Osnovan Muštac: Želimo promijeniti lice muškog zdravlja

0
S osnivačke skupštine udruge Martišnjak z Muštaci
S osnivačke skupštine udruge Martišnjak z Muštaci

U prekrasnom ambijentu tornja na najvišoj točki rovinjskog poluotoka, u sklopu rovinjske bolnice za ortopediju i rehabilitaciju ''Prim. Dr. Martin Horvat'' 26. lipnja održana je osnivačka skupština udruge Martišnjak z Muštaci skraćenog naziva Muštac.

Riječ je o novoosnovanoj udruzi koja ima za cilj promjeniti lice muškog zdravlja. Poznata je činjenica da se muškarci se teško nose sa bolestima.Žive šest godina  kraće od žena.Udruga želi na inovativne i kreativne načine muškarce ,u prvom redu, kvalitetno informirati, želi potaknuti razgovore u obitelji i okruženju. Tumor prostate je najučesči tumor kod muškaraca u razvijenim zemljama, dok je u Hrvatskoj na drugom mjestu. Tumor testisa je „rezerviran“ isključivo za mlađe muškarce do 40. godine života.

Psihički poremećaji poput depresije danas su vrlo česti i povezani sa suvremenim načinom života. 25% neliječenih završava sa pokušajima samoubojstva koji nažalost često uspijevaju. Redovitim liječničkim pregledima bolesti otkrivamo na vrijeme kada je liječenje uspješno i racionalno. Ovo je ujedno prva takva udruga u Hrvatskoj a nastala je na tragu svjetski poznate fondacije 'Movember'. Inicijator i ujedno predsjednik Udruge je poznati urolog Predrag Mamontov koji je u svom obraćanju naveo kako je pod hitno potrebno započeti sa radom i senzibiliziranjem posebice muške populacije.

Osnivanje Udruge Martišnjak z muštaci jest prvi korak projekta „Rovinj zdraviji grad“ koji kako je rekao Mamontov ima za ciljeve kroz sportske klubove, više razrede osnovnih i srednjih škola promovirati zdravi način života sa više kretanja u cilju preveniranja kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti, promovirati zdravu prehranu, potrebu za cjepljenjem djece kao i borbu protiv raznih ovisnosti današnjice.

Na održanoj Osnivačkoj skupštini u Rovinju, uz doktora Predraga Mamontova u Upravi udruge za dopredsjedicu je jednoglasno izabrana Mirjam Kasapović, za izvršnu dopredsjednicu Marina Drandić Kojić dok su Branko Rajko i Vladimir Potočki također jednoglasno izabrani za članove uprave.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa