Izložba u Motovunu: Kamen od prapočela do baštine

0
S izložbe u Motovunu
S izložbe u Motovunu

U sklopu obilježavanja Dana općine Motovun 6. kolovoza otvorena je izložba Argonaut 2017 - „Priča o kamenu | La storia della pietra“. Izložbu čini 50 odabranih velikoformatnih fotografija iz istoimenog foto natječaja, koji je otvoren 14. lipnja i zaključen 26. srpnja, a na koji prijavilo preko stotinu autora/ca iz zemlje i inozemstva. Tom su prilikom proglašeni dobitnici nagrada i pohvala za doprinos u unaprjeđenju umjetničke kvalitete izložbe.

David Matković, predsjednik Udruge Fotovun, se u ime organizatora zahvalio brojnim okupljenim posjetiteljima na odazivu, izrazio dobrodošlicu na svečanost otvorenja izložbe te u kratkim crtama predstavio temu i ciljeve foto natječaja i izložbe: „Tema foto natječaja i izložbe je kamen – Priča o kamenu. Kao što znamo, kamen je oduvijek predstavljao inspiraciju kako umjetnicima, tako i graditeljima. Svakome tko ga je na svoj jedinstven način htio oblikovati kamen je poslužio kao odličan izvor inspiracije i odličan materijal za oblikovanje. Kada smo polovicom lipnja raspisali foto natječaj, pozvali smo fotografe i ljubitelje fotografije da razigraju svoju maštu, rasplamsaju svoju kreativnost i da svojim fotografskim umijećem oblikuju svoje viđenje kamena. Ovom izložbom i foto natječajem smo htjeli doprinijeti popularizaciji kamena kao prirodnog građevnog materijala, očuvanju tradicionalne gradnje suhozida kao kulturnog dobra našeg primorja i očuvanju prirodne obale Jadrana u njenom izvornom obliku.“

Interpretacija kamena

Matković je u nastavku citirao prof. Borislava Božića, člana žirija koji zbog puta u inozemstvo nije mogao biti prisutan na svečanom otvorenju: „Pristigle fotografije doista interpretiraju kamen u svim njegovim pojavnim oblicima: od čiste neartikulirane prirodne forme do pomno obrađenih oblika u visoka umjetnička djela. Ispričana je priča u rasponu od prapočela do esencije života. Kamen je ovdje odrednica i putokaz i kulturne i egzistencijalne baštine.“

Posjetiteljima izložbe se obratio i Đani Celija, treći član žirija uz prof. Borislava Božića i Davida Matkovića kao predstavnika organizatora, te je rekao kako se prilikom ocjenjivanja fotografija nastojala zadržati potpuna objektivnost, imajući na umu kako su se na foto natječaj prijavljivali profesionalni i amaterski fotografi, no uvijek je kao centar same izložbe u fokusu bio kamen.

Matković se zatim zahvalio partnerima na projektu – Općini Motovun, Turističkoj zajednici Općine Motovun i Zajednici Talijana Općine Motovun „Andrea Antico“, kao i lokalnim poslovnim subjektima koji su potpomogli realizaciju projekta. Zahvalio se i hotelu „Kaštel“ Motovun na gostoprimstvu u njihovoj galeriji, naglasio kako je ovo treća izložba u organizaciji Udruge Fotovun u samo godinu i pol u ovoj galeriji te izrazio želju za budućnim uspješnim suradnjama.

Okupljene je zatim u ime domaćina pozdravio g. Tomislav Pahović, načelnik Općine Motovun, koji je pohvalnim riječima govorio o radu Udruge fotografa Fotovun i istu istaknuo kao ogledni primjer za sve udruge u pogledu uključivanja u rad lokalne zajednice te je izrazio ponos što se brojni fotografi s područja cijele Istre okupljaju u Motovunu, zajednički rade na popularizaciji fotografije i uvelike doprinose promociji Motovuna. Istaknuo je kako se tema izložbe savršeno uklapa u Motovun, kameni srednjovjekovni gradić te čestitao svim dobitnicima nagrada i pohvala, izloženim autorima, ali i svima koji su se prijavili na foto natječaj.

Okupljenima se zatim obratio g. Ivan Cotman, šef istraživanja, razvoja i tehnologije u vodećem gospodarskom subjektu u eksploataciji i preradi kamena na našem području. Bilo je izrazito zanimljivo čuti razmišljanja eminentnog stručnjaka za kamen kako vrlo emotivno govori o značaju kamenu u životima svih nas te je posjetitelje izložbe upoznao s primjerima iz cijelog svijeta gdje se kao građevni materijal koristio kamen s našeg područja, na što možemo biti iznimno ponosni.

Prijavilo se 102 autora

Valdi Šker, tajnik Udruge Fotovun, je iznio tehničke aspekte izložbe i foto natječaja na koji se prijavilo 102 autora/ica s 479 fotografija, te pozvao sve koji su na bilo koji način bili uključeni u ovaj projekt da nastave pratiti aktivnosti Udruge Fotovun koja je uvijek otvorena za različite oblike suradnje i u budućnosti također planira organizirati razne foto natječaje.

Prije proglašenja pobjednika, David Matković, predsjednik Udruge Fotovun se zahvalio svim sudionicima foto natječaja te rekao kako nije bilo jednostavno odabrati samo 50 fotografija za izložbu i da su kod nekih presudile nijanse, te je pozvao sve koji su se odazvali pozivu na foto natječaj i one koji će se odazvati na buduće foto natječaje da vrijedno rade i neka im ovo bude motivacija da se nastave truditi u onome čime se bave.

Zatim je uslijedilo proglašenje dobitnika nagrada i pohvala za izniman doprinos u unaprjeđenju umjetničke kvalitete ove izložbe. Pohvale su redom dobili: Sandra Stojić – „Foggy Morning“, Neda Rački - „Crno i bijelo“, Slađanko Dragojević - „Kornarija 5“, Zoran Jelača – „Korčulanski vinogradi“, Miljenko Marotti – „Monoliti“ i Thea Pavlin – „Klesarija 2“.

Na kraju svečanosti proglašeni su dobitnici triju nagrada – 3. mjesto (500 kn) osvojio je Zoran Jelača s fotografijom pod nazivom „Prvić“, 2. mjesto (1.000 kn) Zvonimir Perić s fotografijom pod nazivom „speed and dust“, a pobjednik 1. foto natječaja Argonaut je Doriano Orbanić s fotografijom „Veli Jože“, koji je osvojio i novčanu nagradu u iznosu od 1.500 kn.

Na kraju je dat osvrt žirija na sve tri prvoplasirane fotografije, a ističe se osvrt na pobjedničku fotografiju kojeg prenosimo u cijelosti - Fotografija koja interpretira suživot čovjeka i kamena,  simbiozu trajanja i evolucijskih međuodnosa ovih  dvaju pojavnosti. Odnos kamena i čovjeka vrlo je suptilno ispričan u ovoj fotografiji.  Autor je znalački koristio izražajna fotografska sredstva. U punoj je oštrini kažun, simbol tradicijske gradnje. On je kulturno dobro. Čovjek ga je u tehnici suhozida radio na poljima od kamena pronađenog na mjestu gradnje, a služio je za kratke odmore i sklanjanje od nevera koje su ga mogle zadesiti dok je radio u polju. Naravno,  to mu je ujedno bilo i  spremište alata i drugih pomagala u polju. Uz taj oštro ocrtani kažun u finoj neoštrini je osoba u kretanju.

Na simboličkoj razini ta osoba poprima značenja prolaznosti života naspram trajnosti kamena, tj. kažuna. Sudbina je htijela da upravo fotografija pod nazivom „Veli Jože“ pobijedi na prvom fotonatječaju u organizaciji Udruge fotografa Fotovun iz Motovuna, gradića oko kojeg je živio istoimeni dobroćudni div, junak istoimenog književnog djela Vladimira Nazora.Izložba je zatim službeno otvorena, te su brojni posjetitelji već prvoga dana imali priliku pogledati ovu jedinstvenu „Priču o kamenu“, a svi ostali imaju priliku to učiniti tijekom cijelog ljeta, svakoga dana u radno vrijeme hotela Kaštel Motovun, od 7 do 22 sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa