Vrhunska ekološka maslinova ulja obitelji Bellani iz Sv. Katarine

0
Francesco, Stelio i Daniel Bellani
Francesco, Stelio i Daniel Bellani

„Ja, koji po cijele dane sjedim u uredu, nakon dva dana provedenih među maslinama osjećam se kao da sam dva tjedna proveo na Maldivima“, opisuje Daniel Bellani rad u obiteljskom masliniku u Sv. Katarini na Pićanštini.

Riječ je o nasadima na rubu Raške drage koji daju vrhunsko, ekološki proizvedno maslinovu ulje „Terra Rosa“, mješavina pet sorti: istarska bjelica, buža, frantoio, pendolino i licino. Spomenimo samo ovogodišnje nagrade: zlatna medalja na izložbi u New Yorku, srebrna u Los Angelesu te „Best of Croatia“ i počasna nagrada na izložbi u Japanu.

Daniel je treća generacija maslinara u obitelji Bellani. Rođen je u Švicarskoj, u koju su se njegovi roditelji iselili šezdestih godina, živi u Zuirichu i zaposlen je kao voditelj projekata u telekomunikacijskoj tvrtci. Otac Stelio odnedavno je u mirovini, pa se može u potpunosti posvetiti maslinama, a temelj svega je djed Francesco, koji je sa svojih 94 godine možda najstariji maslinar u Hrvatskoj i kojemu ta respektabilna dob ne smeta da se popne na maslinu ako je to potrebno.   

„Otac je prije dvadesetak godina počeo saditi masline oko rodne kuće da bismo imali ulja za svoje potrebe. Na početku je to bio hobi, ali s godinama je broj maslina rastao, a količina ulja počela premašivati naše potrebe, pa smo se odlučili za proizvodnju i formiranje marke“, priča Daniel.

Mješavinu ili blend spomenutih pet sorti nazvali su „Terra Rossa“ – Crvena zemlja. U skladu s tim punili su ulje u crvene keramičke boce, ali budući da kupci nakon konzumacije takvu ambalažu ne mogu reciklirati, a oni žele da proces proizvodnje, prodaje i u potrebe bude od početka do kraja ekološki, promijenili su punjenje u staklene boce.    

Dizajn pakovanja i prezentacije zasebna je kvaliteta proizvodnje Bellanijevih. Prva zapažena nagrada odnosila se upravo na to: 2012. godine dobili su u na izložbi u New Yorku nagradu za najljepši dizajn ambalaže.   

Daniel je u maslinarstvu otišao korak dalje, pa je na ciriškom univerzitetu stekao licencu za senzorsko ocjenjivanje, odnosno kušača maslinovog ulja. Nalazi se na popisu 34 licenciranih švicarskih kušača, koji bdiju nad kvalitetom maslinovog ulja koje dolazi na tamošnje trižšte.  

„Prije dvije godine doveo sam osamnaestoricu njih, koliko ih je moglo dobiti slobodan tjedan, na kušanje ulja u Istru. Također, prezentirao sam im istarski pršut, sir i ostale istarske proizvode, a i naše kulturno nasljeđe. Uvjerili su se u visoku kvalitetu naših ulja i ostali ugodno iznenađeni ostalim što su vidjeli“, priča Daniel.

Obitelj Bellani trenutačno raspolaže s 1.500 maslina od kojih proizvodi oko 1.200 litara ulja. „Imamo prostora za nove nasade, ali ovaj broj maslina je na granici održavanja za nas trojicu, što znači da bismo morali zapošljavati, a nama je prvenstveni cilj kvaliteta prozvodnje i zadržavanje povjerenja kupaca“, kaže Daniel. U obitelji se nazire i četvrta generacija maslinara: njegova devetogodišnja kćer Desire i sedmogodišnji sin Cedric obožavaju lijepiti naljepnice na boce ulja koje on puni. (Robi Selan)

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa