Dođite na predstavu Gastarbajterski Božić u Medulin

0
Iz predstave Gastarbajterski Božić
Iz predstave Gastarbajterski Božić

Na placi u Medulinu 23. srpnja s početkom u 21 sat održat će se izvedba predstave Glumačke družine Historion “Gastarbajterski Božić”. Ulaz je slobodan! Radnja predstave se događa na samu Badnju večer u praznom trgovačkom centru, u kojem su prisutni samo čistačica – Marija i noćni čuvar – Jozo; igrom slučaja oboje hrvatski gastarbajteri. To su žena i muškarac zrelijih dobi koji su cijeli svoj radni vijek proveli teško zarađujući za kruh u tuđini. Danas čeznu samo za mirovinom.

Humor, ironija, emocije, čežnja za domovinom i nadasve ljubav isprepliću se u ovoj vješto napisanoj komediji s elementima melodrame. Marija i Jozo – naši junaci iz istog su zavičaja krenuli u svijet u potrazi za boljim životom, ali i prisiljeni političkim okolnostima onog vremena. Zbivanje je smješteno u prepoznatljivo okruženje sadašnjice, jer i danas, kao i nekad Hrvati napuštaju domovinu u potrazi za boljim životom.

Isti su to gastarbajteri kao oni od jučer, ovi današnji ili oni od sutra… Ljubav koja se dogodi na kraju životnog puta Marije i Joze, na sam Božić, zaslužena je pobjeda nad nedaćama života, pobjeda vječnog zavičaja nad dramom opskurnog preživljavanja na koje su osuđene generacije Hrvata na privremenom radu u tuđini. Gastarbajterski Božić rani je dramski tekst Mate Matišića, napisan baš za Božić, prije 29 godina. Inspiriran je tekstom Petera Turinija: Jozef i Marija. Matišićev je tekst svoju premijeru doživio 1988. godine pod imenom Božićna bajka. Redatelj je Zoran Mužić, scenograf Miljenko Sekulić, producent Zlatko Vitez & GD Histrion a izvođači Ankica Dobrić, Joško Ševo i Zlatko Vitez.

Najnovije vijesti