Dijalog i empatija: Dođite u vodnjansko ljetno art kino Cineast!

0
Program otvara film Woody Allen Cafe Society
Program otvara film Woody Allen Cafe Society

Dana 6. srpnja započinje drugo izdanje vodnjanskog ljetnog art kina „Cineast“, čije projekcije možete, u maniri open air cinema, pogledati svakog četvrtka od 6. srpnja do 24. kolovoza na adresi Portarol 31 – lokacija stare uljare u Vodnjanu. I ove je godine selekcijom filmova cilj afirmirati ulogu kina u širenju svijesti, misli i empatije, te su na rasporedu odabrani filmovi koji, uz animiranje publike, gledateljima pružaju poticaj za razmišljanje, za kreativno stvaralaštvo i propitkivanje svijeta u kojem živimo, a svakako je najvažniji element poticanje dijaloga, stvaranje prostora druženja i razmjene iskustva, znanja i mišljenja.

„Art kino „Cineast“ se u svojoj drugoj godini održavanja jasno profilirao te se program sastoji od suvremenih umjetničkih ostvarenja pretežito europske i nezavisne produkcije, raznolikih profila, no uvijek umjetnički orijentiranih. Nadamo se kako će i ove godine gledatelji prepoznati ovaj projekt te se pridružiti projekcijama filmova posebne umjetničke vrijednosti. Programska koncepcija art kina „Cineast“ utemeljena je na umjetničkoj relevantnosti, svijesti o obrazovnoj ulozi kulturnih programa, njihovoj odgovornosti za razvoj kulture u kojem djeluju te otvorenosti prema potrebama zajednice“ naglasio je ravnatelj učilišta Sandro Manzin.

Matija Debeljuh, umjetnički savjetnik  Art kina „Cineast“ naglasio je kako: Želja nam je i dalje poticati gledatelje na senzibilnost i spoznaju da film može biti pokretač novih velikih ideja, te na taj način širiti svijest o njegovoj bitnoj ulozi u društvu u kojem živimo .“Vizualni identitet art-kina „Cineast“ izradili su Tumpić-Prenc, a realizaciju projekta omogućio je Pučko otvoreno učilište – Università popolare aperta „Vodnjan-Dignano“ uz financijsku potporu Grada Vodnjana i Hrvatskog audiovizualnog centra.

ART-KINO CINEAST 2017
06. 07. - 24. 08. 2017. 21,30 h
Svaki četvrtak Stara uljara / Portarol 31

 

06.07.2017
Woody Allen Cafe Society 96 min, SAD, 2016.

New York tridesetih godina prošlog stoljeća. Budući da mu je dosta roditeljskih svađa i brata gangstera, Bobby Dorfman osjeća da mu je potrebna životna promjena. Odlučuje okušati sreću u Hollywoodu gdje ga ujak Phil, iznimno utjecajan agent, zapošljava u svojoj kompaniji. Bobby se u Hollywoodu ubrzo zaljubljuje, ali u djevojku koja ima dečka. Spreman je na prijateljstvo sve dok jednog dana ona ne pokuca na njegova vrata i kaže mu kako ju je dečko upravo ostavio. Sve se u Bobbyjevom životu mijenja, i to na romantičan način.

Nagrade i festivali: Cannes Film Festival 2016.

13.07.2017
Maren Ade Toni Erdmann 162 min, Njemačka-Australija, 2016.

Winfried ne vidi često svoju zaposlenu kćerku Ines. Iznenada, nakon što mu je umro pas, ovaj profesor glazbenog odlučuje je iznenaditi posjetom. Neobičan potez jer je Ines ozbiljna žena od karijere koja radi na važnom projektu kao korporativni strateg u Bukureštu. No, kako bi se pogledali u oči, zemljopisna im promjena ne pomaže. Šaljivdžija Winfried svoju kćerku voli izluđivati jeftinim šalama. Još su gora njegova narušavanja njezina rutinskog životnog stila koji se sastoji od dugih sastanaka, hotelskih barova i poslovnih izvještaja. Otac i kćerka dogovore se da to mora prestati pa se Winfried vraća u Njemačku. Tamo stvara svoj slatkorječivi alter ego po imenu Toni Erdmann.

Nagrade i festivali

Cannes Film Festival 2016. - nagrada FIPRESCI
Nagrada LUX 2016. – finalist, San Sebastián International Film Festival 2016. - nagrada FIPRESCI,

Nominacij za najbolji strani film OSCAR 2016

20.07.2017
Pedro Almodóvar Julieta 99 min, Španjolska, 2016.

Julieta živi u Madridu s kćerkom Anitom. Obje tiho pate zbog gubitka Xoana, Anitinog oca i Julietinog supruga. Međutim, tuga ne zbližava ljude već ih razdvaja. Kad napuni 18 godina, Anita napušta majku, bez riječi objašnjenja. Julieta je pokušava pronaći na sve načine, ali sve što otkriva je da svoju kćerku uopće ne poznaje! To je dovodi do ruba ludila i živčanog sloma, ali i vraća u vrtloge vlastite prošlosti pune obiteljskih tajni, preljuba i tragedija.

Nagrade i festivali / Premi e festival: Cannes Film Festival 2016, Toronto International Film Festival 2016

27.07.2017
Jim Jarmusch Paterson 113 min, SAD, 2016.

Paterson je vozač autobusa u gradu Patersonu. Živi svoju jednostavnu rutinu - vozi dnevnu rutu, promatra grad koji promiče ispred vjetrobranskog stakla i osluškuje razgovore... Zapisuje poeziju u bilježnicu, šeta svog psa, u baru ispije jedno pivo i stiže kući supruzi Lauri i vrckavom ljubimcu Nellieju. Za razliku od njegova, Laurin se život stalno mijenja. Svaki dan ima nove snove. Iako su kao nebo i zemlja, Paterson voli Lauru i ona voli njega. Dok on podržava njene ambicije, ona vjeruju u njegovu nadarenost za poeziju... Što će se dogoditi na životnom križanju? Hoće li ljubav sve pobijediti?

Nagrade i festivali :

Cannes Film Festival 2016. - nagrada Palm Dog, nominacija za Zlatnu palmu
Boston Online Film Critics Association 2016. - BOFCA nagrada
Los Angeles Film Critics Association Awards 2016. - LAFCA nagrada
Iowa Film Critics Awards 2017. - IFC nagrada
Međunarodni filmski festival u Rotterdamu 2017. - nominacija za MovieZone nagradu

03.08.2017
Gianfranco Rosi Gori more / Fuocoammare 108 min, Italija-Francuska, 2016.

Samuele je 12-godišnji dječak koji živi na udaljenom otoku u Mediteranu. Voli se penjati po stijenama uz more, igrati praćkom i smucati po luci. Ali njegov otok nije kao drugi. Već godinama odredište je muškaraca, žena i djece koji pokušavaju prijeći vodenu granicu iz Afrike u premalim, oronulim čamcima. Njegov je otok Lampedusa, koja je postala metafora za europsku izbjegličku krizu, za nade, tegobe i sudbine stotina tisuća ljudi. Ti ljudi su u potrazi za mirom, slobodom i sretnijim životom, no često, umjesto da se oni iskrcaju, njihova mrtva tijela bivaju izvučena iz mora. Stanovnici Lampeduse svakodnevno svjedoče najvećoj humanitarnoj katastrofi našega doba.

Nagrade i festivali
Berlin International Film Festival - najbolji film (Zlatni medvjed), Amnesty International nagrada
Nominacija za OSCARA 2016, najbolji dokumentarni film

13.08.2017
Pablo Larrain Neruda 107 min, Čile-Argentina-Francuska-Španjolska-SAD, 2016.

Godina je 1948. i Hladni rat stiže do Čilea. Policijski inspektor Oscar Peluchonneau (Gael García Bernal) dobiva zadatak uhititi popularnog pjesnika i prominentnog komunista Pabla Nerudu (Luis Gnecco). Neruda pokušava pobjeći iz zemlje sa suprugom, slikaricom Deliom de Carril (Mersedes Morán), ali stjerani u kut, primorani su skrivati se. Potaknut dramatičnim događajima koji su ga pretvorili u bjegunca, Neruda piše monumentalnu zbirku pjesama 'Sveopći spjev'. Istovremeno, Europom se širi legenda o pjesniku kojeg lovi policija, a umjetnici, predvođeni Pablom Picassom, zahtjevaju slobodu za Nerudu. On, međutim, borbu sa Peluchonneauom vidi kao priliku za osobni preporod. Igra se s inspektorom, ostavljajući tragove kojima će njihovu igru mačke i miša pretvoriti u nešto opasnije i intimnije. U ovoj priči o progonjenom pjesniku i njegovom neumoljivom protivniku, Neruda prepoznaje priliku da postane heroj: simbol slobode i književna legenda u jednom.

Nagrade i festivali
Zlatni globus 2017 - nominacija za najbolji strani film, Cannes Film Festival 2016 - službena selekcija
Toronto Film Festival 2016 - službena selekcija

17.08.2017
Matt Ross Kapetan Fantastični / Captain Fantastic 118 min, SAD, 2016.

Jedna neobična obitelj, sa šestero djece i osebujnim ocem, živi duboko u američkoj šumi, daleko od svih 'okova' moderne civilizacije. Djevojčice i dječaci odgajani su u posve posebnom duhu i skladu s prirodom. No, kada ih iznenada zadesi tragedija i ostanu bez voljene majke, moraju se spustiti u 'normalan' svijet koji ne poznaju pa počinju pravi problemi...

Nagrade i festivali:
Cannes Film Festival 2016 - program 'Un Certain Regard' - nagrada za najboljeg redatelja
Karlovy Vary Film Festival 2016 – nagrada publike
Rome Film Fest 2016 – nagrada žirija

24.08.2017
Paolo Virzi Lude od sreće / La pazza gioia 118 min, Italija-Francuska, 2016.

Beatrice samozvana je milijarderka koja živi u svom svijetu mašte i ne prestaje pričati, a Donatella tetovirana je, introvertna i osjetljiva mlada žena okupirana prošlošću i bolom zbog oduzetog skrbništva nad sinom jedincem. Obje su pacijentice u modernoj, ali izoliranoj psihijatrijskoj klinici u Toskani, gdje se razvija njihovo dirljivo prijateljstvo. Tijekom obrazovnog programa izvan imanja bolnice, ukaže im se prilika za bijeg koja ih vodi u nezaboravni provod i potragu za ljubavlju i srećom u 'ludnici na otvorenom', odnosno svijetu mentalno zdravih...

Nagrade i festivali:
Cannes Film Festival 2016. - Službena selekcija, Director's Fortnight
Nagrade David di Donatello 2017. - najbolja režija, najbolja glumica (Valeria Bruni Tedeschi), najbolja kostimografija
Sarasota Film Festival 2017. - nagrada publike za najbolji film
Sofia International Film Festival 2017. - nagrada publike za najbolji film
Valladolid International Film Festival - nagrada publike za najbolji film, nagrada za najbolju glumačku ulogu (Valeria Bruni Tedeschi i Micaela Ramazzotti), nagrada žirija za najbolji film

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa