Predstavljena knjiga Teran u Istri: Vino pripada teritoriju

0
Ivan Milotić, Valter Flego i Milan Antolović
Ivan Milotić, Valter Flego i Milan Antolović

U maloj dvorani Spomen doma, u Pazinu, 19. lipnja održano je predstavljanje knjige „Teran u Istri: povijesno, ampelografsko, enološko i pravno gledište/„Teran in Istria: a historical, ampelographic, oenological and legal perspective“, u nakladi Istarske županije. Predstavljanju su prisustvovali istarski župan Valter Flego, urednici knjige Milan Antolović i Ivan Milotić, koautor Davor Romić, predsjednik Udruge Vinistra Nikola Benvenuti te brojni vinari i uzvanici.

Kako je naglasio glavni urednik Ivan Milotić, "knjiga polemizira sortu i vino teran kroz njegove razne dimenzije - povijesne, pravne, kulturološke i enološke". „Nakon prošlogodišnjeg, vrlo uspješnog i posjećenog, Motovunskog kolokvija na temu terana, odlučili smo na na jednome mjestu znanstveno, stručno, objektivno i neemotivno prikupiti sve informacije o teranu“, kazao je Milotić zahvalivši se Istarskoj županiji u županu Flegu što su prepoznali značaj projekta te ga financijski podržali.

Vrijeme izdavanja knjige, dodao je Milotić, posebno je važno s obzirom da se 1. srpnja očekuje usvajanje delegiranog akta, kojim se hrvatskim vinarima u Istri omogućava iznimka u korištenju imena teran, koje je Slovenija na razini EU-a zaštitila oznakom zemljopisnog podrijetla. Stoga, knjiga „Teran u Istri“ ujedno potkrjepljuje argumente hrvatske strane da je teran već stoljećima istarska sorta ili kako je naglasio župan Flego „da vino pripada teritoriju, a ne državama ili narodima“.

„Vinograd je oduvijek bio okosnica načina života istarskih obitelji. Vrste grožđa i tip obrade su se mijenjali, generacije dolazile i odlazile, ali vinogradi su ostali neizbrisiv izvor opstanka, a proizvodnja vina održala se stoljećima. Govoreći o vinu, teran je uz malvaziju najvažnija istarska sorta, te nedvojbeno naš zaštitni znak i dio našeg regionalnog identiteta više od 650 godina. Upravo iz tog razloga, knjiga koju danas predstavljamo od iznimnog je značaja jer donosi jedan sveobuhvatan pregled terana u Istri. Za nas je teran je daleko više od vrhunskog vina, on je neotuđiv dio istarske i hrvatske stoljetne prirodne, gospodarske i kulturne baštine“, rekao je istarski župan dodajući kako je "teran posebna vinska sorta koja se stoljećima uzgaja na području cijele zemljopisne Istre i na Krasu".

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa