craft beer festival

U Medulin stiže svjetska elita craft piva

2
Na predstavljanju najboljeg i najposjećenijeg craft beer festival u Hrvatskoj
Na predstavljanju najboljeg i najposjećenijeg craft beer festival u Hrvatskoj

U ugodnom ambijentu terase restorana Salt & Pepper u Medulinu 21. kolovoza predstavljen je međunarodni festival zanatskog (craft) piva, koji će se održati 8. i 9. rujna na medulinskoj rivi. Treći je ovo po redu craft beer festival koji s razlogom nosi titulu najboljeg i najposjećenijeg craft beer festival u Hrvatskoj. Sve ljubitelje piva ove godine čekaju dva dana puna zabave, dobrih vibri i nevjerovatan izbor piva.

Prošle godine više je od pet tisuća posjetitelja dva dana uživalo u potocima odličnih, neobičnih i zanimljivih piva koje su im predstavile craft pivovare i majstori pivari. Podsjetimo se, glasovima posjetitelja nagradu za najpivo festivala dobila je Prva viška pivovara za svoj saison.

Pivska revolucija je pri kraju, ovo je vrijeme evolucije craft piva

Craft pivo je nevjerojatnom brzinom našlo svoje mjesto pod suncem i omiljenost kod publike željne dobrog piva koje se može bez imalo srama potući za svoje mjesto na stolu sa vrhunskim vinima. Upravo je to light motiv ovog Festivala. Vrijeme pivske revolucije prolazi, a vrijeme je za evoluciju unutar craft scene.

- Moto festivala „Craft Beer®Evolution '17“ najbolje pokazuje koliko smo mi kao festival i craft scena evoluirali u samo tri godine. Craft je unio revoluciju i prodrmao stvari iz temelja u pivskoj industriji, a evolucija na craft sceni donosi nam sve bolja, raznovrsnija i maštovitija piva. Prije tri godine svi su kuhali samo jedan do dva stila piva, a danas se kuhaju barem tri nova piva svake godine. Upravo je to bit craft piva. Kreativnost, maštovitost i kvaliteta uz maksimalno uvažavanje publike kao glavnog suca koji odlučuje da li za određeno pivo ima mjesto na tržištu ili ne - istaknuo je Srđan Polomčić.

Ekipa iz Bura Brewa podijelila je svoje dojmove koliko su se stvari promijenile u ove tri godine.

- U ove tri godine craft pivo je od pivskog pokreta iz garaže preselilo u pivske karte brojnih restorana, barova i ostalih omiljenih mjesta za opuštanje i zabavu. Publika je definitivno prepoznala craft kao vrhunsko i elitno pivo gdje samo mašta i vještina majstora pivara određuju granicu u bojama, okusima i mirisima piva. Naši crafteri počeli su raditi vrhunska piva, svake godine izbacuju brdo novih etiketa, i možemo biti sretni što smo dio craft scene ovih godina.

Ponuda piva kakvu Hrvatska nije vidjela: Najbolje hrvatske vs najbolje svjetske craft pivovare

Uz najbolje hrvatske craftere (Zmajska pivovara, Prva viška pivovara, Medvedgrad, San Servolo), dolaze vrhunske pivovare iz Europe (Amager Danska, Omnipolo Švedska, Dogma i Kabinet Srbija, Reservoire dog iz Slovenije...) i dva jaka craft cornera, USA i Germany corner.

Amerikanci dolaze sa četiri američke pivovare koje spadaju u svjetski TOP 10, uključujući i najbolje svjetsko ocjenjeno pivo. Njemački  corner čine šest pivovara koji su se zajedno prijavile i dolaze nam pokazati da je Njemačka dio svjetske elite u craft pivu.

Imamo privilegiju da možemo uživati u službeno najboljem svjetskom pivu američkih craftera Toppling Goliatha koji je dobio maksimalnih 100 bodova u svim kategorijama. Toppling Goliath je dio US cornera zajedno sa još tri američke craft pivovare iz svjetskog top 10.

- Ovo najbolje pokazuje kako je ugled našeg malog festivala priznat i prepoznat na svjetskoj craft sceni od najboljih pivovara na svijetu. Veliko je to priznanje našoj pivskoj publici i našem konceptu festivala koji je rezultirao odličnom posjećenosti i nevjerovatnim količinama popijenog piva za samo dva dana. Prvi smo shvatili da craft pivo može uspjeti samo uz otvorenost, kvalitetu, dobru klopu i zabavan večernji program.

28 pivovara, stotine maštovitih i kvalitetnih piva, večernji program pun zabave i dobrih vibra uz Edo Majku i Dogmu, a sve to uz vrhunsku gourmet ponudu za najbolju pivsku publiku na svijetu

Maksimalna otvorenost prema svima, bez zatvaranja u neke geekovske krugove i uz puno ulaganja u promociju i edukaciju ljubitelja piva - istaknuo je Tomislav Pranjić i nastavio:

- Povijest je pokazala da naš Festival i naši gosti postavljaju trendove na domaćoj craft sceni. Naši gosti svojim glasanjem i odabirom najboljeg piva postali su kreatori budućih trendova u pivarstvu. Možemo biti sigurni da će stil pobjedničkog piva biti trend iduće godine na domaćoj craft sceni i da će taj stil napraviti sve hrvatske craft pivovare.

Koncerti Dogme i Edo Majke, odlična klopa i Zoran 'Onaj' Šprajc

Veliko priznanje craft sceni i medulinskom festivalu predstavlja ovogodišnji Prijatelj festivala koji će dodijeliti nagradu za najpivo Festivala (o čemu odlučuju glasovi posjetitelja). Naše najpoznatije lice s malih ekrana i novinar godine Zoran Šprajc moći će na miru i na najboljem mogućem mjestu uživati u najboljim svjetskim pivima.

Najbolja pivska publika na svijetu zaslužuje cjeloviti doživljaj uživanja u potocima odličnih piva. Budući da je poznato da degustacija brojnih piva ima za posljedicu pojačani apetit, sve posjetitelje očekuje široki izbor hrane, od klasike poput pivskih kobasica i čevapčića, do delicija od istarskog tovara, boškarina i tune.

Ove godine večernji program održava se na trgu kod fontane na Rivi u Medulinu, uz probranu selekciju najboljih craftova na tapu i bogatu gastro ponudu.

- Prošle smo godine uživali u odličnoj hrani, koja jednostavno ide uz odlično pivo. Ekipa iz Hook & Cook ponudila je riblje menije sa craft pivom. Ove godine na osnovu naših iskustva iz Oasija (prvi smo u Hrvatskoj imali food and beer pairing) pripremamo za Festival vrhunske burgere od najkvalitetnijih domaćih namirnica poput boškarina, istarskog tovara i plave ribe (uključujući i tunu) - poručio je Marko Scremin, voditelj restorana Oasi i u ovoj prilici gastro izbornik Festivala.

Večernji dio Festivala predstavili su dečki iz pulske Dogme uz poruku da uz super piva i odličnu klopu, treba i  dobra zabava sa puno plesa i dobre vibre.

- U petak nas očekuje warm up uz DJ Make-a i nastup pulske funky grupe Dogme. U subotu su za zabavu zaduženi  DJ-a Make i kultno lice domaće glazbe, Edo Majka i njegov bend. I mi i Edo Majka poznati smo kao bendovi koji garantiraju odlično raspoloženje i puno dobre energije.

Najnovije vijesti