gladijator damira strugara

Gomila zvuka i buka oko Arene

1
Damir Strugar
Damir Strugar

Ako dosad nije bila, e onda je ove godine pulska Arena postala apsolutni hit! Brojem turista i posjetitelja vrlo se blizu primakla rekordu kojeg još uvijek u Hrvatskoj po broju drže oni koji obilaze zidine Dubrovnika.

No, pulska Arena nije samo kulturno povijesni spomenik, već jedno od najljepših mjesta za koncerte u svijetu. Pa ipak, ti spektakularni i raskošni glazbeni događaji, pred uvijek rasprodanom Arenom, imaju i svoju drugu stranu medalje.

„Svaka čast koncertima, ali nama najviše problema stvaraju tonske probe!“ – priča mi zajapureno i ogorčeno susjed koji živi tik uz Arenu, odnosno u Ulici ozad Arene. „Usred noći, negdje oko dva ili tri sata obavljaju se tonske probe i neprestano se na mikrofonima ponavlja „Jedan, dva, test proba...“ I onda svako toliko netko opali neki bas ili tresne štapom po bubnjarskoj čineli. I tako bez prestanka puna dva – tri sata., Dovoljno da svi mi stanari iz okolnih ulica ne možemo spavati!“ – uznemireno mi priča neispavani susjed iz elitnog pulskog naselja nadomak Arene.

„Pa jeste li šta poduzeli u tom pogledu? Jeste li zvali uvijek budnu policiju ili hrabre novinare „Glasa Istre“, HRT Centra Pula ili agencije HINA da pišu o tom problemu?“ – pitam tog tužnog i pospanog žitelja Pule, koji se tek nedavno uselio u raskošni stan iznad amfiteatra.

Noćno uštimavanje

„Zvali smo policiju, ali su nam oni rekli da se obratimo na adresu Forum 2. A tamo je smještena gradska vlast, odnosno gradonačelnik Pule. Zvali smo i novinare, ali oni se ne usude pisati ništa negativno o gradu ili vlasti tijekom turističke sezone, već takve probleme rješavaju jednom mjesečno s gradonačelnikom na kavi. Tada ga priupitaju ima li u Puli kakvih problema i kako se to rješava. A onda im gradonačelnik kaže da problema nema i da se tu i tamo nekakve nedoumice rješavaju promptno i u hodu. Međutim, šta mi imamo od toga?“ – i dalje je uporan građanin Pule koji bi sa svog prozora rado gledao koncerte, ali ne bi baš slušao dosadnu i vrlo bučnu poslije ponoćnu tonsku probu s ogromnog razglasa u Areni.

Zainteresiran tim nametnutim problemom koji muči stanare okolice Arene, ali za čiji problem ostalim žiteljima Pule, policiji, gradskoj vlasti i pripadnicima sredstava javnog informiranja puca prsluk, provjeravam neke ključne detalje.

Od estradnih menadžera doznajem da u Ugovoru o zakupu Arene za održavanje koncerta nije navedeno niti precizirano kada će određeni izvođač održati tonsku probu. Taj se dio posla prepušta umjetniku na volju. Stoga mnogi od njih, želeći izbjeći nesnosne ljetne vrućine u grotlu Arene, za uštimavanje zvuka biraju noćne termine.

 „Međusobni ugovor vlasnika javnog prostora i izvođača ne bi trebao zanimati građane! Građane bi trebala zaštititi pravna država, jer zaista je nedopustivo u gluho doba noći uštimavati mikrofone i instrumente putem moćnog razglasa i remetiti svim poštenim građanima san!“ – tumači mi pravni aspekt problema jedan poznati pulski odvjetnik.

„Razumijem glazbu iz Arene kad je koncert, ali tonske probe se rade po danu, a ne kad ljudi spavaju. Neki su probu pristojno po danu odradili, a neki deru li ga deru, zidovi se tresu od basova! A ovdje je u okolici Arene na stotine apartmana! To je tako nekulturno i primitivno da ja nemam riječi! Valja malo misliti na druge, osobito na djecu“ – nadopunjava priču jedan Zagrepčanin, očito vrlo dobro i vlastitim ušima upućen u navedeni problem.

No, ima i drugačijih mišljenja. Mnogi građani smatraju da turistička sezona zahtijeva i malo žrtve. Ne može se Pula hvaliti da je turistički grad, a onda noću već u 23 sata svi u krevet i na spavanje.

Dajmo malo tolerancije

„Mislim da se ovdje radi o prenapuhanom problemu! Pa u Areni je svega desetak koncerata u ljetnoj sezoni. Nekim ljudima buka iz Arene uopće ne smeta..Otvorili su prozore i zaplesali...Ljeto je, dajmo malo tolerancije ili stavimo čepove u uho. Ili na kraju krajeva, prodajmo stanove i apartmane iznad Arene za masne novce i preselimo u mirniji dio grada!“ – kaže nam ugostitelj koji u okolici Arene drži kafić s terasom.

I što reći na kraju, a ne zamjeriti se gradskoj vlasti, turističkoj branši, onima kojima noćna buka s tonske probe u Areni smeta ili onim ugostiteljima koji bi vrlo rado bili otvoreni i cijelu noć kako bi zaradili što više?

Možda samo to, da se krajem ljeta ovog problema nitko više neće ni sjećati. A dogodine opet, idemo iz početka...Cest la vie..mon cherry...

Najnovije vijesti