Grubišić: Na jesen novi projekti za poboljšanje vodoopskrbe u Istri

0
Vedran Grubišić
Vedran Grubišić

O tome kakvo je stanje s vodoopskrbom u Istri, ima li pomaka na bolje ili možemo očekivati još goru situaciju, razgovarali smo s dožupanom Istarske županije Vedranom Grubišićem.

„Za sada možemo reći da je stanje stabilno, ove uštede od 20 posto nakon redukcije su urodile plodom i mi na tome zahvaljujemo građanima koji su redukciju shvatili i puno ozbiljnije nego smo očekivali. Dakle, uštede su veće od očekivanih i mislimo da ćemo s tim uspjeti poboljšati kvalitetu vode koju ćemo uspjeti isporučiti i količine vode“, izjavio je Grubišić.

„Naime, razina vode u izvorištima se digla i salanitet u njima je smanjen, što nam je bio prioritet. Valja istaknuti da je stanje na području Butonige dobro vezano za odluke i korištenje tehničke vode koja, naglašavam, nije voda koja se može koristiti za piće ili zalijevanje poljoprivrednih površina, ali može se koristiti na određenim lokacijama i to je dobro jer smo s tim postigli jednu dodatnu uštedu“, rekao je Grubišić uz napomenu da sad koristimo 130 metara kubnih vode što je naspram prijašnjih 160, ogromna ušteda.

Na pitanje hoće li biti dodatnih redukcija, Grubišić kaže da ćemo, ukoliko ne dođe do poremećaja u sustavu koji se mogu desiti u nekom izvanrednom stanju, bez problema prebroditi turističku sezonu. „Samim prvim ozbiljnijim odlaskom turista, a to će bit 20. kolovoza, očekujemo i da će se znatno smanjiti količina potrebne vode. Danas koristimo tri puta veće količine vode nego inače i zbog toga nam je sustav pod opterećenjem. Mislim da kad se smanji broj turista, više nećemo imati problema“, veli istarski dožupan.

S prvim stupnjem redukcije uspjeli smo ublažiti, a i prevenirati neke probleme koji bi bili nastupili u rujnu ili listopadu. Jedna kiša nam, naglašava Grubišić, ne bi poboljšala stanje u sustavu jer nakon što jedna kap padne na zemlju, potrebno je šest mjeseci da ona napuni nekakve izvore.

„Znamo da smo u protekle dvije godine imali padaline od 450 litara što je jedna trećina od naših redovnih potreba“, istaknuo je i najavio kako se na jesen ide s novim projektima s kojima će se poboljšati sustav i po malo privesti kraju spajanje postojeća tri sustava. „Tim ćemo projektima na nekim mjestima dodatno moći koristiti vodu“, zaključio je Grubišić. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa