Ministar Božinović u Puli: Brend turizma je sigurnost

0
Davor Božinović i Dragutin Cestar
Davor Božinović i Dragutin Cestar

''Časno je biti policajac i časno je biti dio Ministarstva unutarnjih poslova. Zahvaljujem vam na vašem trudu i napornom radu te nastavite i dalje tako časno raditi i biti na usluzi našim građanima'' poručio je 24. srpnja u Puli ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović djelatnicima Policijske uprave istarske. Naime, kako bi bolje upoznao policijski sustav i ljude koji rade u njemu, ministar unutarnjih poslova posjetio je sa svojim najbližim suradnicima, pomoćnicima Joškom Dorićem, Damirom Trutom i Antom Delipetrom te pomoćnikom glavnog ravnatelja policije i načelnikom Uprave policije Krunoslavom Borovcem, najzapadniju policijsku upravu, gdje mu je srdačnu dobrodošlicu zaželio načelnik policijske uprave Dragutin Cestar sa svojim suradnicima.

Načelnik Policijske uprave istarske predstavio je ministru ustroj policijske uprave, statističke pokazatelje, prioritete u radu, probleme s kojima se susreću djelatnici policije te smjernice za daljnji rad. Kako je istaknuo načelnik Cestar, na području Istre bilježi se kontinuirano višegodišnje smanjenje kaznenih djela, a osim operativnog rada policijskih službenika, jedan od razloga za takvo stanje su i brojne preventivne aktivnosti koje policija provodi. ''Ove godine bilježimo povećanje gostiju od 16% i drago mi je da mogu konstatirati da za sada nismo evidentirali događaje koji bi u većoj mjeri narušili sigurnost naših domaćih i stranih turista'' istaknuo je načelnik policijske uprave te naglasio da kvaliteti obavljanja policijskog posla i povećanju osjećaja sigurnosti svakako doprinose i strani policajci koji ovog ljeta borave na jadranskoj obali.

Budući je jedan od problema s kojima se susreće Policijska uprava istarska kadrovska nepopunjenost, ministar unutarnjih poslova naglasio je kako na razini policijske uprave, ali i čitavog Ministarstva unutarnjih poslova, treba raditi na promociji rada policije te popularizirati policijsku profesiju među mladim naraštajima. ''Osim toga, potrebno je povećavati i motiviranost policijskih službenika te težiti podizanju životnih uvjeta i materijalnih prava naših policajaca. U dijalogu s jedinicama lokalne uprave i samouprave pokušat ćemo pronaći modele i rješenja koja će osigurati unaprjeđenje i poboljšanje prava zaposlenika Ministarstva unutarnjih poslova'' istaknuo je ministar Božinović.

Nakon što je ministar unutarnjih poslova održao radni sastanak s kolegijem načelnika policije uprave, obratio se djelatnicima Policijske uprave istarske i zahvalio im na njihovom radu i trudu. Naglasio je kako je turizam najvažnija gospodarska grana u Istarskoj županiji i cijeloj Hrvatskoj, a da je, osim prirodnih ljepota, brend hrvatskog turizma svakako sigurnost. ''Mnogi to ne znaju, ali iza uspješnih turističkih sezona stoji naporan rad policijskih službenika. Sigurnost u turističkoj sezoni ste stoga svi vi. I hvala vam na tome.'' Ministar Božinović poželio je djelatnicima istarske policije uspjeh u daljnjem radu te ih je pozvao da zajedno sa svojim rukovoditeljima pomognu u predlaganju rješenja kako bi policijski sustav bio što učinkovitiji i kako bi se što više unaprijedio.

Boravak u Puli ministar unutarnjih poslova iskoristio je i za susret sa slovenskim i poljskim policijskim službenicima koji ovog ljeta zajedno s hrvatskim kolegama brinu o sigurnosti turista na području Istre. Na Trgu Portarata susreo se sa slovenskim policijskim službenikom Matijom Breznikom, dok je na Giardinima imao prilike porazgovarati s poljskim policajcima Michalom Machulskijem i Marcinom Celijem. Kroz razgovor sa stranim i hrvatskim policijskim službenicima ministar se uvjerio kako zajedničke ophodnje jako dobro funkcioniraju te kako strani policijski službenici doprinose i pomažu hrvatskoj policiji u očuvanju stanja sigurnosti tijekom ljetnih mjeseci.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa