Istra Inspirit: Uspio bijeg iz pazinskog Kaštela

0
Publika u dvorištu Kaštela
Publika u dvorištu Kaštela

"Ako budete pažljivo slušali ove zidove, uz malo mašte, oni će vam ispičati priču", rekao je stražar u predvorju pazinskog Kaštela, uvodeći publiku u trosatni spektakl.

Naime, 5. kolovoza u pazinskom Kaštelu ponovo je održan Istra Inspirit doživljaj "Jules Verne: Bijeg iz kaštela", u kojem su posjetitelji imali priliku na par sati ući u piščev svijet.

U romanu velikog francuskog pisca, Matias Sandorf 1867. godine priprema urotu za odcjepljenje Mađarske od Austro-Ugarske Monarhije. No biva otkriven i nakon suđenja zatočen u pazinskom Kaštelu, gdje čeka pogubljenje. Sandorf i dvoje urotnika bježe iz Kaštela spustivši se niz liticu Pazinske jame u ponor. Upravo tu priču ispričali su glumci zajedno s cijelim timom sudionika pazinskog Istra Inspirit doživljaja

Stražar:
Stražar: "Ako budete pažljivo slušali ove zidove, ispičat će vam priču"
Dok su članovi folklora  zabavljali goste, stražar je uvodio grupe kroz glavni ulaz. Uvodeći publiku svijet Julesa Verna i vrijeme Austro-Ugarske, stražari su proveli svaku od pet skupina u razgledavanje unutrašnjosti Kaštela, uz zaustavljanje u sobi Julesa Verna, silazak na dno tornja, gdje su zarobljenici čekali svoju sudbinu.

Nakon što se sva publika spustila u dvorište Kaštela, uslijedio je središnji dio događaja, bijeg iz Kaštela, dramatično spuštanje niz kamene zidine. Nakon spektakularnog kraja, uslijedilo je opuštanje i odmor uz gastronomsku ponudu i glazbenu pratnju etno skupine Veja.

Silazak na dno tornja
Silazak na dno tornja
"Čitaj mi mama, čitaj mi sve što piše", rekla je djevojčica iz publike svojoj majci, gledajući na zidu u sobi Julesa Verna, projekciju na kojoj su bili ispisivani dijelovi priče.

Upravo te dječje riječi, dokaz su da se uz malo mašte gledatelji mogu uživjeti i uživati u ovom spektaklu. Velik broj posjetitelja, uživljenost publike i glasan aplauz publike, na kraju ispričane priče dokaz su da je Instra Inspirit doživljaj u potpiunosti uspio. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Priča počinje već samim dolaskom do Kaštela
Priča počinje već samim dolaskom do Kaštela
Bijeg iz Kaštela: Spuštanje niz kamene zidine
Bijeg iz Kaštela: Spuštanje niz kamene zidine
Soba Julesa Vernea
Soba Julesa Vernea

Etnoskupina Veja u glazbenom dijelu programa
Etnoskupina Veja u glazbenom dijelu programa

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa