Istarski mali ribari nezadovoljni brojem dodijeljenih povlastica

0
Sastanak ribara s pomoćnikom ministra poljoprivrede i gradonačelnikom Poreča
Sastanak ribara s pomoćnikom ministra poljoprivrede i gradonačelnikom Poreča

Nekoliko predstavnika malih ribara Istarske županije održalo je 14. srpnja kratki radni sastanak s pomoćnikom ministra poljoprivrede Antom Mišurom, gradonačelnikom Poreča Lorisom Peršurićem, pomoćnikom pročelnika za poljoprivredu Istarske županije Gracianom Prekaljem te potpredsjednikom Udruženja obrtnika Poreč i predsjednikom Ceha za ribarstvo i akvakulturu Obrtničke komore Istarske županije Robertom Momićem.

Mali ribari izrazili su nezadovoljstvo zbog izdavanja vrlo malog broja dodijeljenih povlastica za mali obalni ribolov u Istarskoj županiji - njih 24 od sveukupno 3500 u 2017. godini. Naime, trenutno važeći sustav kriterija i bodovanja, utemeljen na odredbama Pravilnika iz 2015. godine o malom obalnom ribolovu, koji je izradilo Ministarstvo poljoprivrede, odnosno Uprava za ribarstvo, poziva se na indeks razvijenosti jedinica lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave u kojima žive mali ribari.

Pomoćnik ministra Ante Mišura izrazio je spremnost da se kod već postojećih lista, te uz jednake kriterije, regulacijom Pravilnika osigura određeni postotak dobivanja povlastica za svaku županiju, čime bi istarskim ribarima bilo olakšano dobivanje povlastica za mali ribolov. Pomoćnik ministra je napomenuo kako mijenjanje samih kriterija zahtjeva nekoliko godina rada, zbog procedure upravnog postupka, stoga je važno osigurati reciprocitet po županijama i na taj način napraviti kompromis koji bi donekle zadovoljio istarske ribare.

Mišura je boravio u Poreču povodom otvorenja novosagrađenog pogona za preradu ribe i morskih organizama Ribarske zadruge Istre.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa