Skraćivanje radnog vremena Carinske ispostave Buje težak udarac za prijevoznike i izvoznike

0
Sastanak u HGK Županijskoj komori Pula
Sastanak u HGK Županijskoj komori Pula

U HGK Županijskoj komori Pula 2. kolovoza održan je hitan sastanak zbog skraćivanja radnog vremena Carinske ispostave Buje, koje je stupilo na snagu od 1. kolovoza. Na poziv Predsjednice ŽK Pula sastanku se odazvao pomoćnik pročelnika Carinarnice Rijeka Alen Benazić, koji je razgovarao s predsjednikom Strukovne grupe cestovnog prometa Darko Bankom, direktorom Robnog terminala Buje Nenadom Križanom te Jasnom Jaklin Majetić predsjednicom ŽK Pula.

Raspravljalo se o za gospodarstvo neprihvatljivoj odluci Carinske Uprave o skraćivanju radnog vremena CI Buje, koje je po hitnom postupku, bez prethodne konzultacije s gospodarstvom, stupilo na snagu 1. kolovoza, samo dan nakon njezinog donošenja.

Sudionici sastanka primili su na znanje obrazloženje Alena Benazića o racionalizaciji troškova poslovanja Carinske uprave kao osnovnog motiva skraćivanja radnog vremena CI Buje, no unatoč tome zahtijevaju hitno preispitivanje ove odluke i vraćanje na dosadašnje stanje budući da je u zadnjih 5 godina to bila jedina Carinska ispostava u Istri koja je radila od 7,30 do 19, čime je bilo omogućeno popodnevno carinjenje robe za izvoz te se time kvalitetno ispunjavalo obveze kako prijevoznika tako i istarskih izvoznika.

Prema dosadašnjim iskustvima CI Buje bila je uvijek među prve dvije po prometu u Istarskoj županiji te je ukidanjem CI Rovinj i Poreč bilo još potrebnije zadržati postojeće radno vrijeme. Stoga ovakva odluka direktno pogađa prijevoznike i izvoznike stvarajući dodatan trošak i problem s ispunjavanjem rokova.

Istovremeno se ukazuje i na problem radnog vremena sanitarnih inspektora jer je iz dosadašnjeg iskustva vidljivo da je njihov broj nedovoljan za pokrivanje radnog vremena carinske ispostave. Gospodin Banko u ime prijevoznika istaknuo je da je svaki autodan čekanja trošak od otprilike 1000-1500 kuna što predstavlja neizdrživo opterećenje njihovog poslovanja ali i poslovanja izvoznika.

Zaključeno je da će se hitno tražiti od svih nadležnih vraćanje dosadašnjeg radnog vremena do 19 sati te kvalitetnije praćenje sanitarnog postupka o čemu će se obavijestiti saborske zastupnike te sve mjerodavne, stoji u priopćenju HGK ŽK Pula.

Vraćeno staro radno vrijeme

Nakon sastanka u Komori i objave u medijima ravnatelj Carinske uprave vratio je staro radno vrijeme, pa Carinska ispostava Buje radi od ponedjeljka do petka od 7,30 do 19,00 sati.       

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa