Tihomir Milovac

Društvena avangarda se tek traži, a intenzitet Bandiere rosse bit će sve jači

1
Tihomir Milovac, kustos Porečkog anala
Tihomir Milovac, kustos Porečkog anala

Zašto je naziv 57. Porečkog anala, kojemu ste kustos, “Avanti!”, prvo je pitanje Tihomiru Milovcu, koje mu je uputio novinar Jutarnjeg lista.

- Preuzeo sam ga iz stihova pjesme “Avanti popolo, alla riscossa, bandiera rossa...” koja se pjevala u radničkim, komunističkim i socijalističkim revolucionarnim krugovima Italije, a u Istri bila je potvrda slobodarskim idejama i antifašizmu te zahvala NOB-u koji je Istru vratio matici zemlji. Avanti je sadržan u pojmu avangarda čime se bavi ova izložba.

* Koja je danas pozicija umjetničke avangarde?
- Govorimo li o povijesnim avangardama, tada smo u problemu jer nas povijesni revizionisti, ostrašćeni emocijama, žele podučiti kako one nisu relevantne za našu suvremenost. Kažu, potrebna nam je nova društvena i kulturna paradigma.

*Je li tako?
- Ne. Revizionisti, kako kaže Boris Buden, “vide našu epohu kroz perspektivu vlastite nevinosti”. Izložba pokazuje da su povijesne društvene, kulturne i umjetničke paradigme itekako važne za razumijevanje naše stvarnosti.

*Umjetnici su iz različitih disciplina, likovnost, dizajn, kazalište. Po kojem ste ih ključu birali?
- Želio sam pokazati da su zasade modernizma i umjetničkih avangardi ravnopravne bez obzira na umjetničke discipline, a postupak prevođenja u novi “poetski konstrukt” govori o razumijevanju uloge avangardi kao promotora tehnologije društvenih promjena.

*Pozivate se, među ostalim, i na Stilinovićevu ružičastu boju?
- “Roza” koju je koristio bila je izblijedjela crvena. Još od 70-ih svjedočimo zamoru revolucionarnih ideja, potom demontaži socijalističke Jugoslavije. Naša tranzicija u demokraciju rezultirala je vulgarnim kapitalizmom, gubljenjem humanosti i društvenog jedinstva, što najviše trpe građani koji žive od svoga rada. Društvena avangarda se tek traži, a intenzitet “bandiere rosse” iz pjesme bit će sve jači.

Najnovije vijesti