Promjene u Porečkoj i Pulskoj biskupiji: U Istri službe mijenja 20-ak svećenika

0
Najveća ovogodišnja promjena je nedavna ostavka biskupa Milovana
Najveća ovogodišnja promjena je nedavna ostavka biskupa Milovana

Mons. Dražen Kutleša, biskup Porečke i Pulske biskupije svojim je dekretima u ovoj godini imenovao na nove službe ili razriješio dosadašnjih službi slijedeće svećenike: Vlč. Nikola Mladineo imenuje se prefektom studija na Visokoj teološkoj školi Sjemeništa Redemptoris Mater u Puli. Vlč. o. Ivan Fuček. D. I. imenuje se duhovnikom u Sjemeništu Redemptoris Mater u Puli. Vlč. Atilije Krajcar razrješuje se službe župnika župa Karojba i Rakotule i umirovljuje se. Boravit će u Svećeničkom domu "Betanija" u Puli.

Vlč. Josip Kalčić razrješuje se službe župnika župe sv. Andrije u Gradini, a na njegovo mjesto imenuje se vlč. Lino Zohil, župnik iz Vrsara. Vlč. Ivica Kordić razrješuje se službe ravnatelja Pazinskog kolegija, a na njegovo mjesto imenuje se vlč. Alejandro Castillo. Vlč. Josip Peteh razrješuje se službe suradnika u odgoju u Pazinskom kolegiju, upravitelja župa Karojba i Rakotule te se imenuje župnikom župa Karojba i Rakotule, a ostaje i dalje župnim vikarom u Motovunskim Novakima.

Vlč. Maksimilijan Ferlin razrješuje se službe župnika župa Stari Pazin i Sv. Lucija, a imenuje se suradnikom u odgoju u Pazinskom kolegiju. Vlč. o. Mate Trinajstić razrješuje se službe župnika u Rovinjskom Selu, a na njegovo mjesto imenuje se vlč. o. Ivo Sadrić.

Vlč. o. Stanko Škunca razrješuje se službe župnog vikara župe sv. Antuna u Puli, a na njegovo mjesto imenuje se vlč. o. Nikica Devčić. Vlč. David Klarić vraća se u Biskupiju nakon razrješenja kapelanske službe u Vojnom ordinarijatu RH i imenuje se župnikom župa Stari Pazin i Sveta Lucija.

Vlč. Aleksandar Vujisić imenuje se župnim vikarom Katedralne župe Uznesenja Marijina u Puli. Vlč. Ivo Borić razrješuje se službe župnika župe Lovrečica i imenuje se župnikom župe Štinjan. Vlč. Željko Rajčić, župnik Brtonigle i Nove Vasi imenuje se župnim upraviteljem župe Lovrečica. Vlč. Ivica Butković razrješuje se službe župnika Štinjana, a imenuje se župnikom župa Funtana i Fuškulin. Mons. Vilim Grbac, župnik katedralne župe Uznesenja Marijina u Puli imenuje se generalnim vikarom Porečke i Pulske biskupije, stoji u priopćenju objavljenom na službenim stranicama biskupije.

Ove najavljene promjene nisu prve promjene biskupiji. Da podsjetimo, biskup Kutleša prve je promjene napravio već u prosincu prošle godine je između ostalih imenovanja i razrješenja  vlč. Sergije Jelenić imenovan  v.d. kancelarom biskupije; vlč. Milan Zgrablić imenovan v.d. ekonomom biskupije; vlč. Ilija Jakovljević razriješen službe kancelara, v.d. ekonoma biskupije i člana Nadzornog odbora Benedikta d.o.o. te imenovan župnikom u Fažani.

Biskup je dekretom od 20. siječnja povjerio vlč. Vladimiru Briziću službu osobnog tajnika, a od 22. veljače razriješio je vlč. Josipa Kolegu službe predstojnika Ureda za obitelj Porečke i Pulske biskupije. Isto tako je vlč. Alejandra Castilla dekretom 1. ožujka imenovao dekanom Visoke teološke škole Sjemeništa Redemptoris Mater u Puli, a od 1. ožujka. imenovao je o. Krzysytofa Rodaka Predstojnikom Ureda za obitelj Porečke i Pulske biskupije

Podsjetimo se također i najveće ovogodišnje promjene u samom vrhu Porečke i Pulske biskupjie kada je mons. Ivan Milovan zatražio od Svetog Oca umirovljenje odnosno ponudio je ostavku. 14. lipnja ove godine što je Sveti Otac prihvatio, a istovremeno nasljeđuje ga mons. Dražen Kutleša, dotadašnji biskup koadjutor. (D.T.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa