i to većinom u istarskim tvrtkama, pa nam često baš oni i predstavljaju prvi kontakt. Međutim Politehnika je još početkom svoga rada, 2000. godine, prepoznata od mnogih gospodarskih subjekata (tada su to bili: pulska Tvornica stakla – danas Duran, Uljanik, Elektroistra, Cimos). Danas je ta suradnja formalizirana kroz Gospodarski savjet čiji su članovi: Abilia, Arenaturist, Calucem, Centar metris, Duran, Eltor, HGK, Holcim, Hrvatski telekom, Infobip, Istra tech, ITV Murexin, Mireo, Motortech Consulting, Rockwool Adriatic, Rudan, Sipro, HEP TE Plomin, Tehnomont, Uljanik brodogradilište, Uniline, a savjet se i dalje širi.

Članovi Gospodarskog savjeta sudjeluju u izradi i analizi nastavnog programa Politehnike, predlaganju novih programa i razvojne strategije, kao i u realizaciji zajedničkih projekata. Upravo je to bio slučaj sa Mehatronikom, gdje je Gospodarski savjet u potpunosti ispratio projekt, od ideje do realizacije, tj. ishodovanja dopusnice za rad.

Osobito važnu ulogu Gospodarski savjet ispunjava kroz osmišljavanje i omogućavanje studentske prakse u okvirima djelatnosti  poduzeća, čime se potiče širina vještina, kompetencija i znanja studenata, te povećava mogućnost zapošljavanja, možda baš tu gdje su bili na praksi. Studenti Politehnike Pula stručnu praksu mogu obavljati kod svih članica našeg Gospodarskog savjeta.

TREĆINA ŠKOLARINE

* Kolika je školarina na Politehnici Pula?
- Politehnika Pula osnovana je od jedinog osnivača – Istarske županije, koja Politehniku financira sa oko 2/3 potrebnih sredstava, preostalu trećinu plaćaju sami studenti i to iznosi, po studijskim programima, za jednu školsku godinu: za dvogodišnji studij – 5.400 kn; za trogodišnji studij – 6.000 kn; za specijalistički studij – 12.000 kuna.

Ovdje je bitno napomenuti da i studenti Politehnike od prošle godine imaju pravo na sve usluge Studentskog centra, pulskoga sveučilišta, dakle mogu se hraniti u njihovom restoranu, mogu raditi preko student servisa, a mogu se i natjecati za smještaj u studentskom domu.

Od ove godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja stipendira studente tehničkih studija (1.200 kn mjesečno – 9 mjeseci u godini) i sigurno je da će oni koji budu najbolji i na Politehnici biti stipendirani. (Razgovarao: Nenad Čakić)

Što se sve može studirati na Politehnici

Na Politehnici se trenutno mogu upisati četiri studijska smjera:

1. Preddiplomski stručni studiji:
a) kratki stručni studij politehnike (120 ECTS, 2 godine)
b) stručni studij Politehnike (180 ECTS, 3 godine)
c)stručni studij mehatronike (180 ECTS, 3 godine)

2. Specijalistički stručni studij:
a) kreativni menadžment u procesima (120 ECTS, 2 godine)

Najnovije vijesti