Nakon dva desetljeća kombajni ponovo u Raškoj dolini

0
Sandi Chiavalon ispred kombajna s ubranim pirom
Sandi Chiavalon ispred kombajna s ubranim pirom

Ovih dana kombajni su se vratili na žitna polja Raške doline, što je prizor na koji smo čekali više od dva desetljeća, barem kada je riječ o površinama na području općine Raša. Na predjelu zvanom Sv. Foška, s desne strane rijeke Raše, između Most Raše i Raškog zaljeva, dva kombajna novigradske tvrtke Eurosjeme žanju žitarice na poljima koja je Općina Raša dala u zakup Sandiju Chiavalonu iz Vodnjana.

„Trenutačno žanjemo pir, prapšenicu koja se koristi za proizvodnju bezglutenskog brašna. Skidaju više od hektra na sat i vjerujem da ćemo sutra biti gotovi. Prošli tjedan pobrali smo 20 hektara ječma. Od kultura imamo još zasijanu sjemensku lucernu, heljdu i sjemensku rauolu, a preko puta kamenoloma, gdje su kanali bili najčišći, zasijali smo sedam hektara povrća na kojima svakodnevno radi deset do petnaest ljudi“, ispričao nam je Chiavalon.

Sva proizvodnja je ekološka jer se odvija u vodozaštitnom području. Zato kombajni zajedno s pirom žanju i trstiku, koja bi se inače suzbila herbicidima. Na području Sv. Foške Sandi Chiavalon ima zasijano stotinu hektara, od mosta prema kamenolomu 25 hektara, a 60 između ceste Most Raša – Trget i Donišnice. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa