Procvat ilegalnih kampova u Istri: Zašto ne možemo kampirati na našoj parceli?

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

-Imamo svoju parcelu koju smo pošteno kupili. Zašto sada na njoj ne možemo i kampirati“, kažu nam neki od vlasnika parcela uz more s pogledom na Brijune. Pa iako znaju da je tako nešto ilegalno, divlje kampiranje na tom dijelu istarskog poluotoka cvjeta, piše Jutarnji list.

Strani i domaći turisti brijunsko priobalje odavno svrstavaju među svoja odredišta za odmor u kamp – prikolicama na malenim ograđenim parcelama uz more, u vikendicama raznih oblika, čak i u velikim kažunima koji su sagrađeni prije nekoliko godina da bi služili kao vikendice. A na to već odavno upozorava vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović. Jer divlje kampiranje s pogledom na elitno otočje ujedno sa sobom nosi i masovnu ilegalnu gradnju, neriješen odvoz smeća i devastaciju prostora. A ona je zahvaljujući legalizaciji i njenoj novoj najavi ponovno u punom zamahu, piše Jutarnji list.

- Najprije se dogodi da vlasnici, koji su većinom strani državljani, na parceli koju kupe, i to na poljoprivrednom ili šumskom zemljištu, dovezu kamp kućicu. Onda naprave betonsku ploču, pa kućicu stave pod nadstrešnicu, pa se naprave zidovi i tako niču vikendice, a njih iznajmljuju cijelo ljeto, a tako nikome ne plaćaju. Mi u Gradu procjenjujemo da ih na našem dijelu obale ima oko tisuću, a to znači da se godišnje u brijunskom priobalju ostvari oko 300 tisuća noćenja, a da ti gosti nikome ništa ne plate – dodaje Vitasović, donosi Jutarnji list.

Zanimljivo je da istodobno i u legalnim kampovima cvjeta siva ekonomija. Naime, kako doznajemo, u manjim kampovima gosti zakupe jednu parcelu za jedno ljeto i tada iznajmljuju drugima. Naravno, pritom nisu za to registrirani. - Da, to se još uvijek događa u manjim kampovima, dok su oni veći tome stali na kraj višim cijenama – ističe Adriano Ukušić, vlasnik malog obiteljskog kampa Polidor kraj Funtane, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa