Politički vrh bojkotirao umaški ATP turnir?

0
U Umagu je Borna prvi puta igrao u glavnom ždrijebu nekog ATP turnira (foto: Slavko Midžor/PIXSELL)
U Umagu je Borna prvi puta igrao u glavnom ždrijebu nekog ATP turnira (foto: Slavko Midžor/PIXSELL)

Još jedan umaški ATP turnir ispraćen je spektakularnim vatrometom uz glazbenu ikonu Gorana Griffa koji je na prepunom stadionu Stella Marisa izveo What a wonderful world kao nezaobilaznu oproštajnu skladbu. Uz sva nastojanja od strane organizatora da turnir prođe i završi u simbiozi sporta, zabave i eno-gastronomije uz poznati umaški šušur i san ljetnih večeri, na stadionu i oko njega osjećala se određena letargija, pipše 7dnevno.

Nije bilo pompoznog glamoura, poznatih imena iz svijeta tenisa visoko pozicioniranih na tablici ATP tura, a i Borna Ćorić je svojim odustajenjem ugasio svaku nadu da bi njegovo igranje u finalu moglo popraviti opći dojam ovogodišnjeg ATP-a. Situacija je pogodovala Andreju Rubljevu, 74. igraču na ATP listi, i koji je neočekivano ušao u glavni turnir nakon Ćorićeva odustajanja. Devetanestogodišnji Rus je pobjednik ovogodišnjeg 28. izdanja ATP-a nakon što je u finalu savladao šesnaest godina starijeg i iskusnijeg Paola Lorencija, piše 7dnevno.

Dan poslije slagali su su se opći dojmovi. Unatoč entuzijastima koji su već godinama angažirani u staffu ove jedinstvene sporstke manifestacije i silnoj količini ljubavi umaške publike, nedvojbeno je bilo da se nešto pritajeno zbivalo oko organizacije. Prvo je bio izmijenjen sam naziv turnira koji više nije u organizaciji umaškog Istraturista, nego se na promotivnim materijalima i svim reklamnim porukama pojavljivao naziv Plave Lagune Croatia open što je navelo domaće stanovništvo na zaljučak da se dolaskom novog vlasnika tvrtke, na daleko znano ime umaškog turističkog diva gasi. Utopit će se Istraturist u imenu Plave lagune i nestat će jedan dio umaške povijesti za koji Umažani nisu samo sentimentalno vezani kroz naziv tvrtke. Nova organizacija smanjit će i mogućnosti zapošljavanja lokalnog stanovništva, a svih ovih godina umaške vlasti nisu ništa poduzimale da se izbjegne već načeti radni kolaps u gradu koji prisiljava brojno stanovništvo na novi val „pečalbe“ po Zemljama EU, piše 7dnevno.

Drugi znakovit događaj vezan uz organizaciju ATP turnira zbio se u finalnoj večeri, kada se na završnome meču i podjeli pokala nije pojavilo ni jedno poznato lice iz samog vrha Vlade RH, Sabora ili Ureda Predsjednice. Nekako je u medijima ignorirana ta činjenica ili se nitko od sedme sile nije upustio u analizu razloga njihova nedolaska kao da je ta vijest nebitna. Možda ovakav događaj i ne bi plijenio pozornost da već od samog početka organizacije ATP-a, još 1989. godine, u finalu istog, nije uvijek nazočio netko iz Vlade, a predsjednik RH bi znao doletjeti hrvatskim nebom u službenome helikopteru. Prva pomisao o razlogu nedolaska upućivala je na opasne požare koji haraju jugom Zemlje, ali zatim je iz izvora bliskih središnjici HDZ-a procurila vijest kako je stvarni razlog nedolaska, političke naravi i zbog mjera opreza. Naime, nedavno je u Istri odjeknula vijest o postignutoj postizbornoj koaliciji umaškog HDZ-a i SDP-a na sjednici Gradskoga vijeća održanoj 17. srpnja 2017. godine kada je u drugome sazivu Vijeće konstituirano izborom Jurice Šiljega, recentnog predsjednika županijske oganizacije HDZ-a Istre i nositelja izborne liste HDZ-a Umag za predsjednika Gradskog vijeća Umag, piše 7dnevno. Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa