Jubilarna Bumbarska fešta, nastupa Željko Joksimović

0
S predstavljanja jubilarne Bumbarske fešte i Dana grada Vodnjana
S predstavljanja jubilarne Bumbarske fešte i Dana grada Vodnjana

U prostorijama gradske uprave Grada Vodnjana 7. kolovoza održana je konferencija za medije povodom predstavljanja programa proslave Dana grada i 50. Bumbarske fešte. Konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Klaudio Vitasović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i kulturu Nensi Giachin Marsetič, direktorica Turističke zajednice Grada Vodnjana Morena Smoljan Makragić te ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Vodnjan prof. Sandro Manzin.

Gradonačelnik je predstavio vrlo bogat program koji idućih nekoliko dana očekuje sve posjetitelje, a koji započinje već 9. kolovoza promocijom monografije „Vodnjan – grad priča / Dignano – Città da raccontare“. Partner Grada u ovom velikom projektu je Pučko otvoreno učilište Vodnjan-Universita' popolare aperta Dignano, a u samoj izradi monografije sudjelovalo je 30-ak autora, eksperata sa raznih područja.

Ravnatelj POU Vodnjan prof. Sandro Manzin istaknuo je kako se izradi monografije pristupilo sa ciljem kreiranja jednog iznimnog djela koje će stanovnike grada, a i sve ostale, upoznati sa bogatom poviješću, obilježjima i ličnostima grada, što će u konačnici pridonijeti proširenju spoznaja o gradu, približavanju naslijeđa njegovim stanovnicima te potaknuti stanovništvo na istraživanje grada. „Ovo je naš dar gradu i stanovnicima“, istaknuo je ravnatelj prof. Sandro Manzin.  „Ovo je svakako jedna reprezentativna knjiga s kojom ćemo se moči dičiti“, poručio je gradonačelnik Vitasović.

U četvrtak 10. kolovoza obilježava se Dan grada Vodnjana. U 10 sati biti će upriličeno otkrivanje spomen ploče Domenicu i Marii Malusa', nakon čega će, s početkom u 10.30 sati, uslijediti svečana misa. U 18 sati održati će se svečana sjednica Gradskog vijeća u Zajednici Talijana Vodnjan na Narodnom trgu, u sklopu koje će biti dodijeljene nagrade Grada.

Od 19 sati Vodnjan zakoračuje u prošlost uz vremeplov Istra Inspirita. Grad je i ove godine u suradnji sa Istra Inspirit-Irta d.o.o. organizirao nastavak Vodnjanskih štorija, za koje tekst i režiju potpisuje Petra B. Blašković. Pročelnica Nensi Giachin Marsetič uputila je poziv svima da postanu dio ove velike kazališne scene na otvorenom i da se pridruže Istra Inspiritu koji će vas provesti stranicama vodnjanske povijesti i u svojim taborima prikazati vam život Histra, Rimljana, srednjeg vijeka,... „Naš gradski park oživiti ćemo ovom manifestacijom te će on postati svojevrstan park prošlosti“, poručila je pročelnica Giachin-Marsetič. Osim u samom parku program će se odvijati i na Narodnom trgu gdje će od 19 sati biti izloženi stari zanati, Ostaria bumbara, tradicionalni domaći proizvodi udruge Istrian de Dignan – Ekomuzej, gdje će se kušati domaća hrana udruge Agroturist i kolači vrijednih ruku Sindikata umirovljenika Vodnjan uz desertno vino Vin de rosa,  te iza 22 sata zaigrati Tombola bumbara, u kojoj je glavni zgoditak 5.000 kn, a cijena listića 10kn.

Pročelnica je istaknula kako će najljepša ulica u Vodnjanu – Forno Grande postati mala galerija na otvorenom, budući će u istoj biti prezentirana izložba povodom 50. Bumbarske fešte sa fotografijama i novinskim člancima prikupljenim iz lokalnih novine unazad 50 godina. A u istoj će se ulici tijekom sva 4 dana programa moći uživati i u izvrsnim vinima lokalnih vinara u sklopu diVINO Wine Cornera! Ulica Forno grande u petak 11.08. mijenja svoje ruho te nakon galerije postaje modna pista na otvorenom. S početkom u 21h održati će se modna revija „Forno grande“ u sklopu koje će 10-ak dizajnera s područja cijele Hrvatske prezentirati svoje kreacije.

Gradonačelnik je istaknuo da posjetitelje za 50. Bumbarsku feštu koja će se održati 12. kolovoza očekuje bogat cjelodnevni program koji predstavlja spoj tradicije i zabave uz oživljavanje nekih već pomalo zaboravljenih običaja, kao što je lutrija. Tombola „50. Bumbarska fešta-Festa dei bumbari“ najsretnijim dobitnicima osigurava 3 nagrade: bicikl, televiziju i glavnu nagradu automobil Volkswagen take up! Cijena listića iznosi 20 kuna, a isti su već u prodaji te ih je moguće kupiti i na dan Bumbarske fešte na jednom od 3 označene lokacije u centru Vodnjana, sve do 24h. Glavna zvjezda večeri je pjevač Željko Joksimović.

Direktorica Turističke zajednice Vodnjana, Morena Smoljan Makragić, naglasila je da su prijave za jahače na tovarima još uvijek u tijeku. „40 magaraca je osigurano, a imamo dostupno još 10. Biti će to gužva na cesti“. Prijave za paradu alegorijskih kola također su još otvorene, a komisija će prilikom ocjenjivanja u obzir uzeti kreativnost i duhovitost.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa