Turistička zajednica Istre protiv povećanja boravišne pristojbe

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Na temelju članka 16. Zakona o boravišnoj pristojbi, Vlada Republike Hrvatske planira donijeti Uredbu o utvrđivanju visine boravšine pristojbe za 2018. godinu. U Uredbi o utvrdivanju visine boravišne pristojbe za 2018. godinu povećani su iznosi visine boravišne pistojbe za 1 kn, odnosno za 0,5 kn, u ovisnosi o sezoni razredu, te su značajno povećani paušalni iznosi boravišne pristojbe koji plaćaju vlasnici ili korisnici plovila.

Prijedlog Uredbe o utvrdivanju visine boravišne pristojbe za 2018. godinu, kojom se prvi put u posljednjih 20-25 godina povećava iznos boravišne pristojbe, bez prethodne konzultacije s turističkim gospodarstvom, smatramo ishitrenim i nedovoljno argumentiranim. To je posebno važno obzirom da turizam i ugostiteljstvo čine ključnu gospodarsku djelatnost Istre, kao i ostale povezane djelatnosti. Smatramo potrebnim naglasiti da su turizam i ugostiteljstvo danas jedna od rijetkih rastućih djelatnosti u Hrvatskoj koje iz godine u godinu pokreću nove investicije, a Istarska županija predvodnik je ovog značajnog ciklusa rasta ulaganja u turizam, navodi se u očitovanju Turističkog vijeća TZ Istarske županije koje potpisuje predsjednik Valter Flego.

Svakako se zalažemo za kvalitativne promjene u turizmu, s time da se poseban osvrt i fokus stavi na prioritete koje trenutno imamo u turizmu. To je, prije svega, problematika turističkog zernijišta te smanjenje PDV-a u turizmu gdje Hrvatska ima jednu od najviših stopa PDV-a u Europi. Nažalost, u provedbi porezne reforme, turizam je 'izvukao najdeblji kraj' te se učinci iste ogledaju na povećanju cijena usluge u ugostiteljstvu, a samim time i na smanjenje konkurentnosti RH, kao i smanjenje investicijskih ciklusa u turizam i ugostiteljstvo.

Vezano na sve navedeno, u načelu, Istra se ne protivi povećanju boravišne pristojbe, medutim, jedinstveni je stav da prvo treba urediti sustav tj. donijeti dugonajav!jivani novi Zakon o turističkim zajednicama i novi Zakon o boravišnoj pristojbi, u kojima će se detaljnije precizirati aktivnosti koje provodi svaka pojedina razina sustava turističkih zajednica u RH, kao i precizna, odnosno transparentnija namjena sredstva prikupljenih s osnova boravišne pristojbe. Osim toga, smatramo da, prioritetno treba vršiti nadzor nad obračunom, naplatom i uplatom boravišne pristojbe na državnoj razini te posebnu pažnju posvetiti rješavanju problema nenaplaćene boravišne pristojbe. 

Obzirom na sve gore navedeno, Turističko vijeće TZ Istarske županije koje predstavlja cijelo turističko gospodarstvo Istarske županije nije suglasno sa predloženim povećanjem boravišne pristojbe koje je predloženo u Uredbi o utvrđivanju boravišne pristojbe za 2018. godinu. Ovo očitovanje razmatralo je i usvojilo Turističko vijeće TZ Istarske županije 8. lipnja te će biti upućeno nadležnim institucijama na znanje i razmatranje, odnosno postupanje, te će biti poslano u sustav javnog savjetovanja, otvorenog pri ministarstvu turizma.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa