REAGIRANJE

Obitelj Milanović ne ovršava banka nego tvrtka R.B.U. Nekretnine

0
Prosvjed Živog zida zbog deložacije obitelji Milanović
Prosvjed Živog zida zbog deložacije obitelji Milanović

Na tekst o deložaciji obitelji Milanović iz Motovuna, objavljenom i na našem portalu, reagirali su iz Raiffeisen banke. Reagiranje objavljujemo u nastavku:  

„Članice Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske su u Austriji do 2010. godine odobravale austrijske kredite hrvatskim građanima, što je predstavljalo regularno bankovno poslovanje po svim hrvatskim i austrijskim zakonima. Sklapanju ugovora o kreditu između banaka iz navedene grupacije i hrvatskih građana nije bilo nužno prethodno odobrenje HNB-a jer su iste banke posjedovale punovrijedno odobrenje mjerodavnih institucija Austrije za odobravanje kredita nerezidentima, a radi se o kreditima sklopljenim u Republici Austriji, a što su potvrdili i hrvatski sudovi nizom pravomoćnih odluka.

U slučaju deložacije obitelji Milanović u Brkaču kraj Motovuna, najavljene za petak, 23. lipnja 2017. godine, potrebno je istaknuti kako je gospodin Lino Milanović 2001. godine podigao kredit u vrijednosti od 80 tisuća eura zbog izgradnje poslovno-stambenog objekta, a krajem 2002. godine dodatan kredit u vrijednosti od 20 tisuća eura u svrhu finalizacije objekta. Navedeni su krediti također sklopljeni u Austriji, za što postoji i potrebna dokumentacija.

Manji dio duga od 32 tisuće eura obitelj Milanović isplatila je dobrovoljno, dok je preostali dio prisilno otplaćen u ovrsi nakon što je društvo R.B.U. Nekretnine d.o.o. kupilo nekretninu na javnoj dražbi 2008. godine, čime je potraživanje banke u cijelosti namireno.

Iz kupovne cijene koju je platilo društvo R.B.U. Nekretnine d.o.o. podmirena su dugovanja banke te banka od tada nema poslovni odnos s klijentom. Također, iz kupovne cijene podmirena su sveukupna dugovanja druga dva vjerovnika (Privredna banka i Ministarstvo financija).

Spomenuto je društvo 2010. godine sklopilo s ovršenicima ugovor o kupoprodaji kojeg se oni nisu pridržavali i nisu isplatili kupoprodajnu cijenu kako je ugovoreno te je ugovor raskinut, iz čega proizlazi da se obitelj Milanović u nekretnini nalazi bespravno najmanje od 2009. godine. Temeljem navedenog, navedena se ovrha ne vodi po prijedlogu banke, već po prijedlogu društva R.B.U. Nekretnine d.o.o.

Navedeno društvo već godinama pokušava iznaći mirno rješenje sporne situacije s obitelji Milanović te je u više navrata, uvažavajući specifičnost situacije, izrazilo spremnost prodati navedenu nekretninu istima, i to čak po manjoj kupoprodajnoj cijeni od one po kojoj je prije gotovo 10 godina kupilo nekretninu. Navedena nastojanja nisu urodila plodom, iako obitelj Milanović istu nekretninu, u vlasništvu društva R.B.U. Nekretnine d.o.o., gospodarski iskorištava.

U svrhu istinitog i objektivnog izvještavanja javnosti, molim vas da u eventualnim daljnjim napisima o ovoj temi ne koristite netočne informacije“, stoji u reagiranju koji potpisuje mr. Michael Spitzer, povjerenik za Hrvatsku i glavni koordinator Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa