GLADIJATOR DAMIRA STRUGARA

Neuredne pulske plaže, Bunarina i radovi usred sezone

0
Damir Strugar
Damir Strugar

Ogromne subotnje smjene turista i gužve na granicama i cestama sasvim su jasan pokazatelj da će ova sezona biti rekordna, barem što se mase ljetnih posjetitelja mora i sunca našoj zemlji tiče.

Slučajno sam i osobno zapeo na granici Slovenije i Hrvatske i morao sam strpljivo čekati u kolonama turista koji hrle na naš Jadran. Već odavno poznata turistička „srpanjska rupa“ ove je godine u potpunosti nestala, pa se mnogi pitaju što je tome razlog?

„Meni se čini da se to desilo sve samo od sebe i da je to čisto stihijski rezultat!“, tumači mi situaciju poznati vlasnik i iznajmljivač apartmana u Puli na Velome vrhu. 

„Srpanj je ove godine pun pogodak i gotovo svi kapaciteti su popunjeni. Kako se to desilo vjerojatno nitko ne može sa stopostotnom sigurnošću reći, ali sasvim je jasno da je tome tako. I šta da se onda zamaramo kako je do toga došlo?“, pomalo u šali zaključuje moj sugovornik.

I zaista rijeke turista preplavile su naše plaže i gradove, potvrđujući još jednom da smo zaista mala zemlja za veliki odmor. No, neki baš nisu i sasvim zadovoljni viđenim. Jedan od njih mi se i osobno požalio. Riječ je o Zagrepčanu koji već godinama sa svojom obitelji ljetuje u Puli.

„Kupamo se na pulskom kupalištu Valkane, koje je u pravom smislu riječi gradska plaža, barem što se populacije kupača tamo tiče. Međutim, nije mi jasno kako to da na tako velikom kupalištu, koje posjećuje na tisuće ljudi, uopće nema kante, korpe ili koša za otpatke i smeće?“, pita me začuđeno pomalo razočarani turist iz hrvatske metropole.

Dvije glavne gradske plaže su i dva najneuređenija kupališta u Puli

Nisam mu ništa odgovorio, već sam se osobno odlučio uvjeriti je li tome tako. Naime, poznata je činjenica da su u Puli dvije glavne gradske plaže – Valkane i Stoja – ujedno i dva najneuređenija kupališta. Godinama se oko njih eksperimentiralo, razmišljalo, filozofiralo, međutim stvari se od početka nisu pomakle ni za milimetar. Plaže nisu date u koncesiju, a njihova uređenost u najmanju je ruku upitna.

Na Valkanama zaista nisam vidio dovoljan broj koševa za smeće, ali sam zato nabrojao oko 50 panjeva otpiljenih borova. Nije mi jasno zašto se pulski medijski drekavci iz udruge „Zelena Istra“ i stranke „Zelenih“ nisu osobno zauzeli da se u korodinaciji s gradskim komunalnim poduzećima ti panjevi iskopaju i uklone, a da se na njihovo mjesto odmah ne zasade novi borovi? Koji će za 50 godina hladiti u vrelim ljetnim danima neke nove kupače i turiste u nekom veselijem budućem vremenu.

Trg kralja Tomislava i zaobilaznica

Dakako taj problem ne zanima trenutno ni nadležne gradske službe, jer su one proteklih tjedana bile zauzete dovršenjem i otvaranjem velebnog Trga kralja Tomislava na Verudi. Ovaj je projekt posao desetljeća pulske gradske vlasti i zaista je sada centralni Trg na Verudi lijepo vidjeti u novom ruhu. Tridesetak milijuna kuna očito nije uzalud bačeno i okolni stanovnici zasada su uglavnom zadovoljni viđenim. Uočeni nedostaci uklanjati će se sa vremenom, a nadamo se da vandali neće uništiti montirane klupe, fontane, cvijeće i sustav zalijevanja. Kao što se donedavno devastiralo javno gradsko sportsko igralište na Valdebeku.

No, mirovanja na gradilištima grada Pule i u ovim vrelim ljetnim danima – nema! Gradi se tako punom parom i produžetak glavne zaobilaznice od Valturske do Medulinske ulice. Da se zaista gradi po planu uvjerila se osobno i tročlana delegacija gradonačelnika Pule, koja se s ponosom uslikala na  gradilištu i konstatirala da se radovi odvijaju prema predviđenoj dinamici.

Zašto je prekopana ni pola godine novo asfaltirana cesta od privremenog rotora prema shoping centru Pula Citty Mall nismo doznali, kao niti odluku je li pametno tu prilaznu cestu zatvoriti baš sad usred sezone. Usprkos nužnosti posla, možda se s time trebalo pričekati do početka rujna. No, ne budimo toliko sitničavi. Važno je da se radi...

Momak zaslužan za oživljavanje Bunarine

I još nešto za kraj. Ne, ne radi se o prljavom zidu Vodovoda, ako ste na to pomislili. Naime, popio sam prije neku večer pivo u popularnoj pulskoj lučici „Bunarina“. Bio sam ugodno iznenađen kada sam vidio da su sve tri terase popunjene i kada sam jedva pronašao slobodan stol. Ovo nekad omiljeno pulsko okupljalište opet je povratilo stari sjaj i postalo pravo mjesto za čašicu razgovora i ugodno druženje. Prepoznali su to i turisti, koji sada svaku večer dolaze na večeru i osvježenje, tik do mora.

Dakako, treba pohvaliti sve zaslužne za ovakav ugostiteljski uspjeh, a kako mi kažu upućeni, glavni mozak ove uspješne transformacije „Bunarine“ bio je momak za specijalne operacije vladajućih. Rado bih ga imenovao, ali kako znam da je i njemu svojedobno bilo zabranjeno druženje s mojom novinarskom malenkošću, morat ću mu moju skromnu pohvalu uručiti osobno.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa