Jakovčić: Inicijativa Tri mora ugrožava naše interese

0
Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić

Hrvatska se mora izboriti za mjesto u jezgri Europske unije, a ne se približavati zemljama koje će ostati na margini čvršćih europskih integracija, istaknuo je europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) komentirajući posljednje vanjskopolitičke aktivnosti hrvatskih vlasti.

“Europska unija će se nastaviti razvijati u više brzina. Hoće li takav model biti formaliziran ili ne, potpuno je nebitno. Nakon pobjede Macrona na francuskim izborima i nakon očekivane pobjede proeuropskog političara ili političarke, Schulza ili Merkel, na skorim izborima u Njemačkoj, jasno je da će njemačko-francuski savez početi diktirati drugačiji model razvoja Unije od dosadašnjeg”, kaže Jakovčić. Zato, dodaje Jakovčić, dodatno zabrinjava vanjskopolitički smjer vezanja Hrvatske uz Poljsku na čemu ponajviše inzistira hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović.

„Poljski predsjednik Duda bio je, za vrijeme svog mandata u Europskom parlamentu, jedan od ekstremnijih zastupnika, a njegova stajališta ni po čemu nisu bliska hrvatskim pogledima. Siguran sam da inicijativa Tri mora nije dio izvornih vanjskopolitičkih interesa Hrvatske”, smatra Jakovčić.

U svojim vanjskopolitičkim aktivnostima Hrvatska se treba vezati uz Njemačku, Francusku i Italiju, zemlje koje su strateški hrvatski partneri i saveznici. Hrvatska se, što je više moguće, mora odmaknuti od europskog istoka jer ona tom području ne pripada, kaže Jakovčić. “Hrvatska se mora vezati uz zemlje koje će činiti jezgro Europske unije, uz skupinu članica koje će “voziti” najbržom trakom. Izvjesno je da neke zemlje s europskog istoka neće biti ni u prvoj ni u drugoj brzini daljnje integracije unutar EU-a”, ističe Jakovčić.

Kako bi se pozicionirala u jezgri EU-a Hrvatska treba, upozorava Jakovčić, što prije ući u schengenski sustav i uvesti euro. “Od hrvatske Vlade očekujem da, bez odgode, ukloni sve zapreke koje su nam na putu ulaska u schengenski prostor i eurozonu. To je od vitalne važnosti za razvoj hrvatskog gospodarstva i zemlje u cjelini”, poručuje zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu.

Jakovčić je pozvao Vladu i hrvatsku predsjednicu da bolje koordiniraju vanjskopolitičke poteze i strategiju kako bi se Hrvatska nametnula kao članica koja će sukreirati razvoj Unije. „Svako naše udaljavanje od jezgre EU-a, a pogotovo „trčanje” za američkim predsjednikom Trumpom potpuno je kontraproduktivno i suprotno hrvatskim strateškim interesima”, zaključio je Jakovčić.  

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa