BPW Pula na raspravi o položaj žene u društvu

0
S riječkog skupa
S riječkog skupa

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke 10. lipnja održan je okrugli stol „ Položaj žene u društvu“ u organizaciji BPW Rijeka. Skup je otvorila Doris Sošić, predsjednica  BPW Rijeka osnovanog 2014.godine, s kojim BPW Pula razvija partnersku suradnju. Tematska izlaganja predstavile su prof.dr.sc. Snježana Prijić Samardžija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, o ženama u znanosti. Sveučilište u Rijeci  na čijem je čelu po drugi put u povijesti žena ( prva je rektorica bila Katica Ivanišević ) Sveučilište u Rijeci je prva ustanova koja će uvesti fleksibilno radno vrijeme kako bi se olakšao položaj žene i izašlo ženi u susret.

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova PGZ, Irene Gregorović Filipčić izložila je problem ravnopravnosti spolova na nacionalnoj i županijskoj razini. Dr.sc. Alida Perkov, predsjednica BPW Prvi hrvatski klub Pula, iznijela je ženski poduzetnički okvir u okviru europskih makro-regija. U ženskom poduzetništvu istaknula je izazove: podzastupljenost žena u poduzetništvu, podzastupljenost u upravljačkoj i vlasničkoj strukturi, nepovezanost aktivnosti javnog sektora u razvoju poduzetništva žena, i podzastupljenost u profitabilnim djelatnostima (STEM).

Osobit je problem nerazvijena socijalna infrastruktura: nedostatak cjelodnevnih vrtića, cjelodnevnog boravka u školama, dnevnih domova za starije osobe što onemogućuje poduzetnicama ali i zaposlenicama poslovnu učinkovitost. Tu su i otežani poduzetnički uvjeti koji  generalno opterećuju  hrvatsko poduzetništvo: Državna birokracija, visoki porezi, nemogućnost naplate potraživanja u razumnom roku, nejasni propisi, nedovoljno umrežavanje  (poseban problem mikro i malih poduzetnika).

Perkov je predstavila žensko poduzetništvo  unutar dvije regionalne makroregije, dunavske i jadransko-jonske.  Sredstva u navedenim regijama se  osiguravaju kroz transnacionalne programe financirane iz europskih strukturnih i investicijskih  fondova i valjalo bi ih iskoristiti kroz suradnju sa institucijama. Svaku Strategiju prati Akcijski plan u kojem su detaljnije opisani stanje i  planirane aktivnosti Republika Hrvatska uključena je u Dunavsku strategiju i Jadransko-jonsku strategiju. BPW Pula  aktivno sudjeluje u obje regije kroz umrežavanje ženskog poduzetništva. Navela je mogućnosti financiranja ženskog poduzetništva preko EU  programa 2014. – 2020. uz postojeće strukturne fondove i programe .

Uz već dvanaest-godišnje aktivno učešće u BPW Danube net, BPW Pula je pokrenula umrežavanje BPW poduzetnica u Jadransko-Jonskoj regiji. Predstavnice BPW (FIDAPA) Sicilije i Barija posjetile su   istarske poduzetnice   u Puli još na 10. Forumu BPW Danube net u studenom 2016. Partnerski sporazum BPW Pula FIDAPA–Bagheria potpisan je u travnju 2017 u Siciliji. U rujnu 2017. potpisuje partnerski sporazum BPW Pula-FIDAPA Bari. Ujedno se službeno otvara inicijativa BPW AdrionNet sa poduzetničkim klubovima BPW Hrvatske, Italije i Grčke.

Poduzetnicama je Perkov predstavila inicijativu "Sensi Saperi Sapori " kojim će BPW Pula sa svojim članicama nastupiti u Bariju u Italiji u rujnu ove godine, a pilot projekt lansiran je 1. lipnja na Politehnici Pula. "Sensi Saperi Sapori" promotivno predstavljanje  subjekata u vlasništvu poduzetnica kroz  Kulturu i umjetnost, Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, i Prehrambeno-ugostiteljsko-turističke djelatnosti, što u biti predstavljaju osnovne djelatnosti kojim se poduzetnice bave.

Predstavljanje BPW Pula u Rijeci

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa