SDP: Zbog poreznih neplatiša Grad Pula u gubitku 30 milijuna kuna

0
Danijel Ferić i Denis Martinčić
Danijel Ferić i Denis Martinčić

„Zbog nepodmirenih obaveza prema državi Grad je u gubitku, a za to je odgovorna upravo država, koja nije na vrijeme naplaćivala dugove“, rekao je Danijel Ferić na konferencije za novinare SDP-a Pule te naglasio da je spomenuti iznos desetina ovogodišnjeg gradskog proračuna. Naime, kako su predsjednik SDP-a Pule, Denis Martinčić i Danijel Ferić istaknuli, Grad je zbog poreznih neplatiša ostao bez 30 milijuna kuna.

Upravo su objavljivanje popisa poreznih dužnika te dospjeli i neplaćeni dugovi za Grad Pulu i Istarsku županiju bili tema konferencije.

„Cilj ove Vlade, za razliku od prethodne koja nam je ostavila 52 milijarde kuna duga i tolerirala neplaćanje dugova, jest naplata duga pomoću određenih mjera“, kazao je Martinčić. Nakon donošenja i provođenja mjere prema kojoj se ne mogu isplaćivati plaće ako prethodno nisu podmirene obaveze prema državi, Grad prihodovao pet milijuna kuna.

„Građani imaju pravo znati tko duguje državi jer zbog tzv. velikih dužnika, mi mali ljudi ispaštamo, zato što u gradskoj kasi nedostaje novaca“, izjavio je Martinčić i još jednom pozdravio sve mjere donesene kako bi se naplatio dug.

Kako bi upoznali javnost s tim što neplaćanje poreza državi znači za Grad i Županiju, Ferić je iznio analizu Popisa dospjelih i neplaćenih dugova koju je objavila Porezna uprava (za Grad Pulu i Istarsku županiju) te se osvrnuo na utjecaj tih dugovanja na proračun Grada Pule.

Na početku je Ferić napomenuo kako neće isticati imena niti ikoga stavljati na „stup srama“, jer neki od dužnika stvarno nemaju novaca, dok drugi, ipak, umjesto vraćanja duga državi, novac troše na vile i jahte.

Istarska županija broji 870 dužnika s ukupnim dugom od gotovo 263 milijuna kuna, a Grad Pula 225 fizičkih osoba koje duguju ukupno 71.729,27 kuna. Kada se govori o pravnim osobama, s dugom ih u Županiji ima 311, a on iznosi 384,5 milijuna kuna. U gradu Puli je 99 pravnih osoba s dugom od 124.307,64 kuna. Ostalih poreznih obveznika, građana koji duguju državi u Županiji ima 3293, s dugom od 431,1 milijuna, a u Puli 947 s ukupnim iznosom duga od 122,2 milijuna kuna.

„Na proračun Grada najviše utječu dugovi poreza na dohodak i prirez te porez na promet nekretninama“, kazao je Ferić pojasnivši da Grad ima udio od 55 posto na porez na dohodak te 60 posto na porez na promet nekretninama.

Ferić je zaključio kako su ciljevi SDP-a uvesti red u javne financije koji će imati pozitivne učinke i na proračune jedinice lokalne samouprave, a pitanja dužnika, prema njihovu mišljenju treba riješavati poticanjem plaćanja kroz otpis kamata za jednokratno plaćanje, pretvaranjem dugova u vlasničke udjele, većom odgovornosti uprava trgovačkih društava kako bi se smanjila mogućnost nastanka novih dugova te otpis potraživanja kad je u pitanju veliki broj radnih mjesta. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa