Katoro Melia Coral peta plaža Istraturista s Plavom zastavom

0
Sa svečanosti podizanja Plave zastave
Sa svečanosti podizanja Plave zastave

Ceremonijom podizanja Plave zastave na plaži Katoro – Melia Coral Grad Umag i Istraturist su dobili petu plažu s Plavom zastavom, koja je dokaz očuvanog, sigurnog i ugodnog okoliša namijenjenog odmoru zabavi i rekreaciji. Prilikom podizanja Plave zastave direktor Istraturista Umag Ronad Korotaj je naglasio kako su dobro razrađen sustav gospodarenja obalnim područjem, održiv razvoj u turizmu i visoka kvaliteta usluga, jamac su zadovoljnih gostiju.

„Za daljnji razvoj turizma moramo poštovati osnovni resurs unutar kojeg djelujemo, a to je prostor te ne smijemo ugroziti budućnost generacija nakon naše. Prema ispitivanjima u Njemačkoj, 28 posto turista želi putovati okolišno održivo i društveno odgovorno. Stoga je predanost zaštiti okoliša u kojoj naši gosti borave, dodatan razlog za poseban trud koji ulažemo u ovakve oblike očuvanja prirode i njezine zaštite“, naglasio je Korotaj. Ceremoniji su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Mauro Jurman te direktor TZ grada Umaga Milovan Popović, kao i dr. Ante Kutle, predsjednik udruge Lijepa Naša, ekološka udruga zadužena u Hrvatskoj za provođenje programa Plava zastava.

„Grad Umag u okviru projekta „Umag Smart City-Green City 2010-2020“ intenzivno radi na očuvanju okoliša grada i okolnih naselja. Briga za okoliš i podizanje razine kvalitete življenja putem stvaranja „zelenog grada“, naša je osnovna nit vodilja.  Stoga, aktivnosti koje Istraturist već dugi niz godina provodi po načelima društvene odgovornosti, a navedeno uključuje i brigu za okoliš, ulaganje i razvoj plaža te podizanje kvalitete sadržaja, Grad Umag s ponosom podržava. Grad Umag uvijek je bio, i bit će, podrška Istraturistu u podizanju vrijednosti Umaga kao turističke destinacije, što u konačnici neposredno utječe i na podizanje kvalitete života građana,“ naglasio je zamjenik gradonačelnika Mauro Jurman.

Na plažama Park Umag – Kanova, Polynesia – Katoro i Stella Maris – Laguna već 15 godina se vijori Plava zastava, za što je Istraturist ove godine dobio i Zlatnu plaketu za 15 godina neprekidne vrijednosti. Od ove godine Plava zastava podignut će se i na plažama Katoro – Melia Coral te Punta – Sipar.

„U današnje vrijeme kada je ekološka svijest turista sve razvijenija i kada se odmorišne destinacije biraju po kvaliteti i čistoći mora te uređenosti i opremljenosti plaža, veseli činjenica da Istraturist prepoznaje važnost Plave zastave kao garancije svega navedenog. Sinergija Istraturista, turističke zajednice i Grada Umaga na razvoju i unapređenju turističke infrastrukture garancija su daljnjeg rasta i razvoja umaškog turizma“, istaknuo je Milovan Popović, direktor TZ Grada Umaga.

U Istraturistu Umag  se osim u osnovne djelatnosti polaže i velika pažnja u segment zaštite okoliša. Organizirana je služba zaštite okoliša koja uz veliko razumijevanje menadžmenta ulaže znatna financijska sredstva u očuvanje okoliša, što se ne smatra troškom već unaprjeđenjem kvalitete usluge i sigurnosti gostiju.

Plava zastava za plaže i marine je međunarodni ekološki program zaštite okoliša mora i priobalja,čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom. Plava zastava je danas u svijetu vrlo cijenjena turistička markica koja je sve brojnijim turistima glavni orijentir prilikom odabira destinacije. Plava zastava je danas najpriznatiji model ekološkog odgoja i obrazovanja i obavješćivanja javnosti, kada je u pitanju briga za more i obalni pojas, a posebno kada je u pitanju briga za obalne prostore koji trpe najjači pritisak, a to su upravo plaže i marine.

Intelektualni vlasnik Plave zastave i međunarodni voditelj ovog programa je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš. U program je trenutno uključeno 30-ak europskih i 10-ak vaneuropskih država kojima je turizam jedan od strateških ciljeva. Do sada je podignuto preko 3.000 Plavih zastava, od toga preko 2.500 na plažama i preko 600 u marinama. Plava zastava je priznanje koje se dodjeljuje samo za jednu sezonu, te se zahtjev svake godine mora dostaviti na propisani način ako se želi dobiti Plava zastava. Prema riječima dr. Kutle, ove godine se u Hrvatskoj podiže 118 Plavih zastava, od čega polovica u Istri. S obzirom da uvjete za dobivanje Plave zastave, nije lako zadovoljiti od srca je čestitao Istraturistu na još dvije plaže koje su ove godine pridodane obitelji Plave zastave.

Za provođenje programa Plava zastava u svakoj je državi zadužena jedna ekološka udruga, koja svojim ustrojstvom i programom rada ispunjava kriterije o članstvu u FEE. Nacionalni koordinator i voditelj projekta Plava zastava u Republici Hrvatskoj je Udruga Lijepa naša, a ove se godine u Hrvatskoj obilježava 20. obljetnica Plave zastave.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa