Iz EU Fonda 65 milijuna kuna za 12 istarskih projekata

0
Na konferenciji za novinare u Gradu Buzetu
Na konferenciji za novinare u Gradu Buzetu

Na nedavno okončanom natječaju iz EU Fonda za ruralni razvoj odobreno je sufinanciranje za čak 12 projekata iz Istre, ukupne vrijednosti oko 65 milijuna kuna. Riječ je o prvom natječaju za provedbu podmjere 7.2.1. "Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju, pročišćavanje otpadnih voda" koji je bio raspisan od 5. rujna do 5. listopada 2016. godine.

Rezultate natječaja predstavili su na konferenciji za novinare održanoj 18.srpnja u Gradu Buzetu istarski župan Valter Flego, buzetski gradonačelnik Siniša Žulić, direktor Istarskog vodozaštitnog sustava - IVS Daniel Maurović, predsjednik NO IVS-a Igor Božić, direktor Istarskog vodovoda Mladen Nežić, direktor Vodovoda Pula d.o.o. Dean Starčić, te član Uprave Komunalnog poduzeća „ 6. Maj “ d.o.o. Umag Reuf Šerbečić.

Župan Flego je izrazio zadovoljstvo ostvarenim uspjehom, koji je rezultat suradnje i zajedništva. Potvrda je to, smatra župan, da se u Istri znaju pripremiti i napisati kvalitetni projekti te za njih povući financijska sredstva iz EU fondova.

„Vjerujem kako će i budući natječaji iz spomenutog Fonda, koje očekujemo na jesen, potvrditi našu spremnost. Imamo 15 novih projekata koje ćemo kandidirati i siguran sam da ćemo ponovno ostvariti odlične rezultate“, kazao je župan Flego čestitavši svima koji su radili na ovim značajnim projektima.

Čestitkama se pridružio i gradonačelnik Žulić, koji je izrazio zadovoljstvo što će se ulaganja u vodoopskrbu i odvodnju financirati europskim novcima, a ne na teret potrošača.

Istarskom vodozaštitnom sustavu - IVS odobreno je svih 9 kandidiranih projekata vrijednih 48,8 milijuna kuna, Vodovodu Pula jedan projekt od 6 milijuna kuna, Istarskom vodovodu Buzet jedan projekt od 2,7 milijuna kuna te Komunalnom poduzeću „ 6. Maj “  Umag jedan projekt vrijedan 7,1 milijun kuna.

Kako je naglasio direktor Maurović, IVS je prijavio devet sustava iz devet različitih jedinica lokalne samouprave, od kojih za sedam samo kolektorsku mrežu, a za dva sustava mrežu i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Riječ je o sustavima Podmeja - Cerje - Grimalda, Ritošin Brig, Rapavel - Anžići-Smolići, Štrmac, Lindar, Loborika, Ročko Polje, Vicani i Mandalenčići.Ukupni iznos koji je prihvatljiv za sufinanciranje iznosi 48,8 milijuna kuna te pokriva 100% investicije.

Komunalno poduzeće „6. Maj“ Umag prijavio je, pak,  projekt „Kanalizacijski sustav naselja Livade – kanalizacijska mreža s crpnom stanicom i uređajem za pročišćavanje otpadnih voda“, vrijedan 7,1 milijuna kuna. Projekt obuhvaća: izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda „Livade“ kapaciteta 200 + 200 ES, rekonstrukciju 188 metara mreže, izgradnju 3.043 metara nove kanalizacijske mreže, te izgradnju jedne crpne stanice.

Istarski vodovod Buzet investirat će 2,7 milijuna kuna u vodovodni ogranak Črnica kod Buzeta, cjevovod i razvodnu mrežu po naselju Črnica ukupne dužine 1.500 metara.

Vodovod Pula dobio je sredstva za projekt "Rekonstrukcija postojeće vodovodne mreže u naselju Valtura na području Općine Ližnjan“, u iznosu od 6.056.170,20 kuna. Projektom je predviđena rekonstrukcija i izgradnja ukupno 5.556 metara cjevovoda. Ukupna vrijednost projekta je osam milijuna kuna. Provedbom projekta poboljšat će se postojeći sustav vodoopskrbe, osigurat će se kontinuirana vodoopskrba naselja, smanjiti  troškovi i održavanje te broj prigovora krajnjih korisnika na pruženu uslugu vodoopskrbe. Izgradnjom dijela nove vodovodne mreže predviđene projektom stvorit će se uvjeti za prebacivanje privremenih priključaka na stalne mogućnost da imaju vodomjer na svojoj parceli), te priključenje novih potrošača.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa