Classical Music Festival

Vrhunski glazbenici svirat će na starom kolodvoru u Puli

0
Zgrada starog kolodvora na slici desno (foto: Google)
Zgrada starog kolodvora na slici desno (foto: Google)

U pulskoj galeriji Cvajner 7. kolovoza predstavljen je bogat program 2. po redu Međunarodnog festivala glazbe "Classical Music Festival" koji će se pod pokroviteljstvom Grada Pule održati od 21. do 26. kolovoza. Predstavljanju programa festivala nazočila je pročelnica upravnog odjela za kulturu grada Pule Jasmina Nina Kamber, a okupljene je pozdravila i povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner.

Festival je nastao kao projekt Istarskog Kulturnog Sabora čija je predsjednica, a ujedno i  osnivačica Classical Music Festivala Andrea Milohanić kazala kako je ovogodišnji imperativ dovesti međunarodnu glazbenu platformu na višu razinu. „Osim vrhunskih glazbenika koji dolaze u Pulu, tome pridonosi umrežavanje i spajanje klasične glazbe s drugim granama umjetnosti.  U Pulu dolazi 40-ak vrsnih umjetnika iz 10 zemalja koji će na različitim pulskim lokacijama približiti klasičnu glazbu širokom krugu ljudi, lišiti je okova uštogljenosti i prikazati je na jedan novi, humorističniji način“, kazala je Milohanić.

Potpredsjednik Istarskog kulturnog sabora Sandro Vešligaj otkrio je kako je službeno otvaranje festivala zakazano u ponedjeljak 21. kolovoza u 21 sat u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, a otvara se nastupom slovenskog sastava baROCKINGbach uz umjetničko vodstvo Dalibora Miklavčiča koji će na svemirskom instrumentu sa 37 pedala upriličiti Bachove uspješnice. U utorak 22. kolovoza u 21 sat Europski centar za mir i razvoj ugostit će glazbenike koji će prikazati kako zvuči kad ljudsko tijelo postaje moćan instrument koji ruši sve predrasude. U srijedu 23. kolovoza predviđen je i koncert u starom autobusnom kolodvoru, a u petak 25. kolovoza u Parku kralja Petra Krešimira za  svu djecu i one koji se tako osjećaju predstavit će se nestašni maestro Flamingo. Kruna festivala bit će šestosatni koncertni maraton na pulskom Forumu u subotu 26. kolovoza s početkom u 18 sati.

Osim koncertnih sadržaja, u sklopu festivala predviđena je i conncectarting paltforma čiji je cilj stopiti klasičnu glazbu s drugim umjetnostima. Plaftorma je ove godine ugostila austrijsku slikaricu, skulptoricu i povjesničarku umjetnosti Theresiu Fauland-Nerat, čiji su radovi izloženi u galeriji Cvajner. Cilj izložbe soundsONliquids jest priuštiti ljubiteljima umjetnosti da zvuk najprije dožive vizualno, a zatim i auditivno. Skulpture od lijevanog željeza koje su se smjestile u atrij gradske palače, izvorno simboliziraju muškarca i ženu, no ovom prigodom simboliziraju prijateljstvo grada Graza i Pule. Platforma je ugostila i modnu pulsku dizajnericu s londonskom adresom Stašu Doblanović Randall, koja će kreirati modne kreacije za hostese festivala s lajtmotivom zaštitnog znaka Festivala – leptir mašnom. Prije svakog koncerta dijeliti će festivalske mašne koje će simbolizirati ulaznice, a posjetioci će zauzvrat moći i dati dobrovoljan prilog te na taj način podržati Classical Music Festival.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa