Uspješno dovršena Microbit radionica u Radioklubu Pazin

0
Sa završetka Microbit radionice
Sa završetka Microbit radionice

U Radioklubu Pazin 15. lipnja radionicom i druženjem završen je prvi ciklus od 10 radionica s microbitovima, edukacijskim računalima namijenjenima prvenstveno osnovnoškolcima i srednjoškolcima. Polaznicima su podijeljena priznanja za sudjelovanje, a najboljima i prigodni pokloni. Na svakoj je od ovih radionica bilo petnaestak osnovnoškolaca, a na polovici je interes toliko porastao da su se paralelno odvijale dvije radionice: za početnike i napredne.

Iako isprva zamišljene kao radionice s pregledom opreme i mogućnosti, privukle su i najmlađe koji su uspješno pratili i programirali u web okruženju, te svoje prve programe prebacivali na microbite. Posebno veseli činjenica da su okupljeni bili stari od 9 do 50-ak godina, te da su svi uspješno pratili i izvršavali programske primjere. Radionice su bile zamišljene na način da se s polaznicima radi prema njihovim željama, a dva voditelja, Ivan Guštin i Marko Pernić, prilagođavaju program upravo njima i njihovim željama i napretku.

Tijekom radionica zanimanje nije jenjavalo već je raslo i prikupljalo nove polaznike. Iz razloga što su se gotovo na svakoj od proteklih 10 radionica pojavljivali i neki novi polaznici, voditelji su program prilagodili na način da paralelno rade s dvije grupe: novi polaznici i oni koji su bili samo jednom ili dva puta slušali su kraći uvod i izrađivali jednostavnije primjere poput ispisivanja temperature na pritisak gumba, “bacanje kockice” kada se microbit protrese, te razmjenu jednostavnih poruka između dva ili više microbita.

Naprednija je grupa svaki put izrađivala drugi primjer, gdje su uglavnom prevladavale igrice poput gađanja neprijatelja koji bježi (jednostavnija verzija poznate igrice Invaders), izbjegavanja prepreka pa čak do jednstavne verzije “squasha”. Iako je u početku zvučalo nadobudno da učenici trećeg razreda osnovne škole, koji o programiranju ne znaju puno, mogu pratiti i aktivno sudjelovati u naprednijim stvarima, pokazalo se da su uopravo oni odlični motivatori puni ideja i želje da savladaju i samostalno izrade primjere.

Učenici 7. i 8. razreda koristili su microbit za još naprednije stvari. U kombinaciji s pločicom s proširenjima povezivali su elektronske sklopove (eksperimentalnu pločicu, svjetleće diode, tranzistore, otpornike i mini-motore) i microbit računalo, te su tako spajali programiranje i elektronske sklopove, što je danas u tom uzrastu prava rijetkost.

BBC micro:bit je uzbudljiva nova tehnologija koju su razvili BBC, Microsoft i drugi partneri upravo s ciljem masovne uključenosti u osnovnim školama, ne samo u STEM području, nego i u dizajnu, umjetnosti i ostalim predmetima. Radi se o tehnologiji izrazito malih ulaznih barijera za koju je već razvijen bogati edukacijski sadržaj. Ovim projektom želi se ta tehnologija masovno uvesti u hrvatske škole, kao što je to već učinilo niz razvijenih zemalja.

BBC micro:bit – STEM revolucija najnoviji je projekt Croatian Makersa, odnosno udruge IRIM, koji kroz razne projekte i aktivnosti nastoje mladima približiti robotiku i automatiku kao djielove i osnove STEM područja i zanimanja. Ovaj medijski jako popraćen projekt financiran je donacijama kroz crowdfunding kampanju u kojoj je umjesto planiranih 60.000 USD prikupljeno gotovo 5 puta više, što pokazuje ogroman interes javnosti za ubrzanom edukacijom djece o modernim tehnologijama, te omogućilo uključivanje u projekt znatno više škola i drugih ustanova koje se bave tehničkom kulturom i edukacijom. Tako se otvorila mogućnost da se, kao udruga tehničke kulture, u projekt uključi i Radioklub Pazin, koji se nakon uspješne prijave i našao na popisu prijavljenih za projekt.

Microbit radionice nastavit će se na jesen, odnosno započeti novi ciklus. Ako se i vi želite uključiti kao polaznik ili instruktor, možete se javiti putem e-maila: pazinit@rkp.hr. Osim microbit radionice, Radioklub Pazin provodi RKPedu i PazinIT programe: edukacije u obliku tečajeva, radionica i predavanja iz područja tehničke kulture, te okupljanje stručnjaka i zaljubljenika u informacijske tehnologije. Svi sadržaji su besplatni i otvoreni za sve uzraste. Radioklub Pazin se zahvaljuje Etradexu Pazin i Eltoru Pazin na pomoći za opremanje učionice, te Gradu Pazinu i Istarskoj Županiji na prepoznavanju i podršci u provedbi RKPedu i PazinIT programa.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa