Dođite u Pazin na TradInEtno Festival: Znate li što je tavolac?

0
Ples na tavolac
Ples na tavolac

Deveto izdanje TradInEtna, festivala tradicijske i etno glazbe i ove godine donosi vokalne, instrumentalne i plesne radionice, prikazivanje filmova, predavanja i koncerte. Događanja smještena na lokacijama od pazinskog Parka Narodnog ustanka, preko ulica i kafića Bunker, pa sve do pazinskog kaštela, odvijat će se od 15. srpnja do 22. srpnja.

Zanimljive radionice

Po prvi puta, TradinEtno festival u svom programu donosi radionicu dijatonske harmonike. Pod vodstvom Vincenza Caglottija iz Milana sudionici mogu naučiti tradicijske melodije za bal folk (ples) iz Italije, ali i drugih dijelova Europe. Uz navedenu, program radionica sastoji se od instrumentalnih, vokalnih i plesnih. TradInEtno camp radionica, pod vodstvom Allana Skrobea, glazbena je okosnica festivala. Na ovoj specifičnoj radionici polaznici međusobno uče jednu po melodiju ili pjesmu iz svoje zemlje koja će biti aranžirana za orkestar.

Za one koji žele razvijati svoje glasovne sposobnosti, na raspolaganju je vokalna radionica pod vodstvom iskusne glazbenice Lidije Dokuzović, pjevačice benda Afion i osnivačice etno zbora Čipkice. Plesna radionica KoloNaOkolo, pod vodstvom Koviljke Marečić, na programu ima učenje plesova i balkanskih kola.

Radionica Ples na tavolac, koja predstavlja zaboravljeni oblik seoske zabave u kojemu se dio sela ogradio, a "ulaz" naplaćivao tako da se glazbenicima plaćalo da odsviraju pojedini ples, održati će se i ove godine. Glazbeni dio će voditi Dario Marušić dok je za plesove zadužena Koviljka Marečić.

Glazbeni program

Okosnicu glazbenog programa ovogodišnjeg TradInEtno festivala čine The Breaks, Kazan i Veja. The Breaks su Švedsko-Slovensko-Čileanski trio čija se glazba temelji na virtuoznim skladbama iz Bugarske, Mađarske, Slovenije i Skandinavije prožetima improvizijama. Zagrebački bend Kazan postoji nešto više od 5 godina, a cilj im je oživjeti i modernizirati glazbu s područja balkana. Kazan je na rasporedu posljednje večeri festivala, isto kada i pazinska etno skupina Veja, čiji je frontman, Goran Farkaš, glavni organizator TradInEtno festivala. Ulaz na sve koncerte je besplatan.

TradInTrade

TradInTrade, jednodnevni je sajam na kojemu će se predstaviti zaboravljeni zanati središnje Istre, promovirati uzgoj domaćih povrtnih sorti. Ove godine odvija se u suorganizaciji s festivalom Pazi što jedeš Etnografskog muzeja Istre. Uz njega, istovremeno će se održati i Second hand sajam, koji polako gradi svoju tradiciju u Pazinu, prodajom polovnih stvari i prikupljanjem potrebnog za potrebite.

Radionice, predavanja, filmovi

Vikend radionice, predavanja, sajmovi i projekcije filmova su otvorene za svu javnost. Udruga TradInEtno je sa svojim suorganizatorima pripremila edukaciju za sve uzraste. U petak 21. srpnja, u Parku Narodnih velikana kreću radionice za djecu s početkom u 9, a završetkom u 12 sati. U ranim popodnevnim satima odvijaju se radionice za odrasle. U subotu, 22. srpnja se, osim sajmova, održavaju 3 predavanja i 2 projekcije ETNOFILma, također u Parku Narodnih Velikana.

Detaljan program festivala kao i više informacija o pojedinim koncertima, bendovima, radionicama i ostalim događanjima, te pokojim iznenađenjima možete pogledati na službenim stranicama festivala www.tradinetno.com. Organizator manifestacije je udruga TradInEtno koja se bavi očuvanjem i promicanjem kulture i kulturne baštine središnje Istre, stručnim istraživanjem i prikupljanjem starije i novije baštine, oživljavanjem starih običaja, pjesama, plesa te ostalih narodnih umotvorina i rukotvorina.

Suorganizatori su Gradska Knjižnica Pazin, Društvo Naša Djeca Pazin i Etnografski Muzej Istre. Pokrovitelji manifestacije su Grad Pazin, Istarska županija, Upravni odjel za kulturu Istarske Županije, Turistička zajednica Središnje Istre, Etnografski muzej Istre, Muzej grada Pazina i mnogi drugi sponzori.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa