Manifestacija koja slavi domaću paštu na sto načina
Manifestacija koja slavi domaću paštu na sto načina – Istarski festival pašte u Žminju, svečano je 1. srpnja otvorena u organizaciji Općine Žminj i Turističke zajednice općine Žminj.
Otvorenje su obogatili nastupi brojne žminjske djece. Započelo je s Mantinjadom u izvedbi Roka Žgombe i Mateja Brenka, učenike voditelja Valtera Bašića iz Osnovne škole Vladimir Gortan iz Žminja. Iz OŠ Vladimir Gortan nastupila su još djeca koja pjevaju u grupi profesorice Anđele Damijanić, a brojne nazočne razveselio je nastup najmlađih iz vrtića Rapčići iz grupe voditeljice Jadranke Pauletić. Na kraju programa svoje usklađene korake pokazale su nastupom Žminjske mažoretkinje.
Gosti su mogli uživati u delicijama od pašte kao što su okruglice od kruha i pancete u pašticadi od boškarina, njokima u pikantnom šugu od istarske kobasice, kapara, lovora i malvazije, zatim guštati u pijatu s morskim okusima kao što su ravioli s gamberima i tikvicama. Labinski krafi s grožđicama i šećerom bili su slastica za koje se rado čekalo u redu.
Gosti u velikoj kužini bili su: Agroturizam Ferlin koji su pripremali pljukance/makarune sa škorupom i chef Deniz Zembo koji je pripremao Žminjski pijat – prvi pijat pašte u kojemu možete uživati u svim lokalnim namirnicama – pršutane Jelenić, mljekare Latus i OPG-a Žminjski gušti.
U svim jelima koristile su se tjestenine: Tjestenine Marija iz Pule, Tjestenine Nona iz Kringe, Marial iz Sv. Katarine i OPG-a Krušvar iz Prodani.
Vrlo zanimljivo bilo je i na mjestu gdje ste mogli saznati tajne recepata domaće tjestenine naših žminjskih domaćica koje su pripremale makarune (pljukance) i fuže. Posebna gošća subote bila je Alenka Fak, vlasnica proizvodnje Marial, koja je pripremala krafe.