ISPOVIJEST SAVUDRIJSKOG RIBARA

Moja supruga je Slovenka, nakon arbitražne presude mnogi je gledaju ispod oka

0
Emil Kocijančić (foto: Jutarnji list)
Emil Kocijančić (foto: Jutarnji list)

Nije jednostavno Emi Kocijančić. Slovenka je to sa stalnom adresom u Savudriji, gdje se udala i skladno živi sa svojim suprugom Ezijem u ovom malom ribarskom mjestu nedaleko od Umaga. S njim rado odlazi i na more jer je Ezio ribar. Ali otkako je objavljena odluka Arbitražnog suda o novom razgraničenju u Piranskom zaljevu, Emu mnogi gledaju ispod oka, piše Jutarnji list.

- Ah, ti si njihova - dobacivali su joj prije nekoliko dana neki od sumještana koji su bili ogorčeni raspletom situacije oko Međunarodnog arbitražnog suda.

Incident s policijom

- Da, nije to nimalo ugodno. To više što ona sa mnom oduvijek ide ribariti i jedna je od nas. Ali ima svakakvih ljudi i tako je kako je. Sve je to dio života uz granicu i s takvim se provokacijama svaki dan susrećemo - kaže nam njezin suprug Ezio Kocijančić koji je ovog vikenda među prvima imao incident sa slovenskom policijom u Savudrijskoj vali, i to na barci koja nosi ime njegove supruge Slovenke, rodom iz Postojne. Upravo je njega slovenska policija zaustavila čim je prvi put nakon odluke izišao na more i išao ribariti na kurs 318. Taj put nije bio sa suprugom, koja je poput njega ogorčena zbog odluke međunarodnog suda.

- I ona odluku komentira kao i mi. Iako je i sama Slovenka. Ali to je nešto s čime se oduvijek susrećemo. Mi smo ovdje već odavno naviknuli na provokacije i probleme. Više puta sam imao problema sa slovenskom policijom, a jednom zbog njih nisam čak godinu dana mogao do ženine rodbine u Sloveniju - kaže nam ovaj ribar.

Prije četiri godine Ezio je od slovenske policije zaradio kaznu od 1000 eura zbog toga što su smatrali da lovi u slovenskim vodama, a bio je na tromeđi Italije, Hrvatske i Slovenije.

- Ni dandanas nisam platio tu kaznu. Rekli su mi da mogu i na licu mjesta platiti 500 eura. Ja nisam htio, nego sam se okrenuo i vratio doma, da bih kasnije dobio kaznu na kućnu adresu s rokom plaćanja od 15 dana te ako ne platim, da ne mogu prijeći slovensku granicu. Obratio sam se našem nadležnom ministarstvu i objasnio im da sam lovio u hrvatskim vodama i da mi pomognu oko rješavanja tog slučaja. Međutim, samo su mi odgovorili da dok se ne riješi slučaj ne prelazim granicu i da lovim u hrvatskim vodama - prisjeća se Kocijančić.

Nakon godinu dana javio se nadležnom ministarstvu.

- Odgovorili su mi da još pričekam, ali nisam htio. Pa su me uputili da im javim kada idem i kada se vraćam. To sam i napravio. Otišao sam u Sloveniju i nisam imao nikakvih problema. Tu je za mene ta priča završila - ističe Ezio.

Nejasna granica

- Uvijek su na ovom prostoru prisutne razne provokacije. I to neće prestati dok god se granice do kraja ne riješe. Za nas ovo nije riješeno i borit ćemo se protiv toga. Sada su tenzije još i veće. Dogodilo se, primjerice, taj dan kada su objavili presudu da smo imali tu feštu u savudrijskoj luci. Za stolom su sjedili slovenski novinari, a jedan naš ribar je bio malo popio pa je bio nasilan i na stol bacio klupu i nije htio dozvoliti jednoj našoj mještanki da im da piće. To nije u redu. Isto tako u naš lokalni dućan gdje radi moja kći došla je jedna Slovenka koja je htjela platiti nešto u eurima. A svi znamo da to nije moguće, što joj je i moja kći rekla. Ta joj je Slovenka tada svašta rekla te da smo mi ionako na njihovome. Nažalost, takve se situacije događaju i to ne opravdavam - priča nam taj ribar. Kada govori o susjedima, kaže da su korektni. Suživot je neminovan, a i jedni i drugi slažu se da je sve to politika. I dok s nekima odlično surađuje, ističe da dva slovenska ribara redovito provociraju.

- Prošlog listopada dogodilo se da je jedna slovenska brodica, a točno se zna koja, prešla namjerno preko mojih mreža, zbog čega sam imao veliku štetu od 1110 eura. I prešli su mi preko mreže čak dva puta. Sve je prijavljeno slovenskom inspektoru koji je potvrdio da je ta brodica napravila tu štetu. Ali taj ribar nije to htio priznati niti platiti štetu. Rekao je da podnesem prijavu našoj policiji, što sam napravio, ali još nemam odgovora - kaže nam Kocijančić. Dodaje da se slično događalo i drugim hrvatskim ribarima te da je nekima šteta nadoknađena.

- Riječ je samo o dva ribara i to što rade su dječja posla. S ostalima odlično surađujemo. Tako ćemo i ubuduće. Za nas se ovom odlukom ništa nije promijenilo - kazao je Ezio za Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa