GLADIJATOR DAMIRA STRUGARA

Povratak Savičente u nogometnu budućnost

1
Damir Strugar i Vladimir Petrović Pižon
Damir Strugar i Vladimir Petrović Pižon

Znate li koje mjesto u Hrvatskoj, regiji, regionu ili na Balkanu ima najjači malonogometni turnir veterana na travi? Naravno, odgovor istarskim dobrim znalcima nogometa neće biti težak. Ali svima onima koji baš ne prate pozorno loptanje bubamarom, reći ćemo da je to – Savičenta!

Naime, u ovoj maloj i prekrasnoj istarskoj općini, ispod fantastičnog srednjevjekovnog dvorca Morosini-Grimani odigrao se ove godine peti malonogometni veteranski turnir „El Stil Savičenta kup“. Spisak sudionika ovog zanimljivog turnira i više je nego impozantan. Pogledajte samo ova imena: Udinese, Hajduk, Crvena zvezda, Sarajevo, Partizan, Rijeka, Borac (Banja Luka), Olimpija – svi kao super popularni gosti. A kao svojevrsni zavičajni domaćini Istra, Savičenta, Maling iz Labina i El Stil iz Pule.

Dakle, na nogometnom igralištu Žlinj, podno kamenoga zamka i njegovih debelih kamenih zidova, proteklog su vikenda snage odmjerili, igrali i družili se nekadašnji asovi nogometnih terena. Proteklih turnira svojim su prisustvom turnir uveličavali Ćiro Blažević, Dragan Džajić i Ivica Šurjak.

Ove su godine tu bili Vladimir Petrović Pižon, Miloš Šestić, Dževad Prekazi, Zdravko Borovnica, Vilson Đoni, Mladen Mladenović, Danijel Šarić, Džoni Novak, Grega Židan, Saša Udović i mnogi drugi poznati reprezentativci i internacionalci sa ovih naših prostora.

Vladimir Petrović Pižon

Svakako ponajveća zvijezda bio je Vladimir Petrović Pižon, nekadašnja legendarna počasna „Četvrta Zvezdina zvezda“, proglašen nakon Rajka Mitića, Dragoslava Šekularca i Dragana Džajića. Karijeru je započeo u Crvenoj zvezdi, odigravši 1971, sa samo 16 godina, debitantsku utakmicu za prvi tim. Sa Crvenom zvezdom je osvojio pet titula prvaka Jugoslavije, šest Kupova Jugoslavije i stigao do finala kupa UEFA 1979. godine, u kojem je Zvezda bila poražena. Za Crvenu zvezdu je odigrao 497 mečeva, od čega 258 prvenstvenih. U seniorskoj reprezentaciji Jugoslavije nastupio je 34 puta i postigao je 5 golova. Sudjelovao je na Svetskim prvenstvima 1974. i 1982. godine..

Iskoristio sam prigodu i sa Pižonom popričao o nogometu nekad i danas i o tome kako se osjeća u Savičenti. Podsjetio sam ga da kao klinac pamtim meč Crvene zvezde protiv ljutog gradskog rivala Partizana čija ga je publika pogodila raketom dok je izvodio korner.

„A sjećate se toga? – oduševljeno će Pižon. Bilo je to, mislim 1975 godine, ali sam ja otresao raketu sa sebe, a vatrogasci su me brzo polili vodom da mi ne izgori dres!“ – uz osmijeh priča Pižon.

„Inače ovo je sjajan turnir u Savičenti i svaka čast organizatoru! Prilika je to da se sretnemo sa starim sportskim prijateljima sa kojima smo nekad kao međusobni rivali igrali „ljute utakmice“. Žao mi je da nije bio Velimir Zajec, kojem je sudac 1982. na Mundijalu u Španjolskoj protiv domaćina nepravedno svirao penal, a prekršaj je Zeko napravio dva metra izvan kaznenog prostora! Taj nas je poraz koštao prolaska dalje, jer smo tada imali zaista sjajnu ekipu i očekivali smo dobar plasman! Inače, ovaj turnir je sjajan a Savičenta je prekrasno mjesto!“ – rekao mi je na kraju još uvijek mladoliki Pižon.

Slično su pričali i prisjećali se raznih sportskih anegdota i brojnih međusobnih utakmica i ogleda nekadašnjh klubova i svi drugi nogometaši. A koji su se družili sa brižljivim, pažljivim i srdačnim domaćinom, načelnikom Savičente Daliborom Macanom. Osim što je sjajno igrao za svoju domaću ekipu, popularni načelnik Dado Macan ovim je malonogometnim turnirom veterana zaista vratio Savičentu u nogometnu budućnost. Pa sretno joj tamo i bilo...

Povezane vijesti

Najnovije vijesti